FoodPro Preloader

Ptice Altajskega ozemlja: imena, opisi s fotografijami, razvrstitev, karakterizacija vrst, habitat, gnezdenje in življenjski cikel


Altai Krai je veliko ozemlje na jugovzhodu Sibirije. Dolžina najdišča doseže 600 km od zahoda proti vzhodu in približno 400 km od juga do severa. Zaradi te velikosti se Altajevo ozemlje ponaša z različnimi olajšavami. To so gore in vznožja, ravnine in stepe, taiga in gozda. Na ozemlju je veliko velikih rek: Ob in Biya, Katun in Charysh, več kot 13.000 jezer

Altai Krai je veliko ozemlje na jugovzhodu Sibirije. Dolžina najdišča doseže 600 km od zahoda proti vzhodu in približno 400 km od juga do severa. Zaradi te velikosti se Altajevo ozemlje ponaša z različnimi olajšavami. To so gore in vznožja, ravnine in stepe, taiga in gozda. Na ozemlju je veliko velikih rek: Ob in Biya, Katun in Charysh, več kot 13.000 jezer (velikih in majhnih).

Takšne rodovitne kraje je seveda izbralo na tisoče ptic. Na altajevskem ozemlju je več kot 320 vrst ptic. V Rdeči knjigi obstajajo vodne in gozdne, predatorske in selitvene, redke. Obstajajo ptice, ki živijo v južnih regijah, in oboževalci hladnejšega vremena.

V članku si bomo ogledali ptice Altajevega ozemlja s fotografijami in imeni, podrobneje bomo pregledali vrste, ki jih redko najdemo na drugih naravnih območjih, ki jih širok krog bralcev malo pozna.

Ptice rek in jezer

Ozemlje Altajevega ozemlja je nasičeno z vodnimi viri, tako da se številne ptice naseljujejo ob jezerih in na bregovih rek, hranijo se z majhnimi ribami ali žabami. Mnoge od njih so splošno znane, druge pa ne poznajo. To so mlakarica, rdečerkaš in žuželka, veliki merganser in mošnjiček. To so navadne ptice Altajskega ozemlja, zunaj podobne domačim racam, samo perje je svetlejše in raznovrstnejše. Mnogi lovci v njih vidijo le predmet ribolova, saj je njihovo število veliko, zakon pa dovoljuje lov.

Na zgornji fotografiji lahko vidite čudovito ptico družino Duck, ki se imenuje pintail. Repna perja imajo ostre robove in so podobna ostri šoli, od tod tudi ime vrste.

Druge vodne ptice Altajevega ozemlja so občudovanja vredne, v vseh pogledih so zaščitene. To je kričeči labod in bedak, rožnati in kodrasti pelikan, več vrst toadstools, velik kormorant. Spoznajmo se bližje vodnim pticam, ki imajo prvotno ime: Gogol navaden.

Gogol

Ime ptice Altajskega ozemlja opozarja mnoge slavne pisatelje. Prav je, da ga imenujemo Gogolova navadna. To je raca družina srednje velikosti s svetlo belo in črno perje. Velika glava se nahaja na kratkem vratu, kljun je prav tako majhen. Vest gnezdi v vdolbinah dreves na visoki nadmorski višini (do 15 m), čeprav včasih zaseda jajca zajcev, izkopan v tleh, rad preživlja čas v bližini vode. Gogol živi v majhnih skupinah, šele v času mita se oblikujejo številne jate. Položite praviloma od 5 do 13 jajc zelenkastega odtenka.

Šteje se za selitveno ptico, vendar ne leti daleč od svojega običajnega prebivališča, išče rezervoarje, ki ne zamrznejo za zimo, in se tam ustavi za zimo. Zanimivo je, da moški in samice preživijo zime v različnih zemljepisnih širinah, tako da jih je mogoče najti spomladi v starem kraju za vzrejo. Gnezda se uporabljajo več let. Obdobje razmnoževanja je od aprila do maja. Samo potomka inkubira potomce. Gogoli se hranijo predvsem z nevretenčarji. Piščanci začnejo leteti iz gnezda okoli avgusta.

Predatorji

Na altajevskem ozemlju je tudi precej ptičjih ptičev, saj je za njih dovolj hrane. Ta dan in noč lovci različnih velikosti. Telo takih ptic je prilagojeno za uspešno lovljenje malih živali. Ostri kremplji in ukrivljeni kljun ne bodo zamudili ujetih plenov. Ta vrsta sokolov in jastrebov, osprey in sove. Naštejmo nekatere od njih: sovjo, ki je obrezana z mahom, uho sovo, orla in jastreba, črnega jastreba in vrabca, orla in kostanjev, stepskega orla in grobišča.

Na fotografiji je ptica Altajevega ozemlja močvirni pristan. Vendar je še vedno polje, travnik in stepa. Predatorji se prehranjujejo z majhnimi pticami, kuščarji, žabami in majhnimi vretenčarji. Poglejmo podrobneje ptico, katere prehrana je praviloma sestavljena iz kač.

Kačji kačar

Ta plenilec je redka ptica družine Hawk. Zaradi strahu, da se ne bo približal osebi, se šteje za ogroženo vrsto, zato je uvrščena na seznam ptic iz Rdeče knjige Altajevega ozemlja. Velikost posameznika je od 67 do 72 cm, razpon kril pa 190 cm, barva moškega in ženske je enaka, ženska pa nekoliko večja.

Stepske in gozdno-stepske cone so živeli za kačjo jedo, ptice lovijo preko močvirnih krajev in dolin.

