FoodPro Preloader

Taxidermy - kaj je to? Izdelava polnjenih živali


Taxidermy - kaj je to? Morali ste videti punjene ptice, ribe, živali v pisarni lovca ali ribiča. Toda najpogosteje jih je mogoče videti v zidovih muzejev. Prvič na ozemlju ruskega cesarstva so se po naročilu Petra I. v Kunstkameri pojavile polnjene živali. Nekoliko pozneje so začeli preučevati proizvodnjo polnjenih živali in poskušali reproducirati delo tujih mojstrov. Preveden

Taxidermy - kaj je to? Morali ste videti punjene ptice, ribe, živali v pisarni lovca ali ribiča. Toda najpogosteje jih je mogoče videti v zidovih muzejev. Prvič na ozemlju ruskega cesarstva so se po naročilu Petra I. v Kunstkameri pojavile polnjene živali. Nekoliko pozneje so začeli preučevati proizvodnjo polnjenih živali in poskušali reproducirati delo tujih mojstrov. Preveden in objavljen je bil prvi vodnik za prepariranje.

Taxidermy - kaj je to?

Poglejmo, kaj ta beseda pomeni. Taxidermy - znanstvena disciplina, ki proučuje proizvodnjo polnjenih živali, imenujemo tudi sam proces.

Avtor taxidermy je redka hobi. Zahteva znatne finančne stroške, pa tudi razpoložljivost posebnih znanj in spretnosti.

Taxidermy - kaj je to, ne glede na to, kako je priložnost za reševanje lovskih in ribolovnih trofej zase in za njihove potomce? Polnjene živali ne morejo le okrasiti notranjosti hiše, temveč postanejo nepogrešljiv element dekoracije tematske restavracije.

Zgodovina

Presenetljivo se je pojavila taksidermija v starih časih. Prve veščine obdelave kože so bile obvladane v primitivnih časih. Čarovniki in šamani so v svojih ritualih uporabljali živalske glave, tace in rep.

Velik uspeh v taksidermiji so dosegli stari Egipčani. Po gospodarju bi morali njegovi hišni ljubljenčki slediti življenju, tako da lahko najdete njihove polnjene živali v grobnici.

Zgodovina taksidermije v sedanji obliki se začne odštevati od 16. stoletja. V tem času je bil danes narejen najstarejši polneni nosorog. V Rusiji ni bilo nobene trofejne kulture, prve založene živali pa so iz Evrope pripeljali po naročilu Petra I leta 1698. To je zaznamovalo začetek domače taksidermije.

V 19. stoletju so zaradi razvoja znanosti pridobili nove materiale. To je omogočilo dvig kakovosti polnjenih živali na novo raven.

Taksiderma kot umetnost

Taxidermy - kaj je to: obrt ali umetnost? Taksidermističnega dela ni mogoče prenesti v tok. Izdelava vsake polnjene živali zahteva individualen pristop in veliko dela. Najboljša dela si lahko ogledate v muzejih, na posebnih razstavah in tekmovanjih taksidermistov.

Pravi umetnik ne samo raztegne živalske kože na okvir. Ustvarja zaplet, daje živalski značaj, ponavlja svojo naravno plastiko. Specialist preučuje navade živali, saj je pomembno ne le natančno prikazati videz, temveč tudi ponovno ustvariti dinamiko in energijo.

Dober taxidermist ne pozna samo anatomije živali, ampak tudi skrbno premisli o kompoziciji. Načrtovanje lahko traja več kot en dan. Delo taksidermista zahteva veliko skrbnosti, pozornosti in natančnosti.

Živali nimajo skoraj nobenih obraznih mišic, zato jih ne moremo preprosto prenašati z izrazom na obrazu. Da bi bila zver zlobna, agresivna je dovolj preprosta - morate odpreti zobe. Ampak, da bi prikazali žival igriv, buden, miren, morate občutiti dinamiko telesa, da bi imeli talent kiparja.

