FoodPro Preloader

Tkanje iz vrbe za začetnike korak za korakom: tehnologija, mojstrski tečaj, sheme, zanimive ideje in priporočila


Izdelki, ki so tkani iz palice, lahko svojim lastnikom že več let služijo ne le praktično, ampak tudi dekorativno. Kot notranjost se uspešno uporabljajo tako v vasi kot v megalopolisu. Tkanje košaric vrbe iz rok - znanost, ki so jo naši predniki obvladali celo več tisoč let pred našo dobo. V zgodovinskih dokumentih različnih držav sveta se sklicujemo na različne pletene škatle iz vrbovega protja, ograje, košare in še veliko več. Izdelki, ki jih

Izdelki, ki so tkani iz palice, lahko svojim lastnikom že več let služijo ne le praktično, ampak tudi dekorativno. Kot notranjost se uspešno uporabljajo tako v vasi kot v megalopolisu.

Tkanje košaric vrbe iz rok - znanost, ki so jo naši predniki obvladali celo več tisoč let pred našo dobo. V zgodovinskih dokumentih različnih držav sveta se sklicujemo na različne pletene škatle iz vrbovega protja, ograje, košare in še veliko več. Izdelki, ki jih lahko naredimo z učenjem tkanja, so lepi in raznoliki. Sedaj tkanje iz vrbe ni povezano z vsakodnevnimi potrebami osebe, temveč je to moden hobi in način, da v notranjost prinese lepoto in slog.

Splošne informacije o tkanju

Sodobne košare iz vrbe niso le dodatki za kočo, temveč polni prebivalci stanovanj. Ne samo, da prinašajo praktične koristi, temveč so tudi vrhunec, nekakšen poudarek pri oblikovanju stanovanja.

Pomembno je omeniti, da zbiranje trte za tkanje ne povzroča nobene škode naravi, ampak, nasprotno, pomlajuje goščave.

Tkanje iz vrbe je danes priljubljeno tako na podeželju kot v velikih mestih. Druga prednost tega hobija je, da ni potrebe po nakupu materiala za delo. Lahko jih pripravite sami. Willow je zelo pogosta rastlina in raste v skoraj vseh regijah Rusije. Če želite sprehoditi na svežem zraku, bo potovanje za vrbasto vinsko trto prijetno in zanimivo za vas. V nekaterih večjih mestih se v trgovinah, ki ponujajo blago za različne hobije, začne trgovati s pletarskim tkanjem. Takšnih trgovin še ni veliko, toda to je odlična možnost za tiste, ki ne vedo, kje najdejo vrbec v velikem mestu.

Priprava vrbovega protja za tkanje

Za tkanje je primerna ne le vrbova trta, temveč tudi oreh oreh, druge prilagodljive vrste grmičevja in dreves. Izberite boljše tanke dolge poganjke. Vzemite tiste vejice, ki se ne veje.

Za to vrsto hobi je primerna tako trta, ki ni bila očiščena lubja in je očiščena. Iz surovega tkanja velikih izdelkov: ograje, velike košare za sadje in zelenjavo. Vaze, pladnje, pralnice, škatle za kruh in še veliko več so narejene iz očiščenih vinskih trt. Neobdelana vinska trta se imenuje neukana, olupljena - olupljena.

Priprava materialov za tkanje poteka jeseni ali spomladi. Poleti so poganjki vrbe zaradi aktivne rasti zelo krhki in niso primerni za tkanje.

Poganjki spomladi se nemudoma očistijo lubja, brez dodatne priprave. Pobite poganjke v jeseni pred čiščenjem. Obiranje in priprava vrbovega protja za tkanje je preprosta stvar, vendar je potreben čas in trud.

Toda, ko boste tkali iz vrbe za začetnike, vas bodo korak za korakom navdušili in zategnili, končna pletena stvar pa bo postala vir vašega ponosa, vaš čas in energija se bosta v celoti izplačala z zadolženostjo za pozitivno energijo, ki jo prejmete.