Gnezdijo na visokih drevesih, v krajih, skritih pred človeškimi očmi. Moški in ženska se inkubirata po vrsti, največ dva jajca za štirideset dni.

Starši hranijo kokoši: kače, viperje. Hkrati lahko pripeljejo tako žive živce kot pogoltne. Piščanci s hrbta izvlečejo večerjo iz grla, postopek lahko traja do 10 minut. Zaužitje traja še dlje - 30 minut.

Obalni prebivalci

Mnoge ptice nimajo membran, vendar živijo v bližini vode in lovijo ob obali. To je demoiselle žerjav in čaplja, grenčica in vrtinec, krožišče in celo flamingo, zelo redka ptica - črna štorklja, ki jo lahko vidimo na spodnji fotografiji.

Takšne ptice ne znajo plavati, vendar jim podolgovate noge omogočajo, da mirno hodijo v plitvini in iščejo ribe ali majhne člene. Poleg tega lahko omenimo še vodomec, ki je najbolj agilen ribič. Sedi na drevesni veji nad vodno gladino in se hitro potopi in z kljunom zgrabi majhno ribo. Ni mu treba, kot je pijan, hoditi po vodi, vendar ga sreča spremlja pogosteje. Oglejmo si podrobnejšo sliko ptice Altajevega ozemlja, imenovanega predenje ali majhna grenka, ki jo bomo bolje spoznali.

Na vrh

To je najmanjša čaplja Altajevega ozemlja. Na spodnji fotografiji je prikazan moški vrh, ženska pa je manjše velikosti in sivo-rjave barve z oker pikami na telesu, rumeni kljun. Ta ptica je visoka le 36 cm in tehta do 140 gramov. To je selitvena ptica, ki prezimuje v Afriki.

Majhen grenček živi v goščavi trstičja in trstičja, skriva se pred radovednimi očmi, zato se šteje za zelo sramežljivo ptico. Na kratkih razdaljah leti zelo redko in nizko. Hrani se z majhnimi ribami, žabami, nevretenčarji in včasih lahko uživa soseda.

Gnezda se naselijo bodisi na drevesih bodisi na gosto trstičju. Starši se izmenično izležejo od 5 do 9 jajc. En mesec po izvalitvi piščanci že poskušajo leteti in zapustiti gnezdo.

Gozdne ptice

V gozdnato-stepski, v iglavcih in listopadnih gozdovih Altajevega ozemlja je veliko manjših predstavnikov ptic. To so divji petelin in slavec, golob in grlica, kukavica in valjčni valjček, žog in žogica, žolna in medvedi, drozg in škorc, rookovi in ​​vrane, srake in mnogi drugi. V gozdovih je veliko hrane in zavetja pred očmi plenilcev. Mnoge ptice so izbrale nižje sloje gozda in travnike. To so ruševci in rušičarji, prepelice in kosca, lastovke in kukavice.

Na zgornji fotografiji lahko vidite gozdni greben. Ta ptica selivke Altajevega ozemlja je manjša od vrabca. Zima v Afriki, v regiji Sahara. Rad ima odprta polja ali gozdove, se naseljuje v bližini sečenj. Dobro pluje, medtem ko skrbi za žensko, je zanimivo krožiti v zraku z odprtimi krili, kot na padalu.

Podrobneje, obravnavamo majhno ptico družine Vranov: orešček za oreščke ali oreh, katerega fotografija je v članku nižja.

Kedrovka

Velikost oreščka je manjša kot v kavču, vendar je kljun daljši in tanjši. Pestra barva, na rjavem ozadju niz belih lis. Barva pokrovčka na glavi je trdna. Tehta do 190 gramov z dolžino telesa do 30 cm, od tega približno 11 cm na repu. Ženska je nekoliko svetlejša, tako da lise niso tako svetle kot moški.

Glavna sestavina obroka ptic so oreški, želod, jagode in semena iglavcev, včasih pa lovijo žuželke in majhne predstavnike nevretenčarjev. Gnezda so razporejena v gostih gozdnih goščavah. Samo ženka inkubira potomce in moški poskrbi, da ne strada.

Začne se v aprilu in maju. Samica odlaga 3 ali 4 jajc podolgovate svetlo zelene barve. Izvaljene ptice se izvalijo do 20 dni, piščanci pa do konca junija. Nutcrackers ljubezen samoto, redko lahko vidite majhne skupine. Če ni dovolj hrane, lahko letite do najbližjih gozdnih površin.

Redki ptičji rob

Zaradi sprememb v naravnih pogojih in vplivih človekovih dejavnosti je bilo veliko vrst na robu izumrtja, zato je bilo odločeno, da se jih vključi v seznam ptic, ki jih varujejo državne službe: v rdeči knjigi Altajevega ozemlja. Črno-grl luna in rdeče-vratni grabež, zgoraj opisani sivi grlo in vrh, velika bela čaplja in kavajka, pelikani (rožnate in kodrasti), črna štorklja in flamingo, rdeče-prsni brant in fudling. Ne bomo našteli vseh 84 vrst, toda njihovo število nas opozarja, da moramo ljubiti ne samo sebe, ampak tudi skrbeti za naše manjše brate.

Na zgornji fotografiji lahko vidite ogenj. To so velike race s svetlo oranžnim perjem, ki prezimujejo na Issyk-Kulu in južnem Kitajskem.

V članku je podan kratek pregled gnezdenja ptic na območju Altaj. Poskrbite za redke ptice in naravo njihove domovine!

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami