FoodPro Preloader

Avdotka ptica: fotografije, opis, način življenja in zanimivosti


Graceful ptica avdotku ni enostavno izpolniti v naravi. Običajno opravlja vse pomembne stvari pod nočnim pokrovom, čez dan pa raje sedi na samem, popolnoma prikrito s pomočjo pestre barve. Kje živi avdotka in kako izgleda? Opis videza in načina življenja te nenavadne ptice boste našli v našem članku. Družina

Graceful ptica avdotku ni enostavno izpolniti v naravi. Običajno opravlja vse pomembne stvari pod nočnim pokrovom, čez dan pa raje sedi na samem, popolnoma prikrito s pomočjo pestre barve. Kje živi avdotka in kako izgleda? Opis videza in načina življenja te nenavadne ptice boste našli v našem članku.

Družina avdotkovye

Za dolgo časa, znanstveniki niso mogli odločiti, katera enota je treba šteti avdotok. Življenjski slog in videz jih naenkrat naredi z več skupinami ptic. Pred tem so ptice pripisovali močvirnicam, dravam in žerjavom. Danes zasedajo mesto v chorus-like ekipi, v kateri tvorijo ločeno družino avdotkovyh.

Družina vključuje le 10 vrst ptic. Za njih so značilne dolge noge, podolgovati kljuni in srednje velikosti - njihovi največji predstavniki dosežejo največ 60 centimetrov. Vse vrste ptic avdotke imajo pestro barvo prog ali madežev, ki se združijo z okoljem, zaradi česar so skoraj nevidne. Največje barve so greben in velike grebenske vrste, ki so celo identificirane v ločenem rodu.

Avdotka ptica: fotografija in opis videza

Skupna avdotka - relativno majhna ptica z urejenim ovalnim telesom, velika glava in okrogle izrazne oči. Ima vitke ravne noge z izrazitim kolenskim sklepom na sredini. Ker je zelo opazen, je v angleščini ptica dobila vzdevek »debelo koleno« (debelo koleno).

Ima tanek in ne predolg vrat. Če slišite zvoke okrog, jo ptica močno potegne navzgor, v mirnem stanju pa se z zvitkom, kot čaplja, upogne. Velikost telesa navadnih avdotki redko presega 40-45 centimetrov. Njegova teža je lahko od 0, 5 do 1, 1 kilograma. Velike zaokrožene krilce dosegajo 70-80 centimetrov.

Avdotki ptice imajo rjavo, neopazno barvo, v kateri so gosto pomešani kratki trakovi črne, rjave in bele rože. Poleg oči se pasovi povečujejo in tvorijo različna bela in črna področja. Noge in kljun svetlo rumene barve, konec kljuna je pobarvan. Med moškimi in ženskami ni značilnih razlik, njihove barve in velikosti so enake.

Habitati

Avdotski ptic pokriva Evrazijo, Severno in Srednjo Afriko. Na Kanarskih otokih, na Portugalskem, v Španiji, Maroku, Alžiriji, Egiptu in Tuniziji, živi vse leto. V drugih krajih se pojavlja le v določeni sezoni. Za poselitev avdotka izbere pol-puščave, stepe, savane v bližini morskih in rečnih bregov.

Ptičje gnezdi predvsem na ozemlju Evrazije. Razširjena je od Turčije do zahodne meje Kitajske. V Ukrajini, je na voljo na jugu in ob bregovih Dneper, v Rusiji - od regije Volgograd do meje z Abhazijo. V Evropi je za njo veliko manj ugodnih prostorov, zato se avdotka sporadično umiri. Za prezimovanje ptica leti v Mali, Senegal, Mavretanijo in na obalo Rdečega morja - v Eritrejo, Džibuti, Jemen, Oman in Saudovo Arabijo.

Način življenja

Mirna in miroljubna avdotka redko v navzkrižju z drugimi živalmi, običajno soobstoj z različnimi vrstami. Tudi sosedje z ljudmi ni ovira, zato se pogosto naseli v bližini vasi in kmetije. Ni sramežljiva, ampak previdna. V primeru nevarnosti ptica hitro pobegne ali zamrzne v gosto travo in postane nevidna sovražnikom.

Let Avdotki je tih in nizek, sestavljen je iz hitrih potez. Vendar pa pogosto uporablja velika krila, raje se premika po tleh. To je nočna mesojedna ptica. Avdotka postane aktivna bližje somraku, išče hrano zaradi dobrega sluha in vida. Osnova prehrane so majhne živali, žuželke, mehkužci, žabe, mali glodalci, kače in kuščarji. Med lovom je glasno kričala in plašila plen, da se je pokazala.

Razmnoževanje in vzreja potomcev

Avdotki ne ostanejo dolgo v prezimovališčih in se začnejo gnezditi že marca-aprila. Običajno so osamljeni, vendar se lahko med izvalitvijo piščancev združijo v majhne jate več deset ptic.

Avdotki gnezdo se nahaja neposredno na tleh. Je majhna depresija, obdana s kamni in prekrita z različnimi zelišči, vejami in listi. V eni sklopki so le 2-3 jajca bež s temnimi lisami. Vzreja in skrb za potomce sta oba starša.

V času parjenja se obnašanje ptic spremeni. Postanejo bolj pozorni in previdni. Ob pogledu na sovražnika lahko preusmeri svojo pozornost na sebe: nenadoma ptica začne hrupiti, kričati in mahati s svojimi krili ter postopoma vzeti plenilca stran od gnezda. V tem času avdotki pogosto lovijo čez dan, hkrati pa hranijo partnerja, ki inkubira jajca.

Piščanci se izležejo v enem mesecu. Že dobro vidijo, lahko hodijo in lahko sledijo svojim staršem. Sprva so pokrita s svetlobo navzdol, vendar po enem mesecu ali dveh sta popolnoma pokrita z normalnim perjem in lahko letita.