FoodPro Preloader

Do-it-yourself slamnata lutka: opis, zgodovina in zanimiva dejstva


Surove lutke najdemo v ljudski umetnosti mnogih držav sveta. Naravni material so ljudje že dolgo uporabljali tako v vsakdanjem življenju kot v verskih obredih. Tkanje se je pojavilo v obdobju razvoja človeške civilizacije. Najprej so bili uporabljeni upogibni veje dreves in grmičevja, stebla plezalcev in trakovi ubitih živali. Tkanj

Surove lutke najdemo v ljudski umetnosti mnogih držav sveta. Naravni material so ljudje že dolgo uporabljali tako v vsakdanjem življenju kot v verskih obredih. Tkanje se je pojavilo v obdobju razvoja človeške civilizacije. Najprej so bili uporabljeni upogibni veje dreves in grmičevja, stebla plezalcev in trakovi ubitih živali. Tkanje jedi in oblačil, čevljev in gospodinjskih predmetov, pohištva in celo sten hiš.

Zgodovina tkanja iz slame

S prihodom kmetovanja se je človek naučil samostojno pridelovati pšenico in druge žitne pridelke. Zbiranje žit za hrano, ljudje po predelavi žita morajo pustiti slamo za gospodinjske potrebe. Ustvarjala je živino za živino, prekrila streho hiš, uporabljala krave in koze kot krmo. Ta material in obrtniki so mi bili všeč. Straw je naredil čudovite klobuke in čevlje za ličenje, preproge za noge in košare ali jedi za hrano. Lutke iz slame so bile narejene za otroške igre, pa tudi za različne obrede za počitnice. Postopoma se je obrt spremenila v umetnost, ker je vsak lastnik poskušal narediti stvari iz slame ne le praktične in priročne za uporabo, temveč tudi lepe na videz, ki želijo preseči spretnosti sosedov in sosedov.

Kljub temu, da živimo v 21. stoletju, lahko v naših domovih in na množičnih praznovanjih najdemo igrače iz slame. Članek bo obravnaval zgodovino slamnatih lutk, kakšno vrednost so imeli v življenju slovanskih narodov, kjer jih lahko vidimo v našem času. Prav tako bodo bralci spoznali, kako lahko samostojno ustvarite lutko za otroško igro ali razstavo, jo opremite z zdravilnimi lastnostmi ali ustvarite čar za družinske člane.

Vrednost materiala

Kot ste že razumeli, so slovanski narodi v svoji gospodarski dejavnosti na vsak način uporabljali slamo, vendar so bili ostanki mlatilca tudi za kmete magičnega pomena. Ljudje so obdarili žita z božansko močjo, verjeli so, da je čarobnost žitnega polja v njih. Kmetje so izvajali številne obrede pred sajenjem pšenice in med žetvijo, prosili bogove za ugodne razmere za rast žit, ker je od nje odvisno življenje vseh članov družbe.

Ljudje okrašeni prvi zbrani ("zazhinochny") in zadnji ("dozhinochny") snopov. Obstajala je tradicija, da se zadnja stebla pšenice tkajo skupaj, in jih pustijo nedotaknjene na polju. Okrasili so jih s svetlimi trakovi in ​​cvetovi. Iz klasic so izdelovali vence na dekletih glavah in jih uporabili za okrasitev prostorov. Kmalu so obredi žetve prerasli v ljudsko umetnost, tradicije so se ohranile iz roda v rod. Iz zadnjega zbranega snopa so bile izdelane ogromne slamnate lutke, tako imenovani kruhovje. Verjeli so, da je duh kruha. Različni narodi so imeli svoje zunanje značilnosti. Toda smisel vsega je bil vložen - da bi pomiril bogove, da bi dobil dober pridelek.

Praznovanje Maslenice

V našem času so ohranjene številne tradicije starih Slovanov. Torej, v zadnjem tednu pred Lentom se praznuje pustinja. To je tradicionalno praznično srečanje zime in pomladi. Zbogom na zimski mraz praznujemo na velik način. Poleg okusnih palačink in cmokov se ljudje zberejo za obred požara slame, ki simbolizira zimo.

Zadnji dan prazničnega tedna je bil prej označen drugače, odvisno od pokrajine. Nekateri so na sankah nosili slamnato lutko, da so se lahko vsi poslovili od zime. Drugi so organizirali celoten vlak Maslenitsa iz več sto vagonov. Običaj je, da v pogrebni povorki žalujejo za strašilom z duhovniki in žalujoči. Zimske napake so bile položene v korito ali celo pravo krsto in prenesene po celotni vasi, tako da so se vsi prebivalci poslovili od njega.

Na koncu pašne pustolovščine se je zažgala slamnata lutka. Pogosto so v ogenj vrgli spominski obrok - kuhana jajca in palačinke. Ritualni obred kurjenja "kruhovega duha" se je končal z dejstvom, da so slamo in pepel zbrali in raztresli po polju, kar je simboliziralo njegovo prihodnje vstajenje v zrnju nove dobre žetve.

V starih časih so ljudje tkali slamnate lutke majhnih velikosti in jih hranili v hišah na najvidnejšem mestu, oblečeni v oblačila in šale. Na zadnji dan pašnika so lutke vrgli v peč in tudi požgali, ostanke slame pa so podarili živini.

Lutke za tkanje

Volumetrične številke so že dolgo postale starši za svoje otroke. Poleg neposrednega namena igrače je bila lutka obdarjena tudi z lastnostmi čar ali zdravil. Torej so v tkanje dodali dišeče zelišča za kašljanje ali drugo nesrečo.

