FoodPro Preloader

Primeri programov za razsvetljavo v studiu


Profesionalni fotografi se dobro zavedajo, da je ena ključnih točk pri ustvarjanju popolne slike dobro postavljena svetloba. Tudi pri fotografiranju na prostem fotografi nosijo odsevnike in dežnike, s katerimi lahko maksimalno količino sončne svetlobe usmerite v model. Toda, ko gre za shemo razsvetljave s studii, postane vse bolj resno. Maj

Profesionalni fotografi se dobro zavedajo, da je ena ključnih točk pri ustvarjanju popolne slike dobro postavljena svetloba. Tudi pri fotografiranju na prostem fotografi nosijo odsevnike in dežnike, s katerimi lahko maksimalno količino sončne svetlobe usmerite v model. Toda, ko gre za shemo razsvetljave s studii, postane vse bolj resno.

Majhen uvod

Svetlobne sheme za studijsko fotografijo so znanost. Seveda obstajajo predloge, za katere delajo začetniki - neizkušeni fotografi jih pogosto uporabljajo za družinske ali portretne posnetke, kot je potni list. Izkušen, nadarjen in profesionalen fotograf bo vedno improviziral. Upošteval bo značilnosti zunanjosti in figuro modela, slog fotografiranja, oblačila, ličila; bo upošteval želje (če to ni DFT streljanje) in bo, ko bo povzel vse te dejavnike, lahko kompetentno prilagodil svetlobo za določen primer. Za tiste, ki se šele začenjajo seznanjati s to vrsto umetnosti, vam predlagamo, da analizirate predloge.

Programi osvetljevanja v studiu vam omogočajo, da fotografijo naredite čim svetlejšo ali utišano, intimno. Da bi dosegli želeni rezultat, nastavite svetilke, kot je navedeno v navodilih, naredite nekaj posnetkov in jih nato popravite glede na značilnosti zunanjosti modela. V nadaljevanju predstavljamo shemo studijske razsvetljave s primeri.

Portret - toliko v tej besedi ...

Če sodobna oseba sliši frazo »studijski portret«, takoj spomnim fotografijo potnega lista: belo ozadje, svetel, naslikan obraz, vsaka podrobnost je jasno vidna - vse to zaradi velikega števila svetlobnih virov in njihove visoke svetlosti. Toda shema studijske svetlobe za portret je lahko povsem drugačna - dolgočasna, intimna, mehka. No, poglejmo eno od možnosti:

  • Da bi bil portret tako svetel, izrazit, natančen, hkrati pa umetniški, zanimiv, ne ravno, ampak večplasten, se morate zateči k svetlobnim trikom. Nameščeni so štirje softboxi: največji je očitno za modelom, zadaj sta dve manjši, diagonalno usmerjeni v hrbtno pozicijo, četrti je diagonalno, a spredaj. Glavna svetilka je usmerjena neposredno v največjo mehko škatlo. Tako dobimo zelo svetel prizor, hkrati pa svetloba ne neposredno in ne razsvetli obraza modela, temveč harmonično zapolni prostor.

  • Obstaja studio razsvetljava shema za umetniški portret, ki se imenuje "Rembrandt" in vam omogoča, da dosežejo mrak učinek, iz katerega lahko jasno vidite obraz. Načelo temelji na risbah Rembrandta - svoje modele je sedel v 3/4 zavoju od okna, iz katerega je padla neposredna svetloba. Torej moramo tudi postaviti softbox (ne ospredje!), Prav tako, in kot dodatek lahko rahlo poudarite ozadje.

Mehka meglica

Najpogosteje je ta vrsta razsvetljave izbrana za intimno fotografiranje modelov v obliki polgola ali za tematsko fotografiranje, kjer je potrebna zelo mehka in razpršena svetloba. Prav to je učinek, ki ga doseže fotograf s pomočjo dveh velikih softboxov, ki so nameščeni za modelom, vsaka diagonalno, je svetloba usmerjena nazaj. Pred modelom je nameščen tudi vir svetlobe, pridušen z odsevnim dežnikom. Najboljši način, da to naredite s takšno shemo razsvetljave, je fotografiranje na temnem ozadju in uporaba pomožnih učinkov v obliki dima, razpršenih brizg, milnih mehurčkov itd.

V svetlih žarkih reflektorjev

Nekateri strokovnjaki to metodo studijske razsvetljave imenujejo "gamin", saj je glavni kriterij ocenjevanja prevelika svetlost. In žarki svetlobe iz vseh virov so skoncentrirani na modelu, kolikor je to mogoče, medtem ko je ozadje praktično brez nadzora. Dve svetilki z direktnimi žarki osvetljata hrbet pozirajoče osebe, svetloba, ki je rahlo potisnjena z dežnikom ali mehko škatlo, gleda od spredaj. S tem položajem svetlobne fotografije, obrazom modela, postanejo elementi oblačil neverjetno izrazni. Zato morate skrbno pripraviti fotografijo in poskrbeti, da bo slika popolna.