Kako postati taksidermist?

Mnogi verjamejo, da lahko skoraj vsak lovec samostojno pripravi polnjeno žival iz svojega plena. Toda to je napačno. Da bi postali taxidermist, morate pridobiti specifična znanja in veščine.

Da bi polnjene živali dobre kakovosti, morate študirati več kot eno leto. Izdelovalec amaterski je enostavno razlikovati od dela tega mojstra. Izdelki z nizko stopnjo spominjajo na kožo, ki jo jemljejo moljci, in izražanje gobca takih polnjenih živali je lahko zelo komično. Če pogledate kakovost opravljenega dela, se zdi, da bo žival zaživela.

Taxidermy, ki se je začel razvijati kot obrt, je danes eno od področij umetnosti, ki ne izgubi svojih oboževalcev. Da bi postali davilec, potrebujete:

- biti previdni in marljivi;

- poznati anatomijo, zoologijo, dobro poznati živalske navade;

- poznati kemijo;

- da bi imel talent kiparja, brez tega ne boste prenesli milosti divje živali;

- da ima talent umetnika, risba pomaga razmišljati skozi kompozicijo.

Kot lahko vidite, je težko obvladati obrt taksidermista in takšni strokovnjaki so precej redki.

Kdo naroča polnjene živali?

Kdo je danes naročnik studia? Izdelava polnjenih živali pogosto po naročilu. Obseg potrošnikov tega redkega proizvoda je zelo ozek, a bogat. Prvič, polnjene živali se cenijo v lovskih klubih. Pogosto jih kupijo kot darilo lovcem. Takšna trofeja lahko postane nekakšen talisman, ki prinaša srečo.

Pogosto kupci del taksidermistov so tudi oblikovalci notranjosti. Strašila, obdana s starimi puškami, slike z lovskimi prizori ustvarjajo edinstveno vzdušje v podeželski hiši, težko si je predstavljati dvorano s kaminom brez kože na tleh.

V restavracijah, barih, kavarnah si lahko ogledate polne živali. Pogosto navajajo ime institucije.

Toda tradicija naročanja polnjene živali mrtvega hišnega ljubljenčka se ni uveljavila. Takšna naročila so izjemno redka in številni obrtniki neradi delajo z mačkami in psi.

Najbolj priljubljene trofeje so divji prašič, srnjad, srnjad, raca, fazan, divji petelin, sova, ščuka, ostriž, ostriž.

Kako narediti strašilo?

Sodoben studio za prepariranje izgleda kot kiparska delavnica. Prvič, preparator razmišlja o izpostavljenosti, pozi živali. Naredi skice in oblikuje majhne figure iz plastelina. Na podobo najuspešnejših modelov so narejene lutke polne velikosti. Taxidermy je dobil nov zagon razvoju z začetkom uporabe takšne tehnologije. Danes nihče ni polnil polnjenega bombaža in žagovine.

Koža se pripravi v posebni delavnici, obleče na manekenko, obarva in namesti na podstavek. Včasih so se oči nosile iz pleksi stekla, danes pa se kupujejo vedno bolj pripravljene. V posebnih katalogih lahko izberete dodatke katere koli velikosti in barve.

Vstopijo v delavnico in naročijo restavriranje starinskih punčk iz muzejskih razstav. Dobro izdelana razstava se lahko hrani z ustrezno oskrbo do 200 let.

Polna krila za dekleta.  S svojimi rokami posodabljamo garderobo male princese.Poštne znamke ZSSR.  Zbiranje žigovSibirski kovanec: Skrivnosti in skrivnostiCrochet cvetje: mojstrski tečaj za začetnikeŠtirje načini za izdelavo uokvirjenega žepaUporabi si jabolčni obseg - opis in zanimive idejePoiščite podobno sliko ali Kako razviti otroka v igriIzdelava svetlih in lepih božičnih šopkov bonbonov z lastnimi rokami