Po tradiciji vzhodnih Slovanov ta lutka ni predstavljala obraznih značilnosti. Po prepričanju lahko zli duh premakne v lik z obrazom, in če ga ni, potem je lutka veljala za neživega objekta, zato duhovi ne bi ostali tam.

Pred poroko je obstajala tradicija izdelave velikih figuric neveste in ženina, ki so jih postavili na vrata pri vhodu na dvorišče. Ker je slama simbolizirala plodnost, bi morale punčke prispevati k nastanku potomcev v družini.

Lutka s slamo "Strigushka"

To je najbolj priljubljena vrsta lutk iz slame, ki se pogosto imenujejo ples. Njihova glavna značilnost je, da spodnji rob krila ni tkan, temveč je rezan s škarjami, da ostane pokončen. Otroci so se radi igrali z njo na naslednji način:

  • Lutka je bila postavljena na ravno desko. Uporabili so površino mize ali blata.
  • Otrok je udaril s pestjo ob lutko in začela plesati - skočila in spustila se je v različnih smereh. Obstaja vtis, da resnično izvaja plesne poteze.

Otroci so bili v vsakem pogledu zadovoljni s takim plesom, zato so starši pogosto tisti, ki so za majhne otroke tkali.

Izdelava lutk iz slame

Če se boste odločili učiti umetnost tkanja iz naravnega materiala, bomo razmislili, kako narediti slamnato lutko z lastnimi rokami. Najprej morate iti po žetvi do žitnega polja in zbrati dolgo slamo. Majhen sveženj je dovolj.

Pre-slamica mora biti v vroči vodi ali v toku pare, tako da se material mehča in postane prožen. Slama ima odlično lastnost - po obračanju figur je moker material izsušen in prevzame potrebno obliko, obdržati vogale in se dobro upogniti.

Delo na sliki lutke se začne s polaganjem snopa slame na površino mize in rezanjem robov, tako da so enakomerne. Nato se s pomočjo upogiba žarka na polovico naredi močan okvir. Wet material popolnoma spopasti s to nalogo, v nasprotju s suho slamo, ki bo razpok na ovinku materiala.

Shema tkanja lutk ženske

Majhen razred slame bomo začeli s krepitvijo snopa slame na okvirju. Možno je uporabiti žico in leseno palico. Pripravljen snop slame se položi na palico na pol prepognjeno. Pustite vrh nepoškodovan. To bo glava junaka. Na ravni predvidenega vratu večkrat zavijte mokro slamo in zvežite vozel na zadnji strani. Dolge konce potegnite v telo trupa.

Ločeno na žico roke. Na robu je vezan snop slame, ostalo pa pleteno s kobilico. Med palicami zgornjega dela telesa, nekoliko pod vratom, vstavite to pleteno žico in jo upognite z rokami navzdol. Nato lahko preprosto zavijete slamo na pasu ali ustvarite obleko s pasom skozi vrat. V tem primeru se na končno lutko položi še en tanek snop ovinka okoli glave. Material seka spredaj in je spet vezan na pasu.

Lutka je lahko vezana na tanke satenske trakove, večinoma na rdeče. Včasih so izbrani robovi z vezenim ornamentom. Na koncu obrobite s škarjami dolžino krila in robove na rokah. Zdaj veste, kako s svojimi rokami tkati slamnato lutko. Korak za korakom, ki sledi zgornjim priporočilom, se lahko z lahkoto spopade z nalogo.

Nato bomo razumeli, kako narediti moški značaj.

Kako narediti punčka

Prvi koraki so podobni prejšnji različici. Če želite lutko narediti zaokroženo glavo, jo lahko zavrtite in jo vstavite med upogibanje prvega svežnja. Okvir v tem primeru ni bil uporabljen, saj je fantovo dno razporejeno na dve ločeni šopki za oblikovanje nog.

Ko je veliki sveženj prepognjen na polovico, trdno privežite konopljino nit ali slamico na vrat. Ločeno naredimo roke, samo za moške, ne bomo vezali kobilice, puhasti rokavi pa pustili nedotaknjene. Vezali so se samo robovi rok.

Privežite pas do tega svežnja. Spodnjo "krilo" razdelite na polovico in zvežite slamice na samem dnu vsakega svežnja, da ločite noge. Na koncu obrežite škarje z vsemi kosi in slika fanta je pripravljena!

Ritualna lutka "Ten-handle"

Takšna lutka z desetimi rokami, po tradiciji, je bila dana deklici za poroko. Vsaka roka je simbolizirala nekaj spretnosti dobre gospodinje. Nevesta je morala biti sposobna narediti vse okoli hiše - kuhanje, čiščenje, pranje, skrb za otroke in živino, gojenje zelenjavnega vrta in nabiranje pšenice na terenu in še veliko več.

Vsaka roka je bila vezana s trakom svoje barve in deklica ji je govorila, naj ji pomaga pri svojem delu. Če želite sami narediti “Ten-Handle”, ga nato ovijte s križem, tako da se roke držijo tesno in se ne premikajo.

Zdaj veste, kako narediti slamnato lutko. Poskusite, zagotovo boste uspeli. Vso srečo!

Mickey Mouse kostum: korak za korakom navodilaModna nagubana krila - atribut osnovne garderobe vsake ženskeKako izdelati lesen stroj za vašega otrokaFrosty vzorec na oknu to storite samiKako narediti kostume žabe to storite samiKako šivati ​​kostum gnoma z lastnimi rokamiOsupljiv božični kostum za dekleta "Asterisk"Kako narediti čebelni kostum za otroško matinejo