FoodPro Preloader

Fabiano Caruana, ameriški šahist: biografija, športni dosežki


Fabiano Caruana je svetovno znani šahist, ki igra za ZDA, vendar ima italijanske korenine. Postal je eden najmlajših veleposlanikov v zgodovini. Je večkratni šahovski prvak in možni kandidat za zmago na prvenstvu, ki se imenuje Turnirski kandidat 2016. Splošna biografija Caruano je v samo nekaj letih postal eden najbolj znanih kosov v šahovskem svetu. In ni

Fabiano Caruana je svetovno znani šahist, ki igra za ZDA, vendar ima italijanske korenine. Postal je eden najmlajših veleposlanikov v zgodovini. Je večkratni šahovski prvak in možni kandidat za zmago na prvenstvu, ki se imenuje Turnirski kandidat 2016.

Splošna biografija

Caruano je v samo nekaj letih postal eden najbolj znanih kosov v šahovskem svetu. In ni niti dejstvo, da je fant dosegel izjemen uspeh v tako mladi starosti - pri 23 letih je igralec večkrat igral z legendo te igre, Magnusom Carlsenom, tekmovanje z obeh strani pa je bilo napeto, kar ni bilo značilno za igre s trenutnim svetovnim prvakom (Carlsen). ).
Zahvaljujoč coachingu mnogih ruskih mojstrov, vključno s Alexandrom Cherninom, Borisom Zlotnikom, Vladimirjem Chuchelovom in drugimi, je Caruana v svojih letih pridobila neverjetno profesionalnost.

Družina

Fabiano Caruana je bil rojen v Miamiju na Floridi leta 1992, 20. julija. Fant je postal tretji otrok v družini po bratu in sestri, vendar v prihodnosti ne samo, da se ni nič predal, temveč jih je presegel v svojem uspehu.

Starši prihodnjega edinstvenega šahista so bili najbolj običajni ljudje: oče je bil Američan (od tod tudi rojstni kraj in prvo prebivališče Caruane), mati pa je bila goreča in čustvena Španija, ki ni mogla prenesti svojih otrok v domovino in jim pokazati državo, tako kot v ZDA, je njihov dom. Oba starša sta ljubila najmlajšega otroka enako in se potrudila, da bi mu zagotovila možnosti za samorazvoj: vodili so ga v različne kroge, tako športne kot ustvarjalne, kupovali knjige in vodili resne pogovore ne samo z njim, ampak na splošno z vsemi otroki. Prvo seme prihodnjega talenta je opazil njegov oče v dečku. On je svojega sina odpeljal v svoj prvi šahovski klub v Brooklynu.

Otroštvo

Ko je bil Fabiano star le štiri leta, se je njegova družina preselila v Brooklyn. Njegova družina se je pogosto preselila in razlog za to je bil verjetno večno iskanje dobrega dela, da bi nahranili svoje otroke. Pri petih letih je fant prvič ljubil šah, prosi svojega očeta, naj ga nauči igrati. Seveda se z veseljem ukvarja z usposabljanjem in čez nekaj časa se njegov oče, tudi navdušen šahovski ljubitelj in stalni član šahovskega kluba, odloči, da bo s sabo vzel sina v klub, da bi bolje razložil razlik v igri. V tem klubu v fantu prebudijo nenavadne sposobnosti. Njegov prvi trener je Bruce Pandolfini, človek, ki je popravil Fabianove prve korake in mu dal navodila na poti v svet šaha. Do 12 let se je trener spremenil - zdaj je velemojster Miron Sher prevzel nadarjenega študenta. Takšna pozornost odraslih izkušenih učiteljev je opravila svojo nalogo: Caruana odide na šahovski turnir v New Yorku in tam zmaga. Prvo zmago, kot v verigi, sledijo drugi: zmaga na Panameriškem prvenstvu in njegov največji dosežek na začetku kariere - zmaga v igri z velemojstrom Aleksandrom Voytkevičem.

Kot je bilo že omenjeno, je njegova španska mama dolgo sanjala, da bi otroke odpeljala v domovino, leta 2004 ji je uspelo: vsa družina se je preselila v Španijo. Zdaj razlog za premik ni bil denar, ampak prihodnost nadarjenega družinskega člana - Španija se že dolgo šteje za najboljše mesto za začetek šahovske kariere.

V tej državi ima Fabiano Kerouana novega trenerja Borisa Zlotnika, ki bo 3 leta treniral šahista. Kasneje bo družina Caruana še enkrat spremenila svoje prebivališče - na Madžarskem mladi šahist pade pod skrb ruskega trenerja Aleksandra Černina, ki bo zadnje dotaknil priprave Fabiana pred najpomembnejšim dogodkom v svojem malem življenju v tistem času.

V starosti 14 let in 11 mesecev je šahist Fabiano Caruana morda najmlajši velemojster na svetu. Po tem, ko je fantovo celotno rutinsko življenje zanikano - zdaj, da bi veliko časa namenila polnemu usposabljanju, bo morala Caruana opustiti šolanje in vse druge skrbi, ki niso povezane s šahom.
Za nadaljnji razvoj mladega moškega v šahovskem svetu bi bila nujno potrebna velika finančna vlaganja, vsaj za čezmorska potovanja na prvenstva, ker so Caruanini starši našli sponzorja za svojega nadarjenega sina. Od zdaj naprej bodo stroški izletov Fabiana Caruane in udeležba na športnih tekmovanjih padli na njegova ramena, kar stane okrog 50.000 dolarjev letno.