Zahtevana orodja

Kaj potrebujemo v procesu? Tkanje iz vrbe za začetnike, opisano korak za korakom v članku, zahteva vsaj dobro skladiščenje. Izdelava košarice iz vrbovega protja je težja kot tkanina iz časopisnih cevi. Naravni material je pri delu manj okreten in se lahko zlomi.

Potreba po delu in nekaj orodij.

Pripravite:

 • Awl.
 • Pisarniški nož.
 • Pruner.
 • Stranski noži
 • Razpršilna steklenica napolnjena z vodo za škropljenje trte.

Tehnologija

Klasično pletene košare, začenši z dna. Potem tkajte steno, upognite se. Ročaji trajajo zadnji.

Začetno tkanje košare vrbe za začetnike je priporočljivo korak za korakom z modeli izdelkov okrogle oblike. Za njegovo izdelavo se boste morali naučiti le nekaj trikov:

 • Proizvodnja okroglega dna.
 • Vrv za tkanje.
 • Slojevita tehnika tkanja.
 • Fold.

Delo v procesu tkanja je treba nabiti in stisniti, da košara ne postane preveč krhka. Palice je treba položiti tesno in enakomerno, brez medsebojnega zapiranja.

Po tehniki izdelave okrogle košare bomo obvladali, lahko se premaknete na bolj zapletene izdelke iz palice. Izkušeni obrtniki svoje košarice krasijo s pletenicami, v njih vpletajo brezovo lubje, slamo in lesene kroglice. Oblika in oblika takšnih košev sta omejeni le z domišljijo mojstra.

Končana stvar je lakirana. Priporočamo uporabo laka na vodni osnovi. Je brez vonja in okolju prijazen. Izdelke, prevlečene z lakom na vodni osnovi, lahko brez strahu uporabljate v vrtnarji ali kuhinji.

Zanimive ideje za pletenje vrbe

Skoraj vse je mogoče vtkati iz trte. Pogosto krajinski oblikovalci naročajo vrbove izdelke iz trte, da okrasijo vrt. Okrasite vrt pletnih, in na odprti verandi je mogoče postaviti gugalni stol iz trte. Lahko tkate in blato, majhno mizo vrbovih trt za druženje na prostem.

Tudi nakit in novoletna darila so narejena iz tega cenovno ugodnega ekološkega materiala. Za otroško sobo primerna zibelka surovih vej. Otroci radi spijo v takšnih naravnih, okolju prijaznih zibelkah.

Pravokotne pletene košare, nameščene na policah in regalih, so primerne za shranjevanje oblačil, revij in časopisov, vseh vrst gospodinjskih malenkosti.

Vsaka gospodinja lahko najde uporabo pletenin v svojem domu. Zmožnost tkanja iz palice bo zagotovo v vašem življenju koristna kot minimalna ureditev lastnega življenja in morda bo za vas postala vir dodatnega dohodka.

Zdaj, ko ste se naučili o vrbovem tkanju, kako tkati iz vrbe, vas bo delavnica spodaj naučila tkati okrogle košare iz vrbovega protja. S to košarico se lahko odpravite na piknike s prijatelji ali v državo z otroki.

Košare za pletenje iz vrbe za začetnike (master class)

Začnimo izdelovati košaro s pripravo vrbovih trt. Vino je najbolje rezati v maju, pred cvetenjem vrbe. Vinske trte je možno rezati tudi avgusta, ko bodo na vrbi rasle nove dolge poganjke.

Priprava vrbovih vejic

Takoj odstranimo lubje iz razrezanih vej in pet dni zapustimo vino v senci na prostem.

Ko je trta pripravljena in spala, začnemo tkati košare vrbe. Tehnologija je naslednja: dno in robovi izdelka so tkani z okroglimi palicami, stene - z vinsko cepitvijo na več delov.

Kako razdeliti trto

Da bi trto razdelili na kose, potrebujete poseben odrezek trdega lesa. Na koncu trte naredimo rez z nožem, v njega vstavimo rezilo, trto pa razdelimo na 2, 3 ali 4 dele.

Razpokane veje se nekaj ur namakajo v vodi, nato pa se odstranijo rjava središča. Priporočljivo je, da uporabite ravnino za obdelavo razcepljene trte.

