FoodPro Preloader

Ročne leče: vrste, značilnosti, nasveti pri izbiri


Mnogi menijo, da ročne leče - to je neke vrste modni trend, ki bo kmalu šel v pozabo. Vendar pa obstaja še eno mnenje. Obstajajo ljudje, ki pravijo, da so ročni leče naprave za resnične profesionalce. Kakšno je pravilno mnenje? V našem današnjem članku bomo poskušali razumeti in razumeti to vprašanje. Opredelitev

Mnogi menijo, da ročne leče - to je neke vrste modni trend, ki bo kmalu šel v pozabo. Vendar pa obstaja še eno mnenje. Obstajajo ljudje, ki pravijo, da so ročni leče naprave za resnične profesionalce. Kakšno je pravilno mnenje? V našem današnjem članku bomo poskušali razumeti in razumeti to vprašanje.

Opredelitev

Ročni objektivi nimajo samodejnega načina delovanja, vedno delajo izključno v ročnem načinu. Fokusiranje poteka z mehanskim ročnim vrtenjem posebnega obroča na objektivu.

Prej ni bilo drugih možnosti kot ročni objektivi. Danes obstajajo samodejni objektivi, vendar se ne pojavljajo samodejni ostri. In kar je najpomembneje, dolgo se niso ohranile le stare kopije, ampak tudi sodobni modeli, ki se še danes proizvajajo.

Prvi objektivi "Nikon", "Nikkor"

Zgodovino objektivov brez samodejnega ostrenja lahko ogledate z različnimi primeri. Osredotočili se bomo na ročne leče "Nikon" in "Nikkor". Podjetje "Nikon" je nekoč zelo aktivno spodbujalo takšne leče. Oglejmo si podrobnejši pregled razvoja teh naprav na primeru objektivov Nikonovih fotoaparatov.

Zgodba o Nikonovem bajonetnem nenavadnem fondu se začne z ne-Ai modelom, po njem pa sta se pojavili še dve spremembi (Ai, Ai-S). Ti simboli označujejo vrsto merilne povezave med digitalnim fotoaparatom in objektivom.

Prvi Nikkor objektiv, ki ni Ai (pred-Ai), je bil izdan leta 1959. "Komunikacija" s kamero je potekala prek posebne blazinice. Da bi bolje razumeli situacijo, morate v celoti dešifrirati ime objektiva. Ai je Automaic Indexing. Brez predpone je informacija, da povezava ni popolnoma avtomatska, kar pomeni, da so za montažo objektiva na fotoaparat potrebni nekateri ročni mehanski premiki.

Treba je reči, da je ta blok merilne povezave, čeprav je doživel nekaj sprememb, dosegel naše dni. Vgrajen je na Nikonove redke ročne leče, ki so še v proizvodnji. Vesel sem, da proizvodnja še vedno obstaja, čeprav izbira modelov ni posebej velika, kot tudi proizvajalci.

Mimogrede, tudi na membranskem obroču sodobnih objektivov za samodejno ostrenje podjetja Nikkor obstajajo posebne zareze, ki označujejo posebej oblikovane luknje za vijake. To pomeni, da je mogoče namestiti tudi merilne priključke tudi na njih. To je narejeno za polno delovanje s takimi objektivi na profesionalnih modelih filmov "DSLR" Nikon F in Nikon F2.

Ai objektiv

Takšni modeli ročnih leč Nikkor so se pojavili leta 1977. Mehanizem interakcije s kamero je bil spremenjen. Zdaj so vse funkcije merilnih priključkov izvedene s posebnim izrezom na membranskem obroču. Poleg tega je bila membranskemu obroču dodana še ena vrstica, ki je imela posebne vrednosti zaslonke, potrebne za prikaz nameščene zaslonke v iskalu fotoaparata (na primer Nikon FM). Ta novost je dobila posebno ime - ADR (Aperture Direct Readout).

Ai-S (samodejni kazalec za indeksiranje)

Izšli so leta 1982, od serije Ai pa so se razlikovali zaradi dejstva, da so imeli na bajonetu posebno zarezo (polkrožno obliko). V bajonetnih kamerah, ki so delale s temi novostmi, se je pojavil poseben dodaten zatič. Zamišljeno je bilo, da je glede na položaj omenjene zareze kamera morala določiti razdaljo samega objektiva. Ta funkcija je fotoaparatu omogočila, da na primer v programskih načinih izbere pravilne parametre, kot je hitrost zaklopa.

Nikon Series E

Leta 1979 je proizvajalec svetu predstavil svojo novo linijo objektivov, imenovano Nikon Series E. Najzgodnejši modeli iz linije so izpolnjevali Ai specifikacijo, poznejši objektivi pa so izpolnjevali Ai-S. Ti modeli so se od Nikkor objektivov razlikovali v nekoliko poenostavljeni obliki. Nekateri objektivi so imeli tudi precej poenostavljeno optiko, poleg tega pa ti objektivi niso imeli posebne merilne blazinice, po potrebi pa bi jo lahko namestili kot dodatno možnost.

