FoodPro Preloader

Modra jay (modra): družina, habitat, vzreja, življenjski cikel in opis s fotografijo


Jays so precej pogosta vrsta ptic. Danes jih je 45 vrst. Vsi izmed njih pripadajo družini Vranovyh, odcep v obliki prehoda. Verjetno so ornitologi še vedno neznani za te vrste ptic. Modra jay ptica je ena izmed najbolj elegantnih med predstavniki svoje družine, saj ima svetlo prevleko na hrbtu in modro pokrovko na glavi. Ž

Jays so precej pogosta vrsta ptic. Danes jih je 45 vrst. Vsi izmed njih pripadajo družini Vranovyh, odcep v obliki prehoda. Verjetno so ornitologi še vedno neznani za te vrste ptic.

Modra jay ptica je ena izmed najbolj elegantnih med predstavniki svoje družine, saj ima svetlo prevleko na hrbtu in modro pokrovko na glavi. Živi predvsem v Severni Ameriki: v Kanadi in ZDA.

Velikost modre jay je do 30 cm, teža pa je približno 100 gramov. Ptice so zelo nadarjene in se hitro naučijo posnemati človeški govor. Moški so večji od samic.

Videz in posebna barva

Glavna značilnost je jasno vidna v foto modri jay. Ima dolg pramen svetlo modre barve. Oči so uokvirjene s črnim obročem. Prisotnost močnega črnega kljuna olajša razpokanje trde lupine orehov in semen. Na krilih rastejo modra perja. Rep ima stopničasto obliko in je precej dolg. Barva oči je temna. Med moškimi in ženskami ni razlike v barvi.

Kje živijo modre šale

Te ptice raje naselijo v parkih, vrtovih, listnatih gozdovih in iglavcih, v stanovanjskih območjih. Vendar imajo posebno ljubezen do hrastovih nasadov. Živijo v borovih gozdovih.

Kaj ptice jedo

Lepota jay je precej impresivna prehrana. Jeje rastline, gobe in različne živali. Na primer:

  • želod, semena in oreški;
  • hrošči, pajki in gosenice;
  • piščanci, žabe in kuščarji.

Pametna ptičica jo bo malo pretresla, preden je zlomila oreh. Zato ugotovi, ali je v lupini semena.

Včasih se modra jajca obnaša kot huligan in vzame hrano drugih ptic. Rad ukrade jagode iz postelj. Modra jaja se šteje le za selitveno. V hladni sezoni lahko letijo le severne populacije. Med letom se zbirajo v velikih jatah.

Ostali modri senci so prepuščeni hibernaciji. Zato morajo založiti proizvode. Shranijo jih pod listjem, jih zakopajo v zemljo ali se skrijejo v lubju dreves. Stalež želodov za jajce za zimo lahko znaša do pet tisoč. Na fotografiji, modri jay izbira jagode.

Včasih jays kopira vzorec vedenja sokolov. Od hrane izženejo lačne žolne, sive veverice in škorce.

Jays ima odličen spomin. Te ptice se spominjajo vseh svojih skrivališč s skritimi številnimi rezervami, med katerimi so nujno želod in semena.

Narava modre lepote

Ta ptica je lastnica nemirne in hkrati previdne narave. Jay prvi čuti pristop nevarnosti. Opozarja kongenere in izgovarja ostre krike. Včasih se v tem primeru zberejo v jatah. Začnite napadati sovražnika in ga kljucati.

Jay je rojak krokarjev in štirideset. Vsi imajo radi svetleče stvari. Kradejo jih in odpeljejo na svoje domove. Jay je čudovit imitator glasov drugih ptic. Za ta talent v ljudeh se imenuje posmeh.

Ko ptica obišče človeško naselbino, se potem, ko se vrne v svojo divjino, začne prikazovati kozje blejanje ali mačkanje.

Modra jay je tako raznolika v posnemanju zvokov, ki jih lahko zanesljivo pokaže:

  • zveni kot zvok zvonca;
  • melodične piščalke;
  • krik sok.

Jaysi lahko zlahka postanejo plen plenilcev, ker ne letijo zelo hitro. Pogosto jih napadajo sokovi in ​​sove. Jays se vedejo pogumno, ker se borijo s plenilci, obupano se spopadajo in ne poskušajo pobegniti od njih.

