FoodPro Preloader

Ročna obrt: opredelitev, vrsta. Ročne obrti


Ročna obrt je proizvodnja edinstvene, z izvirno idejo izdelkov, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju in ustvarjeni z rokami mojstra. Kaj za človeka pomeni ročno delo? Za mojstra je to priložnost za uresničitev edinstvene kreacije, ki jo je videl v svojih sanjah. To je skrbna in natančna dekoracija vsake podrobnosti, da bi dosegli popolnost. Za ku

Ročna obrt je proizvodnja edinstvene, z izvirno idejo izdelkov, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju in ustvarjeni z rokami mojstra.

Kaj za človeka pomeni ročno delo?

Za mojstra je to priložnost za uresničitev edinstvene kreacije, ki jo je videl v svojih sanjah. To je skrbna in natančna dekoracija vsake podrobnosti, da bi dosegli popolnost.

Za kupca je to priložnost za nakup posameznega izdelka, ki je poln ljubezni in bo naredil življenje svetlejše, izraža osebnost osebe, ki je kupila ročno izdelan izdelek.

Zgodovina obrti

Rokodelska dela so se pojavila skupaj s pojavom človeka na zemlji. Izdelki, ki so bili izdelani, so bili vedno povpraševani, toda kar zadeva človeka, je človek želel dodati svojo estetsko komponento njihovi funkcionalnosti. Na podlagi tega so se najprej razvili nenapisana pravila, ki so bila prenesena od mojstra do študenta. Najboljše je bilo popravljeno. Tako je bil kanon oblikovan na nekem območju. Tradicije so se prenašale iz generacije v generacijo, skrivnosti in recepti so se ohranili. Rokodelska industrija je obstajala tako v vasi kot v mestu, ko so vse družine izdelovale predmete istega namena z uporabo približno enakih metod, vendar so prispevale svoje osebne misli o tem, kako najbolje oblikovati ali spremeniti obliko v tradiciji. Pogosto so imeli izdelki funkcijo čare, saj so naši predniki resnično verjeli v nadnaravne moči. Stvari so polnile s svojo dobro energijo, da bi dušo postavile v svoje stvaritve. Pri množični proizvodnji to ni nič drugega kot nadomestilo.

Obrti antične Rusije

V mestnih predmestjih do mongolsko-tatarske invazije so kovači proizvajali orožje iz železa in jekla, sekire, dleta, srpe, ključavnice, ključe. Draguljarji so kovali barvne kovine, izdelovali nakit iz zlata, srebra, bakra in brona. V svojih delavnicah so delali tkalci, lončarji, kamnoseki. Obrtniki so obravnavali kožo in krzno, les. To je bil razvoj obrti v predmongolskem obdobju. Toda po invaziji na Batu je bilo vse uničeno, in številni obrtniki so bili ujeti, razvoj obrti pa se je ustavil za stoletje. Vendar pa so se obrti počasi in z izgubo spretnosti in skrivnosti začela obnavljati, kot je bilo zahtevano življenje.

Vrste ročnih del

To so vrste ljudske umetnosti, v katerih je nacionalna tradicija jasno vidna. Razdelimo jih lahko na:

  • slike na keramiki, kovini, papirnici, lesu;
  • izdelki iz tkanin, to so različne vrste čipk na vretencah, puhastih in naslikanih šalovih;
  • igrače iz gline in lesa;
  • kovinski izdelki - ulivanje in skeniranje.

Na teh področjih se je v Rusiji razvila obrtna industrija. Zdaj je mogoče te oblike ustvarjalnosti obravnavati podrobneje.

Gzhel

Sedemindvajset vasi v bližini Moskve so bili lastniki naravnega materiala - lončene gline. Proizvodnja keramike se je začela, kot pravijo arheologi, pred sedmimi stoletji. To je bilo zapleteno in iz preprostih neglaziranih izdelkov, ki so jih prekrivali z belo glazuro, nato pa so naredili vzorec z modrim kobaltovim oksidom. V ta namen so bile uporabljene krtače veverice različnih premerov. Na eni strani krtače se nanese več odtenkov barve. To vam omogoča ustvarjanje temnejših, bolj nasičenih območij in svetlih senc. To je spretnost, ki se tam uči, v Gzhel. Keramični umetnik ne more natančno ponoviti vzorec in pridobiti edinstveno sliko, na kateri so kodre in okraski podobni.

Zhostovo

To je vas v bližini Moskve, kjer že skoraj 200 let na črnem ali barvnem ozadju barve kositrne pladnje z vrtnim in poljskim cvetjem.

Umetnica prejme skico, ki jo je oblikoval oblikovalec, in začne delovati iz centra, polni jo z velikimi vrtnicami, ki osupljivo sijajo. Mojstri imajo svoje skrivnosti.

Fedoskino

To je vasica nedaleč od Moskve, kjer so poslikane škatle in škatle iz papirja.

Miniaturne oljne slike so presenetljivo žareče. Ta učinek se doseže, ker se zlato listič in biser prenese na površino pred barvanjem.

Khokhloma

V zgodovini piše, da sta se tukaj pridružila dva znanja - obračanje sklede, skrinjic, žlic, Bratinove in staroverne veščine slikarstva. Aluminijast prah se večkrat vtreti v platno, ki je bilo prevlečeno z lanenim oljem, nato pa je ročno pobarvano, brez ponavljanja ničesar, pobarvano z oljnimi barvami, nato prevlečeno z več plastmi laka in posušeno v pečici. Tudi zlato Khokhloma.

Lončarstvo

Lončarski obrti so široko zastopane igrače iz gline. Izdelane so v mnogih delih naše države. Mesto Dymkovo v regiji Kirov je posebej znano po takem ribolovu.

V regiji Arkhangelsk je proizvodnja igrač v Kargopolu vedno bila družinska zadeva. Najbolj priljubljena figura je bila Polkan - čudovito bitje, podobno pasu in moškemu z epoletami. V vasi Filimonovo na območju Tule so dekleta pisala iz gline, zbirala denar za doto, moški pa so jedli. Igrače brez zalivanja (čista terakota) so bile v antični dobi izdelane v okrožju Starooskolsky v regiji Belgorod. Vse igrače so ročno izdelane. Da ne omenjam svečnikov, vrči, kvasnik, okvirji za mantel ure, ki ustvarjajo slavo Skopin v regiji Ryazan.

Čipka

V Rusiji, Vologda, Yelets, in Mtsensk čipke, ki so vedno tkane na bobinih, so cenjeni. To so ročno izdelani predmeti.

Kasli litje

Na Uralu v Kasliju se oddajajo čudovite figure iz litega železa. Ko bi jih lahko kupili v trgovinah.

Zdaj je ta edinstven izdelek, ki bo stal zmeraj, s skrbno študijo podrobnosti izginil s polic, in je verjetno mogoče najti le v spletnih trgovinah.

Proizvodnja v majhnih serijah

Ali pa se lahko imenuje izraz "domače obrti". Danes so na primer izdelana oblikovalska oblačila. Obrtna proizvodnja je tudi delo zlatarjev in oblikovalcev pohištva. Ta vrsta dejavnosti vključuje ločitev dejavnosti. Na primer, pri izdelavi pladnjev Zhostovo, nekdo naredi pladnje različnih oblik, nekdo jih pokrije z lakom, nekdo jih barva. Enako se dogaja v zgoraj omenjeni Gzhel, Khokhloma, Skopin.

Rusija je izjemno bogata s talenti, izvirnim pristopom in visoko kakovostnimi ročno izdelanimi izdelki.