FoodPro Preloader

Okrasni ornament - kaj je to?


Zgodovina okraskov in dekorativnih motivov se je začela v antiki. Ali bolje, v paleolitski dobi. Kaj je dekorativni ornament? Ta podoba, ki ne prinaša le estetskega užitka, ampak ima tudi določen vpliv na osebo. Takšna slika prikliče številna združenja, ki omogočajo vrednotenje in razumevanje dela. Posebne

Zgodovina okraskov in dekorativnih motivov se je začela v antiki. Ali bolje, v paleolitski dobi. Kaj je dekorativni ornament? Ta podoba, ki ne prinaša le estetskega užitka, ampak ima tudi določen vpliv na osebo. Takšna slika prikliče številna združenja, ki omogočajo vrednotenje in razumevanje dela.

Posebne lastnosti

Ponovljivost motiva je glavni vzorec dekorativnega ornamenta. Druga značilnost takšnih slik je prevajanje realističnih oblik v konvencionalne risbe. Ornament ima visoko stopnjo dekorativne posplošitve. Da bi to preverili, je vredno pogledati spodnjo sliko. Na desni vidimo fotografijo vrtnice. Na levi - isti cvet, vendar že v dekorativni obliki.

Namen

Različne vrste okraskov vidimo povsod. Prisotni so na posodah, tapetah, prtih in drugih elementih življenja. Dekorativni ornament je potreben pri oblikovanju različnih izdelkov. Da je osnova umetnosti in obrti. V okviru določene oblike ljudske umetnosti veljajo številni zakoni. Tako v Gzhel stilskih slikah vidimo le dve barvi: modro in belo. Na pladnju Zhostovo je široka paleta barv, risba se uporablja predvsem na črnem ozadju.

Pogledi

Okrasna zasnova je lahko grafična, nevizualna, kombinirana. V prvem primeru slika odraža objekte, ki obstajajo v resnici. Na takih okraskih si lahko ogledate sliko človeka, živali, rože, drevesa itd. Ne-ilustracijski okrasni vzorec - abstraktni motivi. Gre za geometrijske elemente, oblike, ki so brez specifične semantične vsebine. Kombinirani ornament je kombinacija abstraktnih in realnih motivov.

Obstajajo tudi druge klasifikacije. Okraski se tematsko razlikujejo. To pomeni, da obstajajo rastlinski, živalski, geometrijski, antropološki tipi vzorcev. Poleg tega se okrasne risbe razlikujejo po slogu in ljudski pripadnosti.

Zgodovina

Najstarejši tip ornamenta je tehničen. Najpreprostejše risbe so prisotne na glinenih izdelkih. Druga vrsta - simbolična - se je pojavila kasneje. Ustvarjanje takih okraskov je bilo razvito v starem Egiptu, v stari Grčiji. V antiki so ljudje prikazovali ljudi, živali in božanska bitja. Že so se naučili oblikovati posebne materiale, s katerimi so podrobnosti risbe dodali različne odtenke.

Na podlagi simboličnih in tehničnih okraskov se je pojavil geometrični. Na tej sliki obstaja stroga menjava elementov. Različni motivi, značilni za določeno državo, so lahko vključeni v rastlinske okraske. Kitajski mojstri, na primer, raje prikazujejo krizanteme, ruske - sončnice, marjetice.

Kako narediti obmetochny šiv ročno?Kako narediti papirnate rože.  Kako narediti cvet iz papirnega trakuMaska Freddyja Krugerja: ustvarjamo z lastnimi rokamiKako skrajšati hlače?  Kaj morate vedeti?Učenje osnov kvačkanjaVrste rokavov v oblekiVodne kroglice: kako si narediti svetlo dekoracijoKako narediti topiary to storite sami