Preboj v šahovskem svetu

Naslednja leta so do danes postala za Fabiana le dolga in težka pot na poti k svetovnemu priznanju in polni zavesti o lastnih zmožnostih. Leta 2014 je mladi šahist, ki se je nabral v letih trdega treninga, postavil nov svetovni rekord - osvojil je tretje mesto v oceni Elo in si prislužil 2836 točk. Takšen neverjeten uspeh je mladenič dobil po neverjetno igranih igrah v St. Louisu. Na 23 kategorijah v tem mestu je pokazal enega najboljših rezultatov, ki je dosegel 8, 5 od 10 točk.

Še enkrat, Fabiano je vse presenetil s tem, da je premagal takšne »veterane« šahovskih športov, kot sta Nakamura, Carlsen in Haroyan. In najbolj presenetljivo je, da po tako intenzivnih igrah sam Caruana ni izražal občutka veselja zaradi izgube legendarnih mojstrov in ni bil zadovoljen s samim seboj. Po svoji naravi, mirni in diskretni osebi, je samo rekel, da ima še vedno prostora za rast in da je še prezgodaj, da se ustavi na doseženem.

Priprava na večino turnirjev

Kot mnogi športniki imajo šahisti svoje rituale priprave na to ali tisto pomembno tekmovanje. Fabiano Caruana, čigar biografija je v celoti sestavljena iz takšnih priprav, meni, da je najpomembnejše pravilo za trening pred smiselno igro ne preobremenjevati svojega uma, ampak ga ohranjati v dobri formi. Za vsakega šahista, ne glede na to, kateri rang ali naslov, zbranost, pozornost in zadržanost morajo biti glavne lastnosti.
Ko je trener Caruana, Vladimir Chuchelov, dejal, da Fabianova priprava na prvenstvo ni trajala tako dolgo, kot bi si mislili, če bi sodili po odigranih igrah. Kljub kratki vadbi je vedno izstopala.

Najmočnejši nasprotniki

Caruanine fenomenalne zmožnosti v razbijanju stereotipov o nepremagljivosti mnogih legendarnih šahistov so bile večkrat omenjene. V pogostih bojih z Carlsenom, Nakamuro, se mladenič kljub izidu igre počuti samozavestno. Vendar, če je imel srečo s tako najmočnejšimi in najbolj znanimi nasprotniki že dolgo časa, se je jasno počutil konkurence z novimi talenti.

V tekmovanju z Anishom Girijem, močnim nizozemskim šahistom, se Fabiano ni zdel več tako neuničljiv. Oba mlada veleposlanika sta se močno borila do zadnjega. Kot rezultat, je v igri Giri Anish: Caruana Fabiano pokazala rezultat, da je ta še vedno nekoliko bolj izkušen kot mladi Nizozemec. Zmaga je bila v rokah Fabiana.

Stranka Sergey Karjakin je za mladeniča postala ista težka zabava: Fabiano Caruana. Ruski igralec šaha Sergey Karyakin, ki je kot najmlajši svetovni umetnik v Guinnessovi knjigi rekordov, se je srečal s Fabianom na turnirju kandidatov. Kot je pokazalo več iger, je najverjetnejši rezultat zmaga enega izmed teh mladih. Sodeč po oceni odigranih iger, imata oba sedem točk, kar pomeni, da se bodo v finalu tekmovalci potegovali za možnost osvojitve naslova svetovnega prvaka iz Carlsena. Turnir kandidatov 2016 bo določil vredno in bo najverjetneje postal najsvetlejša stran v življenju zmagovalca.

Osebno življenje

Kar se tiče osebnih odnosov z nekom, se ameriški šahist nenehno šali s kamero in novinarji. Pravi delavec v svojem najljubšem poslu, Caruana odgovarja, da šah še vedno zaseda prvo mesto v njegovem življenju. Ali bo vedno tako, se lahko pokaže samo čas. Ampak do sedaj, ne da bi imel dekle in ima čudovit temperament, smisel za humor in naravni šarm, je mladenič vedno odprt za komunikacijo in z vsemi.

Nagrade, nazivi in ​​dosežki

V svoji karieri je Fabiano postal dvakratni prvak Španije in tudi prvak turnirjev v mnogih mestih, kot sta Zürich in Reykjavik. Po zmagi klasične šahovske tekme s trenutnim svetovnim prvakom, je Caruana leta 2013 samodejno postala članica kluba Mihaila Chigorina.

Mladi šahist je odlično pričal na Grand Prixu in odkril pot do najbolj veličastnega turnirja, katerega nagrada je naslov svetovnega prvaka. Na tem turnirju se bo moral boriti s številnimi legendami, zmagovalec pa bo imel čast, da se bo na turnirju kandidatov boril s trenutnim svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Trenutne dejavnosti

Sedaj je Fabiano aktivno vključen v številna tekmovanja po svetu. Njegove sposobnosti so še vedno presenečene, medtem ko mladi šahist pridobi izkušnje in moč za odločilni turnir v letu 2016.

Morda se bo ta jesen odločil, da bo njegova usoda ena najmočnejših šahistov v zgodovini.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami