FoodPro Preloader

Rag lutke: podroben opis proizvodnje


Težko si je predstavljati življenje sodobnih deklet brez lutk. Na policah trgovin najdete "dojenčke", ki ne samo vedo, kako se plazijo in jokajo, ampak tudi rastejo, če se hranijo pravočasno. In iz različnih lutk Barbie, ne eno leto drži dlani v priljubljenosti, oči razhajajo. Prej je bilo o takem asortimanu težko sanjati. Kljub t

Težko si je predstavljati življenje sodobnih deklet brez lutk. Na policah trgovin najdete "dojenčke", ki ne samo vedo, kako se plazijo in jokajo, ampak tudi rastejo, če se hranijo pravočasno. In iz različnih lutk Barbie, ne eno leto drži dlani v priljubljenosti, oči razhajajo. Prej je bilo o takem asortimanu težko sanjati. Kljub temu so naše babice, babice in dekleta, ki so živeli pred tisoč leti, igrale punčke.

Kako so se pojavile lutke

Lutke so se rodile že zdavnaj. Seveda sploh niso bili podobni modernim in so bili ustvarjeni ne toliko za igro, ampak za različne rituale. Narejeni so bili iz kateregakoli materiala: glina, živalske kosti, leseni podstavki, slama, kamni, celo iz premoga. Kasneje so se pojavile lutke. Nekateri so bili namenjeni za otroške zabave, drugi pa za resne obrede odraslih.

Slovani, ki so bili pogani, animirani naravi in ​​naravni pojavi, so verjeli, da imajo vse dobre stvari dober duh in da ima vsak slab človek zlobnega duha. S pomočjo lutk so poskušali preprečiti ali prevarati zle duhove. Z uvedbo krščanstva ta prepričanja niso izginila, temveč so se postopoma začela izpodrivati ​​z novimi idejami. Zdaj kultura naših prednikov doživlja ponovno rojstvo. Kdo ve, morda resnica je preprosta ljudska lutka, izdelana z lastnimi rokami, ki nas bo zaščitila pred škodo.

Stolbushki-motanki

Načelo, da je večina lutk bila enaka. Tkanina je bila navita v zvitek ali stolpec (od tod "motank" in "stolushki"). Nato je bil končni steber spremenjen v nekakšno žensko figuro. Oseba ni bila izločena, tako da v hiši ni bilo več oči. Takšne lutke so bile narejene zelo hitro. Postopek je trajal od 10 minut do pol ure, odvisno od prizadevanj kvalificiranega delavca in števila majhnih podrobnosti, ki jih je dodala njeni kreaciji. Nekatere lutke so imele prsni koš, rit, pletenice, tkane iz niti. Oblačila so bila okrašena s čipko, vezeninami, kroglicami. Matico in prsni koš sta bila narejena iz ločenega kosa tkanine, ki je bila tudi ukrivljena in vezana na telo lutke z nitmi. Nato na vrhu teh pramenov na krilo in srajco. Mlada dama se je izkazala za veličastno, pristno, samo tisto, ki bi lahko v hišo prinesla dobro počutje in blaginjo. V nekaterih regijah Rusije je bila dojka lutke drugačna. Vzela sta dva enaka kvadratna kosa. Bombažna volna je bila vezana v njihove centre in vezana. Izkazalo se je, da je bila žoga. Te kroglice so bile vezane na telo lutke na ustreznem mestu.

Čar za dojenčka

Za novorojenčke je bilo pelenashku lutkastih lutk. Njihova vloga je bila, da odvrnejo vsako zlo od otroka. Za hvalo otroka je prepovedano. Namesto tega so hvalili punčko. Rekli so, da je tako lepa in pametna. Ljudje so verjeli, da tako zlobni duhovi "ne bodo opazili" otroka, in vsa njihova neumnost bi bila dana plenici. Njihovi akini so bili nepremišljeni učenci. Naredili so 12 kosov - glede na število težav, ki bi se lahko zgodile človeku. Vsak je dobil ime, na primer Shaking, Kostolomka, Glohn. Naredili so jih vabljivim, tako da je zlo, ki je vstopalo v hišo, takoj pozabilo nanje in se zaljubilo v njih, ne da bi se dotaknilo lastnikov. Te lutke so obesili na štedilnik ali blizu vhodnih vrat.

Kako narediti krpeno lutko-plenico

Izvedite naslednje:

1. Kvadrat ali bliže temu kosu bele tkanine, po možnosti ne zelo mehke. Nujno ga je treba nositi in vzeti iz oblačil zdrave osebe.

2. kvadratni kos katere koli barvne tkanine. To je plenica.

3. Trikotni kos tkanine, po možnosti svetli odtenki. To je robček. Prav tako lahko vzamete kvadratni kos in ga zložite kot robček.

4. Sukanci ali pletenice. Morajo biti rdeče, saj je barva sreče, sreče in zaščite.

Bela tkanina se zvije. To je telo lutke. Zvežemo jo z nitmi na dveh mestih, pri čemer poudarimo glavo in mesto popkovnice. Vezimo lutko na robček, kot običajno delajo babice. Konci rastlinske plenice za hrbet. Mi ga zavijemo v plenico, kot dojenček. Tudi spodnji rob plenice posadimo za hrbet. Vse to popravimo z nitmi, ki jih vlečemo navzkrižno. Šteje se, da mora biti parno število vozlov in liho število križev.

Lutke zernovushki

Tradicionalna krpena lutka, ki je odgovorna za žetev, se je imenovala vezava zrn. Če je bila napolnjena z ajdo, je bila krupenichka, če je bila pšenica ali grah, je bil bogat človek. Običajno sta storila oboje naenkrat in ju združila. Otrokom je bilo dovoljeno igrati z njimi. Spomladi so se žito in zrnje zlili v seme, pri čemer so želeli plodnost za bogato žetev. In dal je!

Vloga telesa zernovushki opravlja vrečko, kjer se žita vlije. Z lastno roko mora biti prišit s kosom bele nove tkanine. Naredite to na dva načina. Nekateri šivajo kot cev. Okroglo dno iste tkanine je prišit na enega od njegovih koncev, drugi konec pa je oprijet. Drugi na dnu dna preprosto šivajo tkanino. Vreča polnjena z žitom, vezana. Telo lutke je pripravljeno. Nemogoče je uporabiti še iglo. Vrečko lahko potegnete z vrvico, označite pas, vendar tega ne morete storiti. Glavna stvar je obleči lutko. Krupenichka potrebuje naglavne rute, spodnjice, krila, predpasnik, pas in plašč. Bogat človek je oblečen v srajco, hlače (kot temno krilo), zupan in klobuk. Nekateri kvalificirani delavci roke z zrnjem, valjanje bel kvadratni kos tkanine v zvitek in ga vezavo na telo lutke. Za poudarjanje dlani, so konci "roke" tudi zategnjeni z nitjo. Lutke z zrni so nujno oblečene v svetle, lepe odrezke.

Beregini

Te lutke so hišo varovale pred vsemi zlom in spodbujale blaginjo. Postavili so jih v rdeči kotiček. V rokah so imeli vrečo žita. Folk lutka Beregina je narejena po enakem principu kot vsi pletenice.

Strnite stolpec telesa. Treba je upoštevati, da mora biti lutka trajnostna. Za glavo, vzamemo velik kvadratni del bele krpe, ga zložimo kot šal, označimo linijo upogiba. Razširi. Na zavihku jih prekrijemo z enim robom kolone. Potem bosta oba konca šala roke lutke in hkrati njena srajca. Konec rok, za poudarjanje dlani, prenapetost z nitjo, in mesto obraza poravnajo, da bi bilo gladko. V glavo lahko postavite bombažno volno in na vrhu nosite majico. Potem bo glava bolj zaokrožena. Da bi volna ohranila obliko, je treba pod brado potegniti telo lutke z nitmi. Pogosto so banke obale v prsih povezane z bogastvom. Za krila in predpasnik izbirajo svetle koščke. Nekatere obrtnice dopolnjujejo svojo obleko z biseri, čipko in vezeninami. Na glavo obale je postavljen bojevnik. To je taka frontalna obleka. Nad njim je že šal. Vreča je narejena iz majhnega obliža in privezana na roko.

Travnik zelenjave

Kako narediti krpeno lutko, da varuje hišo, lepo se prilega notranjosti in razširi prijeten vonj? Zelo preprosto. Lutkovni zeliščar se izvaja na naslednji način. Morate vzeti kvadratni del svetlega blaga, ki bo vaša glava in roke v srajci. Zložite jo kot robček, obkroži linijo pregiba. Razširi. V sredino položite bombažno volno in kravato nit. To je glava. Druga dva konca sta roki. Označite krtače v njih. Preostali rob kvadrata povlečete navzgor in poudarite pas. Prsni koš je narejen na enak način kot beregin lutke. Zeliščno krilo je velika kvadratna barvna tkanina. Na to morate dati dišeče suha zelišča, kravato vrečko in pritrdite na že pripravljeno telo. Postavite vezi s predpasnikom.