Množice, kače, mačke in celo veverice so sovražniki, ki uničujejo njihova gnezda.

Jay higiena

Mlade ptice se začnejo izlivati ​​ob koncu poletja, avgusta pa se vse konča. Odrasle ptice dolgo časa spreminjajo svoje perje, približno od julija do septembra.

Ko pride do moltinga, modri jajci radi uživajo v kopelih. Posebej sedijo na mravljiščih in se kopajo v njih. To pojasnjuje dejstvo, da na ta način lajšajo srbenje med rastjo novih perja.

Kako so družine zadovoljne z modro-krilatimi pticami

V družini je glavna oseba oče družine, potem bratje in nazadnje mati in sestre.

Samo mama in oče lahko ustvarita potomce. Parjenje na očeh otrok se nikoli ne zgodi. Ko pa oče umre v družini, najstarejši sin podeduje ozemlje.

Če mladi pari najdejo prostor v goščavi, lahko ustvarijo svojo družino. Toda takšna priložnost se bo pojavila v približno štirih letih. Jays je par za vse življenje.

V času dvorjenja je ženska, kot prava ženska, poredna, se pretvarja, da je majhna in prosi, da jo hranijo iz kljuna. Ženin hrani svojega ljubljenega.

Par skuša zgraditi več gnezd, hkrati pa jih pusti nedokončane. Morda preverite gospodarsko veno.

Ko komunicirajo drug z drugim, jays uporabljajo svoj lep greben.

Takoj, ko se začnejo prvi topli dnevi, se začne čas parjenja za ptice. Od sredine aprila do junija se jays združujejo v parih in začnejo graditi družinsko gnezdo.

Postavili so šest do sedem rumeno-zelenih jajc z rjavimi pikami. Samica se ukvarja z inkubacijo piščancev. Po enem tednu se pojavijo dojenčki. Starši skupaj hranijo dojenčke, očistijo perje, jih ogrejo in zaščitijo pred plenilci. Dva tedna kasneje so mladi odleteli iz gnezda.

Še dvajset dni pa se staršem vrne na večerjo. Najprej se piščanci hranijo izključno z gosenicami, nato pa preidejo na rastlinsko hrano.

Fiziološki razvoj v jays prihaja v letu. V naravi živijo približno deset do osemnajst let.

Kaj je uporaba ptic v gozdu

Jay prinaša neprecenljive koristi gozdni vegetaciji, saj uničuje gozdne škodljivce in žuželke:

  • Majski hrošči;
  • čebulice;
  • žilnice;
  • gosenice.

Nehote širijo rastline. Izgubljena ali pozabljena semena in želod kalijo in tvorijo nasade.

Zanimiva dejstva

Modra jay je v odličnem stiku z osebo in jo je lahko ukrotiti. Dobro se počuti v ujetništvu.

Ptica nenehno pokaže agresijo, zato je ne more držati skupaj z drugimi sorodniki.

Lepota jay velja za uničeno žensko. Vsako leto uničijo veliko število majhnih ptic, pijejo jajca in ubijejo piščance.

Modra jay je maskota mnogih športnih ekip, na primer košarkaška ekipa iz Toronta.

Najlepše ptice v družini

Modrokrvna šapa predstavlja rod Cyanocitta (modre jajce). Enako velja za družino korvidov.

Črno modra jajka živi na zaraščenih gorskih pobočjih in v ameriških iglavcih. Pozimi se te ptice nahajajo na ravnini.

Črna glava ima daljši in tanek kljun, snop je nekoliko večji od kljunastega. Pero pokrov zgornjega dela telesa je črne barve, spodaj pa temno modra. Na čelu izstopajo bele črte.

Menijo, da je jajc modrega grmičja drugačen od barve drugih sorodnikov. Živi izključno na Floridi. Vpisana je v Rdeči knjigi. Posamezniki z različnimi barvami.

Ta osupljivo graciozna ptica je trenutno v fazi izumrtja. Glava, krila in rep so modre barve, trebuh in prsni koš sta sivi. Ta jay se hrani s plazilci in žuželkami, hkrati pa uporablja vegetacijo in semena.

Pogosti požari, ki se tu in tam zgodijo na Floridi, uničujejo grmičevje. Vsako leto se zmanjšujejo.