Prefinjenost objektiva

Non-Ai leče se lahko pretvorijo v Ai. To se izvede z zamenjavo membranskega obroča. To operacijo enostavno in hitro opravijo mojstri v posebnih servisnih centrih. Objektiv s takšnim remakeom se imenuje Ai-d. Toda nekateri obrtniki jo sami predelajo z datoteko ali na stroju.

Sovjetski objektivi in ​​Nikon kamere

Takšna shema dela je mogoča, jo aktivno uporabljajo amaterji različnih stopenj profesionalnosti. Vendar pa obstajajo nekatere nianse. Na primer, če delate s fotoaparatom Nikon F-301 (N2000) in nekaterimi drugimi modeli, potem morate pokriti s hladnim varjenjem (ali kaj drugega) rež, ki so namenjeni za vijake za pritrditev nosilca objektiva. Če tega ne storite, lahko objektiv preprosto zagozdite v bajonetnem fotoaparatu. To se zgodi zaradi dejstva, da bajonetni pin kamere (potreben za branje informacij o razdalji ostrenja) natančno ustreza tem reže za vijake.

Pomembno je omeniti, da mnogi fotografi (celo vrhunski strokovnjaki) menijo, da so bili najboljši ročni objektivi izdelani v ZSSR. Zelo laskajo slišati in kakšna škoda, da v tem času ni proizvodnje objektivov v Rusiji ali v kateri koli drugi državi, ki je bila del ZSSR.

Najboljši ročni objektivi za Nikon

Našteli bomo tiste naprave, ki so vredne vaše pozornosti in stanejo do deset tisoč rubljev. Najboljši trije modeli ročnih širokokotnih objektivov: \ t

 • Nikkor 20mm f / 4.
 • Nikon serija E 28mm f / 2.8.
 • Nikkor 35mm f / 2.

Vsi ti objektivi imajo razdaljo ostrenja 24 mm in sistem CRC (Close Range Correction). Ta sistem je zasnovan tako, da zagotavlja optimalno sliko pri fokusiranju na kateri koli razdalji.

Najboljši ročni objektivi za Sony

Treba je povedati o leče za kamere iz japonske družbe Sony. Izpostavljamo tudi nekaj modelov, ki bodo ustrezali tem »SLR« in vam ne bodo privoščili preveč finančnih sredstev.

Če govorimo o ročnih sovjetskih objektivih za DSLR-je Sony, moramo poudariti:

 • "Jupiter 37A" (135 / 3.5).
 • Helios 40-2 (85 / 1.5).
 • Zenitar-M (50 / 1.7).

Obstajajo še drugi zanimivi modeli, vendar smo se odločili, da jih bomo izbrali. V oklepajih je navedena goriščna razdalja objektiva in največja vrednost zaslonke. Moram reči, da smo izbrali te modele, toda izgubili so moderne analoge za portretno snemanje. Poleg tega je za namestitev takšnih leč potrebujejo posebno adapter. Ker sovjetski modeli spadajo med ročne leče M42. Adapter ni predrago, in to bo koristno za vas, še posebej, če nameravate kupiti več modelov leč prvotno iz ZSSR.

Ne morete pozabiti na legendarne leče "Rokkor". Če navedete prve tri modele Sonyjevih DSLR, bo:

 • MC Rokkor 58 f / 1.2.
 • MD Rokkor 135 mm f / 2.
 • Rokkor 17 mm f / 4.

Na ta seznam želim dodati tudi Rokkor 7, 5 mm ribje oko. Zelo zanimiva možnost.

Objektiv za samodejno ostrenje za Canon

Napačno bi bilo, če bi izgubili pogled proizvajalca, kot je Canon. Zato bomo za tega proizvajalca dali najbolj zanimive objektive brez samodejnega ostrenja.

Najprej morate povedati, da morate za namestitev ročnega objektiva na Canon DSLR vedeti, pod katerim bajonetom je zasnovan objektiv brez samodejnega ostrenja. Običajno je to navoj M42 ali H-bajon, v najredkejših primerih pa navoj M39.

Za navojne leče M42 potrebujete adapter od M42 do Canon EOS. Adapter je navoj. S svojo pomočjo se namesti na lečo. Po tem lahko objektiv enostavno namestite na fotoaparat.

Potrebno je delati na podoben način z bajonetom H ali navojem M39, to je, da kupite potreben adapter. Če želite namestiti objektiv s podnožjem H, potrebujete Nikon Mount F - Canon EOS adapter. Ni vam treba presenetiti, ker je bajonet H popolnoma enak kot sistem Nikonovih fotoaparatov. Za navoj M39 boste potrebovali adapter M39-EOS ali dva adapterja M39-M42 in M42 - Canon EOS, ki sta nameščena zaporedno. Omeniti velja, da obstajata dve vrsti objektivov z navojem M39. To so lahko objektivi iz zrcalno-refleksnih fotoaparatov in objektivi brez zrcalnih kamer. Običajno delovanje sistema Canon bo izvedeno le z objektivi iz SLR fotoaparatov z navojem M39. To je vredno vedeti.