Igra svetlobe in sence

Če želite narediti ekspresivne, jasne, sočne fotografije, vendar ne loviti maksimalne svetlosti, potem se ta shema studijske svetlobe z dvema viroma popolnoma prilega. Prva je nastavljena na desno od fotografa in diagonalno osvetli sceno. Pomembno je, da je bil dvignjen na višino človeške rasti ali nekoliko višji. Drugi vir je v zadnjem nasprotnem kotu - to je majhen softbox. Druga pomembna točka - reflektor. Moral bi igrati vlogo ravne stene, ki teče vzdolž odra na desni strani fotografa. Rezultat so žive, izvirne podobe, v katerih je model in njegova senca.

Silhouette streljanje

Če se osredotočite samo na sliko modela in ne potrebujete podrobnosti pogleda na obraz ali oblačila, potem boste najverjetneje potrebovali shemo silhuetne razsvetljave. Vse je preprosto: za modelom namestite dva reflektorja, tako da ju diagonalno osvetlijo nazaj in ju zaprejo s črnimi dežniki. Če obrazi sploh ne bodo vidni, pogasite vse druge vire svetlobe v studiu, tudi tiste, ki ne pripadajo prizoru. Če še vedno potrebujete mehki žarek, ki osvetljuje obraz, namestite majhno mehko škatlo, ki bo diagonalno osvetlila model iz ospredja.

Pridi iz teme

Snemanje na črnem ozadju je zelo težko. Da bi bile slike uspešne (še posebej, ko gre za portret), je najbolje, da uporabite razsvetljavo z zanko. Njegovo bistvo je v tem, da se uporablja le en vir svetlobe, ki se nahaja na ravni človeške rasti, in "gleda" na obraz pod kotom okoli 35 stopinj .

Če izberete svetlo osvetlitev, se bodo fotografije izkazale kot kontrastne - ozadje ne bo vidno, postalo bo globoko črno, silhueta modela pa bo zelo svetla, jasna in izrazita. Če prižgete svetlobo ali uporabite softbox, bo ozadje malo osvetljeno, model bo videti bolj mehak, ostrina in kontrast bosta izginila. Izjemno pomembno je ujeti položaj senc iz nosu - to je ključ do kompetentne namestitve žarometa. Senca ne sme zapolniti celotnega lica, mora biti majhna, rahlo obrnjena navzdol. Lahko prilagodite svetlobo svetilke na podlagi značilnosti modela, glavna stvar je ujeti to funkcijo.

Osvetlitev "metulj"

No, to je najljubši trik vseh fotografov, ki fotografirajo za modne revije in kataloge. Model na fotografiji je zelo izrazit, vendar ne preveč svetel, ozadje je poudarjeno, vendar ne polno.

Tako je svetlobni vir lociran neposredno za fotografom, frontalno "gleda" na prizorišče, hkrati pa je povišan na ravni, ki je nekoliko višja od človeške rasti. Glavni znaki - "metulji" - tanke sence iz nosu in brade, ki jasno padejo navzdol. Shema je enostavna in zelo lepa.

Streljanje v opremljeni sobi

Prilagajanje svetlobe in iskanje pravih virov na enostavnem papirju je zelo preprosta naloga. Ampak, če morate storiti enako, samo v ozadju pohištva, dodatkov in drugih dekorativnih elementov, vse postane bolj zapleteno.

Kakšna naj bo shema studijske svetlobe v notranjosti studia in kako pravilno odstraniti model na ozadju različnih predmetov? Osnovno pravilo je, da ne uporabljamo svetlih reflektorjev. Svetlobo potiskajo dežniki ali reflektorji in softboxi. Nadaljnja ureditev virov svetlobe je odvisna od sloga in preferenc. Celoten prostor lahko polnite s svetlobo - slike bodo zelo svetle, vsaka podrobnost bo vidna - tako na modelu kot v notranjosti. Če prostor služi kot ozadje v ozadju, potem uporabite osvetlitev metulja ali shemo povratne zanke.

Družinska fotografska seja

Programi razsvetljave za snemanje celotne družine so običajno izbrani med najsvetlejšimi in najsvetlejšimi. Ni prostora za poltonov, igro svetlobe in sence in seveda za silhueto. V večini primerov so studijske svetlobne sheme za družinske fotografske posnetke poravnane pod "pokroviteljstvom" softboxov. Večji so postavljeni diagonalno na hrbtni strani, tisti, ki so manjši - poudarjajo obraze na sprednji strani in malo nad njimi - nekaj podobnega »učinku metulja«, vendar svetlejši. Pogosto podolgovati svetlobni viri se nahajajo na straneh in dnu - tako da tla in noge poziranja ne ostanejo v senci.

Zaključek

Prilagajanje svetlobe je občutljiva zadeva. Vsak fotograf se ne more soočiti s to nalogo in se prilagoditi določenemu modelu. Če pa imate stik, lahko intuitivno uredite reflektorje in softboxe, s poudarkom na slogu fotografiranja, na preferencah modela in njegovih značilnostih. Ne bojte se, eksperimentirajte in izumite nove različice.