Pred tkanjem iz trte mora biti navlažena. To lahko naredite s pršilom ali nekaj minutami v vodi.

Priprava zadostne količine trte, začnemo tkati košare iz vrbe.

Nasveti za začetnike: kako tkati košaro

Previdno razmislite o izdelavi košarice na sliki. Najprej je tkano dno košare, nato se dodajo rebra in stranice so tkane ob njih. Na samem koncu se izvede pero.

Če poznate tehnologijo izdelovanja košar iz papirnatih cevi, potem veste, da je pletenje iz vrb za začetnike skoraj enako korak za korakom.

Delo opravljamo v tem vrstnem redu:

 1. Če želite narediti dno košare, razdelite pet palic v sredini z nožem in v luknje vstavite pet drugih palic. V te luknje vstavite konice prvih dveh.
 2. Izdelava spodnjega pletiva. Prva palica je potrebna za pokritje razcepljenih vej na vrhu, drugi pa za pokritje tistih, ki so naviti v razcepljene vejice na dnu.
 3. Izvajamo tudi tretji in četrti krog.
 4. Razprostrite križeve križeve oblike v obliki ventilatorja in jih prepletite z dvema vejama.
 5. S pomočjo šil stisnemo vejice drug drugemu.
 6. Ko dno doseže želeno velikost, nastavimo robove košare v tkanje vrbe. Za začetnike bomo ta postopek pojasnili korak za korakom. Za robove uporabljamo okrogle palice. Njihove konce odrežite poševno na razdalji približno 5 cm, v ostri del pa vstavite ostre konce. Odrežite odvečne konce trte. Spodnji robovi so tkani iz štirih okroglih palic, ki so vstavljene 4 cm blizu stranskih robov košare. Da bi košari dobili potrebno obliko, naredimo žetev, kot na sliki. 9. Dno košare je pritrjeno na njega s pomočjo majhnih nageljnov.
 7. Zaključimo spodnji plašč, odrežemo odvečne veje.
 8. Obračamo se na tkanje strani. Odrežite konce novih vejic. Vejice imajo povprečno debelino. Vstavite nove veje vzdolž vsake vejice baze.
 9. Upognite nove palice pod dvema, ki se nahajata zraven levo, navzdol in nato navzgor.
 10. Tudi zavoj in druge veje trte. Zadnje dve veji se ne morejo ukriviti. Samo ovijamo jih okoli prvih. Stavi košarico, dokler ne dosežejo višine, ki jo potrebujemo.
 11. Začnemo tkati pero. Vzemite debele poganjke trte, jih upognite in določite dolžino ročaja. Presežek vinske trte.
 12. Izrežite konce trte in jih vstavite v stene košarice. Poleg ročice vstavimo pet vej in ročaj ovijemo z njimi. Dodatni konci trte so skriti med stenami košare.
 13. Vzamemo tanko vejico in zavrtimo robove ročaja. Skrijte konice vejice in odrežite presežek.
 14. Tkanje košarice vrbe z lastnimi rokami je končano. Preprosta okrogla košara z vinsko trto.

Sledite postopku, ki je prikazan na slikah. Malo vadbe - in uspelo vam bo.

Zaključek

Ko ste obvladali tehniko tkanja okroglih košev vrbovega protja, se lahko naučite tkati kvadratne in ovalne košare in predale, preučiti tkanje vrbaste žive meje za začetnike korak za korakom, nato pa prehod na izdelavo protja pohištva in bolj kompleksnih izdelkov. Rast vaših veščin in veščin je odvisna samo od količine vašega prostega časa in želje po tkanju. Tkanje iz vrbe je zanimiv in dostopen za vsakogar.

Ladje z bučkami naredite sami korak za korakom. Obrt iz bučkeObrti iz vej: najboljše ideje ecodecoraRag lutke: podroben opis proizvodnjeNodularni batik: izvedbena tehnika, mojstrski tečaj za začetnikeDekoracija in barvanje poročnih očal naredite samiTelovnik za pse: vzorec, konice za šivanje. Oblačila za pseKako narediti škatlo z lastnimi rokami: fotografija, mojstrski razredŽenski plašč: vzorec. Vzorec ženskega zimskega plašča