Zanimivi objektivi za samodejno ostrenje za Canon:

 • Helios-44m-X.
 • "World-47N".
 • "Jupiter-9".

Vredno je reči, da je veliko dragocenih dragih objektivov. Navadni ljubiteljski fotograf bo veliko tistih, ki so bile obravnavane v tem članku. Če vam te leče niso dovolj, potem ste strokovnjak in potem že vse veste.

Kako streljati

Funkcija fotografiranja z ročno lečo je le pri njeni ročni nastavitvi ostrine. Vse ostalo je zelo običajno in znano. To pomeni, da lahko vsak fotograf v samo nekaj minutah posname fotografijo na objektivu brez samodejnega ostrenja. Samo na vaše znanje je odvisno od rezultata. Lahko je običajen in zelo impresiven. Ali lahko skozi fotoaparat najdete nekaj, kar je dostopno le z ročno lečo? Odgovor na to vprašanje je znan le vam, vašim očem in rokom.

Vsekakor bo vse prišlo z izkušnjami. Tudi če zelo dobro fotografirate z običajno (avtomatsko) lečo. S priročnikom se morate navaditi, pridobiti ustrezne izkušnje in se naučiti vseh odtenkov v zvezi s tem, kako streljati na ročne leče.

Kje lahko vidim

Lahko jih vidite pri vsakem fotografu. Tudi takšne leče najdete v nekaterih foto studijih. S takimi lečami delujejo povsod. Ena kategorija ljubiteljskih fotografov ima rad takšne leče. Drugi del se jim skuša izogniti.

Takšne leče lahko kupite na tematskih forumih, različnih virih z oglasi, v komisijskih trgovinah ali neposredno od ljubiteljskih fotografov. Trenutno je na voljo precej veliko število ročnih leč. To velja tako za sovjetske modele kot za tuje. Težave z željo po iskanju potrebne leče se praviloma ne pojavijo.

Včasih je problem takšen načrt, da se prodajalec in kupec ne moreta dogovoriti o ceni, vendar je to nekoliko drugačna zgodba. Vsekakor je na trgu kar precej ponudb, zato lahko najdete možnost, ki jo potrebujete po dostopni ceni, včasih pa traja več časa, kot je bilo pričakovano.

Funkcije objektiva

Če pogledate na vprašanje s strani, potem v starih lečah ni nič posebnega, le da je veliko modelov izjemno poceni. Po drugi strani pa obstaja takšna kategorija profesionalnih fotografov, ki verjamejo, da so stare leče bolj žive. Zdaj tega ne počnejo več. In najboljši posnetki strokovnjakov, po njihovem mnenju, so narejeni natanko na neavtomatskih objektivih. Morda je v tem nekaj resnice.

Toda od sto ljudi z zrcalno-refleksnimi fotoaparati je le dvajset fotografov, od teh dvajsetih pa le en strokovnjak. Toda ročna leča bo na voljo v več kot polovici teh stotin ljudi s fotoaparatom. Izkazalo se je, da so leče brez samodejnega ostrenja poklon modi in hyipu? To je retorično vprašanje in vsak od stotine ljudi s kamerami v svojih rokah bo imelo sto odgovorov na to vprašanje in sto razlogov za nakup ročne leče.

Kako izbrati objektiv

Izbrati morate glede na vaše zahteve in potrebe. Vsi parametri so vedno označeni na objektivu. Težko je nekemu svetovati, na primer širokokotni objektiv, ko oseba išče "ribje oko".

Strokovnjaki menijo, da so ročne leče najbolj primerne za vlogo "portreta". Toda to mnenje je subjektivno, čeprav kompetentno. Konec koncev, morda ste novinec strokovnjak, in boste našli nekaj svojega lastnega v ne-autofokus objektivov in ga pokažejo po vsem svetu skozi svojo fotografijo. In kmalu bo vaše mnenje verodostojno. Ne bi se smeli obesiti, fotografija je umetnost in pravila v umetnosti so čim manjša. Našteli smo najbolj priljubljene in kupljene modele ročnih leč, izbira je vedno vaša.

Edina stvar, ki vam lahko svetuje, je, da če izberete podoben objektiv za shranjevanje, ne pozabite, da cena naprave ni končna poraba, boste še vedno potrebovali adapterje, če vaš »SLR« ni iz časa sovjetskih objektivov. Število in vrsta adapterjev bodo določali končne izdatke.

Pred nakupom lahko tudi svetujete, da si ogledate video posnetke o objektivu, ki vas zanima, in si oglejte primere dela, ki je bilo opravljeno z uporabo tega modela. To vam bo pomagalo oblikovati objektivno mnenje o določenem objektivu. Vso srečo in odlični posnetki!