Norveške lepote

Tony Fininger je pravi Norvežan. Živi v ostrem podnebju, vendar je njen karakter prijazen in malo poreden. To so značilnosti, s katerimi so obdarjene njene lutke. Pokličite jih. Za razliko od Rusov so lahko Tildine ragnje lutke medvedi, zajci, angeli, kokoši - karkoli, ne le mlade dame. Če lahko celo otrok naredi kolumno, so za izdelavo Tilde potrebne spretnosti in spretnosti. Te lutke so praviloma sestavljene iz ločenih delov (telo z glavo, rokami, nogami), ki so sešiti skupaj. Nekateri imajo šive na straneh telesa. Toda večina ima šive na sredini obraza (obraz), zato delo zahteva največjo natančnost. Ko je gola Tilda pripravljena, je oblečena. Njena obleka ni lahka. Vsi kosi oblačil in čevljev so izrezani, lepo zašiti, okrašeni z biseri, perjem, karkoli, da dajejo čaroliji in izvirnosti lutke.

Mojstrski razred: Tilda rag doll

Za delo, ki ga potrebujemo:

1. Telesno tkivo. Calico, bombaž, flanel bo naredil. Nekateri ljudje radi pletenine. Barva tkanine je trdna ali bela, ki se lahko barva s čajem.

2. Šivalni pribor (škarje, igle, nit, svinčnik) Dobro je, če je šivalni stroj.

3. Polnilo. Lahko vzamete vse pripravljene, vendar lahko samo fino sesekljate stare nogavice.

4. Tkanina za oblačila. Vsak, odvisno od domišljije.

5. Dekoracije.

6. Papir.

Za izdelavo takšnih rag lutk pripravimo vzorce na papirju. Vsi deli telesa so ločeni. Izrežite. Telesno tkivo je prepognjeno s "obrazom" navznoter, striženo, da se ne premika, prenašamo vzorec nanj. Ne prerežite! Najprej po linijah šivamo tkanino in pustimo dno telesa, rok in nog v prostorih za pritrditev na telo. Zdaj izrežite, nežno izklopite "obraz" in napolnite s polnilom. Dodatni šiv lahko naredimo na kolenih in nogah, da lahko Tilda upogne noge. Nabili? Zdaj vse skupaj šivamo. Oblikujemo oči in usta lutke. Njeni lasje so lahko narejeni iz niti in lahko raztopite satenast trak. Vse Tilda je pripravljena. Še vedno ga je treba nositi.

Waldorf Cuties

Rag lutke, izumljene v Walldorfu za vzgojo dojenčkov, se razlikujejo po pravilnih razmerjih teles. Po načelu izdelave so podobni Tildu, samo da na njihovih obrazih ni šiva. Njihovo podnožje je narejeno tako, da izstopa nos. Nekateri kvalificirani delavci naredijo svoje dlake in nasolabialne gubice. Oči in usta, izvezena z nitjo, lica porjavljena. Otroci in odrasli imajo radi te lutke. Vzorci za risanje na papirju. Vključujejo 2 roki in trup skupaj z nogami. Glava je izdelana posebej. Če želite to narediti, vzemite kvadratni kos bele ali mesne tkanine. Polnilo se postavi v sredino, previdno prepognjeno, da se tvori krogla, in se sešije. Nato se na glavo napne telo, napolnjeno s polnilom, nato pa roke. Veliko časa namenjamo pričeski lutke, od katere je odvisna njena individualnost. Waldorfske dlake so narejene iz niti, lepo, šiv po šivu jih je prišel v glavo. Lasje so lahko dolgi, prepleteni, česani. Z nič manj natančnostjo kot sama lutka se ustvarijo njene obleke.

Garderobne lutke

Vsi v hiši bodo imeli nogavice, pajkice ali nogavice z »strelci«, ki jih ne morete obleči in zavreči. Izkazalo se je, da jim je mogoče dati čudovito drugo življenje. Kako šivati ​​krpo lutko iz nogavice ali nogavice?

Prva metoda. Iz debelega kartona izrežite roke, noge, glavo in telo bodoče lutke. Lahko jih lepilo na tanko penasto gumo in obtyanut naselitve, in lahko to storite brez penaste gume. Vsi deli so natančno sešiti. Oplati obraz z gumbom za oči, povežemo usta. Pritrdite si dlako na glavo ali pa si nanesite pokrovček. Obleka lutka. Magnet lahko pripnete na hrbet in ga uporabite kot spominek.

Drugi način. Našli smo trdno in dobro upogibno žico. Iz nje ustvarjamo okostje prihodnje lutke. Vsi deli telesa delajo ločeno in nato šivajo. Lepljenje pene na okvir, oblekanje nogavic, skrbno šivanje. Obrazi teh lutk so izredni, saj lahko ustvarite različne nosove, ustnice, lica, veke. Tako dobimo lepote in stare ženske ter gnome.