FoodPro Preloader

Kako določiti starost Corella o zunanjih znakih?


Oseba, ki se odloči, da bo imela pernatega hišnega ljubljenčka, tvega, da se bo še pred nakupom soočila z več težavami. Prihodnji lastnik, ki nima pojma o starostnih odtenkih živali, lahko dobi staro ali bolno ptico. Da bi se zaščitili pred morebitnimi razočaranji, bi se morali naučiti razlikovati mlade živali od odraslih posameznikov. Članek bo p

Oseba, ki se odloči, da bo imela pernatega hišnega ljubljenčka, tvega, da se bo še pred nakupom soočila z več težavami. Prihodnji lastnik, ki nima pojma o starostnih odtenkih živali, lahko dobi staro ali bolno ptico. Da bi se zaščitili pred morebitnimi razočaranji, bi se morali naučiti razlikovati mlade živali od odraslih posameznikov. Članek bo pomagal ugotoviti, kako določiti starost in spol papige Corella.

Priporočila za izbiro ptic

Izbira cockatiel ali nimfa (drugo ime teh papige), je treba opozoriti, da odrasle in mlade ptice praktično ne razlikujejo po velikosti. Zato je pozornost namenjena tudi drugim parametrom: barvi oči in repu, videzu tac in obnašanju hišnega ljubljenčka. V tem primeru se ni vedno mogoče zanašati na besede trgovca, ker je njegov glavni cilj prodati papiga, ne glede na starost slednjega.

Takšni poskusi prodaje starejših nimf so redki, vendar znanje o tem, kako določiti njihovo starost, ne bo odveč. Strokovnjaki svetujejo nakup ptic, ki so dopolnile starost 10-14 tednov. Menijo, da se takšni primerki veliko lažje in hitreje navadijo na novega lastnika in obvladajo življenjski prostor.

Značilnosti perja

Pojav mladih posameznikov je nekoliko nepredstavljiv. Na novo nastalo perje se ne prilega tesno s telesom, zato je ptica videti raztrgana. Rep je okrašen s kratkim perjem. Odrasli papagaji se lahko pohvali z daljšimi in vitkimi repnimi peresi.

Pri starosti 3-4 mesecev ima Corella zelo dolgočasno barvo perja. Prvi molt se začne s 6 meseci in se konča bližje letu, po katerem hišni ljubljenček pridobi barvo zrelega posameznika. V primeru mutacijskega barvanja ta proces traja dlje in se konča z dvema letoma.

Glava

Glava teh ptic je okrašena s čudnim šopom. Kako določiti starost papiga Coral z njo? Mladi greben za hišne ljubljenčke ni popolnoma oblikovan in je sestavljen iz precej kratkih ravnih peres. Hkrati bo natančnejši pregled omogočil opazovanje na novo odprtih cevi novih peres.

Na vrhu zrelih posameznikov je v celoti okrašen ornament, sestavljen iz dolgih peres. Greben odraslega papiga se konča v elegantni krivulji. Omeniti je treba, da je včasih v starosti ptic pod grebenom lahko majhno področje kože, brez perja.

Barva oči

Ptičje oči vam bodo pomagale ugotoviti, kako določiti starost Corella. Slika spodaj prikazuje precej mladega posameznika. Za te ptice so značilne bleščeče oči s skoraj črno barvo.

Pri starejših pticah je rjav odtenek viden v šarenici, oči pa se zatemnijo. Šarenica starega papigovega očesa postane svetlo rjava.

Še posebej velja omeniti nestandardno mutacijo Corella, na primer lyutino. Pri mlajših osebkih so oči rdeče, tiste zrelejših pa so temne češnje.

Kljun

Spremembe, povezane s starostjo, vplivajo na stanje in barvo kljuna pernatih živali. Pri mlajših Corellasih je rožena plast gladka, brez odmika in ima svetlo sivo barvo z rožnato barvo. Izrazito mladi in deleži nosnic. V zvezi z kljunom so opazno večje kot pri zrelih nimfah.

Sčasoma se roženica zatemni in kljun postane skoraj črna s sivim odtenkom. Starejša ptica, bolj opazna je poškodba in napake na kljunu. Občasne rasti so lahko opazne.

Stanje tace

Obstajata dve shemi, kako določiti starost korale glede na videz njenih tac: glede na barvo in stanje lusk. Pri mladih posameznikih je koža svetlejša roza odtenek in je prekrita s komaj opaznimi tankimi luskami. Prsti ptic se končajo z gladkimi kremplji svetle barve.

S starostjo se pokrivne šape opazno opazna. Koža se zatemni, postane sivo-rjavi odtenek in gube so bolj opazne. Kandže rastejo grobo in podolgovato, postopoma postajajo skoraj črne.

Parrotno obnašanje

Kako določiti starost Corellovega vedenja? Ker mlade živali še niso povsem obvladale umetnosti letenja, pogosto želijo biti bližje dnu kletke. Poleg tega mladiči z higieno ne delajo dobro, zato se rep in krila mladičev pomešajo v leglu.

Za razliko od odraslih je v gibanju mladih posameznikov nekaj nerodnosti. To je posledica rahlega neravnovesja, ki bo kmalu minilo, in papige bodo bolj samozavestne na svojih nogah.

Določanje spola

Vsi zgoraj navedeni parametri vam omogočajo, da ugotovite, kako določiti starost Corell-a. Spol ptice odlikujejo skoraj enake značilnosti, ki se kažejo v različnih obdobjih življenja pernatega.

Že v zgodnjem otroštvu se moški razlikuje od ženske le po petju. To postane možno do 3, 5 mesecev življenja. Cvrkutanje samcev je bolj melodično.

Pri starosti 6 mesecev se ta vrsta papiga začne ličiti, pri čemer barva samcev postane nekoliko svetlejša kot pri samicah. Vendar ta parameter ni vedno zagotovljen, da bi pomagal določiti spol Corella, saj so posamezniki še vedno preveč podobni.

Bolj kot leto, razlike postanejo bolj očitne. Koničaste temne krilce samcev so okrašene z belim ovalom, na glavi mladih čednih moških pa sije rumeni barvni pramen. Telo pridobiva biserno-jekleni refluks, svetle rdeče-oranžne lise pa se nahajajo na licih. Ličnice samic niso tako nasičene v barvi in ​​perje telesa je prašno sivo.

Obnašanje posameznikov je nekoliko drugačno. Moški se najpogosteje razlikujejo po volatilnosti in povečani aktivnosti. Pogosto ustvarjajo hrup, trkajo na različne površine s svojimi kljuni. Ženske so opazno mirnejše.