FoodPro Preloader

"20 let Rdeče armade" - medalja in njene sorte


Januarja 1938, ko so oborožene sile Sovjetske zveze dopolnile dvajset let, je poseben vladni odlok označil ta pomemben dogodek z uvedbo posebne medalje. Pravica do podelitve častne nagrade je bila podeljena posebnemu odboru pod vladnim organom države, ki je v svojem položaju sledil medalji, ki je imela posebne zasluge za razvoj naravnih virov in razvoj plinske in naftne industrije. Nag

Januarja 1938, ko so oborožene sile Sovjetske zveze dopolnile dvajset let, je poseben vladni odlok označil ta pomemben dogodek z uvedbo posebne medalje. Pravica do podelitve častne nagrade je bila podeljena posebnemu odboru pod vladnim organom države, ki je v svojem položaju sledil medalji, ki je imela posebne zasluge za razvoj naravnih virov in razvoj plinske in naftne industrije.

Nagrada za medaljo in vojaško osebje

V skladu z uveljavljenim stališčem je bila spominska medalja "20 let Rdeče armade" dodeljena poklicnim vojakom, ki je imel poveljnike in vodstvene položaje v vojski in mornarici, ki so imeli najmanj dvajset let dela, to je v rokah sovjetskih oboroženih sil od datuma njihovega nastanka. Vključevala je tudi delovno dobo v enotah Rdeče garde in v partizanskih enotah, ki so se borile proti sovražnikom države.

Iz te kategorije so bili počaščeni tisti, ki so v letih državljanske vojne in v drugih bitkah s sovražniki naše domovine pokazali junaštvo. "20 let Rdeče armade" - medalja, ki je bila podeljena tudi vsem veteranom, ki so bili v času državljanske vojne nagrajeni z Redom. Vse to je bilo zabeleženo v vladni uredbi. Na podlagi tega je pogosto zastavljeno vprašanje, ali je medalja "20 let Rdeče armade" dobila čin in spis, neizogibno negativni odgovor. Razlog za to je seznam kategorij oseb, ki bodo nagrajene, v katerih so navedeni le poveljniki in tisti, ki so zasedli vodilne položaje.

Pojav premijske znamke

Medalja "20 let Rdeče armade" (fotografija na začetku članka) je okrogla plošča z mat površino, katere premer je 32 mm. Ob njenem robu poteka obod, na sprednji strani pa je rdeča petokraka zvezda, izdelana iz emajla in ima tanek srebrni rob. V spodnjem delu kroga, simetrično med konci zvezde in ležečim na zgornjem robu meje, se nahaja rimska številka »XX«. Zlata je in ima naslednje dimenzije: višina 8 mm, širina 7 mm.

Na drugi strani značke je podoba človeka Rdeče armade v jakni in plašču, ki strelja s puško. V desnem spodnjem delu plošče je napis "1918-1938", ki označuje dvajsetletno stopnjo oboroženih sil. Za izdelavo medalje se uporablja visokokakovostno srebro in pozlata za napis "XX" (20. obletnica Rdeče armade). Medalja je vsebovala 15.592 gramov čistega srebra in 0, 10 zlata. To je bila ena prvih medalj v državi.

Medalja "20. obletnica Rdeče armade": vrste blazinic in pritrdilnih elementov

Viseči blok za pritrditev oznake na oblačila je znan po dveh vrstah. Zgodnji, ki se uporablja od ustanovitve medalje (1938) in do posebnega vladnega odloka iz leta 1943, je bil pravokotne oblike z ozkim podolgovatim okvirjem na dnu. Rdeči trak je šel skozi njo in prekrival celotno površino blazinice.

Za pritrditev je bila uporabljena bakrena plošča z zobmi vzdolž robov in luknja v sredini. Pritrjen je bil na oblačila s pomočjo navojnega zatiča in ploščate pritrdilne matice premera 18 mm, na katero je bil položen žig proizvajalca Mondvor in serijska številka te nagrade.

Spremenite videz blazinic

Ko je začel veljati dekret iz leta 1943, so vsi prej nagrajeni uporabljali stare obloge, na novo podeljene nagrade pa so ga prejeli v skladu z vladno uredbo. V novi različici je prstan, vpet v posebno uho, povezal medaljo s blokom, ki je imel peterokotno obliko in je bil na vrhu prekrit z moire trakom. Na robovih je bil obrobljen sivi svileni trak, širok 24 mm, z dvema vzdolžnima rdečima črtama. Navojni čep z matico je manjkal, pad pa je bil pritrjen na oblačilo z zatičem.

Dva vzorca potrdil o dodelitvi

Vsi nagrajeni medalji "20 let Rdeče armade" so prejeli ustrezna potrdila, ki so imela tudi različne oblikovne možnosti. Najzgodnejši od njih, vzorec iz leta 1938, je zaznamovan z dejstvom, da je bil na njenem naslovniku grb Sovjetske zveze z enajstimi trakovi - glede na število republik, ki so bile del tega obdobja.

Naslednja značilnost, ki je razlikovala ta certifikat od naslednjega vzorca, je bila prisotnost serijske številke. Postavili so ga na prvi zavoj, takoj za napisom "Identiteta", in je bil v zgornjem delu, desno. Potrdila te vrste je podpisal A. Gorkin, sekretar predsedstva vrhovnega sveta Sovjetske zveze.

Leta 1959 je ustrezna vladna uredba naredila prilagoditve pri oblikovanju certifikatov za priznanje insignije "20. obletnica Rdeče armade". Od leta 1943 se medalja ni spremenila, vendar spremni dokument ni mogel odražati realnosti novega časa.

Do letošnjega leta se je število sindikalnih republik doseglo petnajst, število trakov na podobo državnega simbola pa se je spremenilo. Mesto tajnika vrhovnega sveta Sovjetske zveze v tem času je imel M. P. Georgadze, dokumenti novega tipa pa so imeli njegov podpis. Poleg tega niso navedli serijske številke medalje.

Opozoriti je treba tudi, da so vsa potrdila, ki so bila podeljena pred letom 1959, ostala enaka, to je staromodna, vendar so imela pravico do prejemanja novih v primeru izgube starih ali kot osebe, ki so bile v prejšnjih letih nerazumno zatrte in kasneje rehabilitirane in ponovno zaposlene.

Medalja, ki je postala redka

Kljub dejstvu, da je »20 let Rdeče armade« - medalje, ki je bila ustanovljena že v Sovjetski zvezi pred drugimi podobnimi nagradami - bila predstavljena več kot trideset sedem tisoč rdečim poveljnikom na različnih ravneh, do konca vojne je bilo redko videti. Razlog za to je, da je velik del nagrajenega padel pod kolo množičnih represij leta 1938, pa tudi kasnejših let, in je bil ustreljen; mnogi so umrli med spopadi z japonskimi agresorji na Khalkhin-Golu in v finski kampanji, drugi pa so bili ubiti v bitkah z nacistično Nemčijo ali pa so bili ujeti. V povojnih petdesetih letih so to nagrado izjemno redko srečali častniki, generali in maršalove uniforme.

Ena redkih predvojnih častniških nagrad

Zanimivo je, da je bila slika na začetku štiridesetih let popolnoma drugačna. Na uniformah kadrovskih uslužbencev je bilo poleg redkih, ki smo jih omenili v članku, izjemno redko. Razlog za to je naslednji. Dejstvo je, da je bilo v začetku 40. let prejšnjega stoletja v naši državi samo pet ukazov, od katerih so bili trije podeljeni za vojaške zasluge. Poleg tega so bile štiri medalje, od katerih sta bili po določbi, namenjeni tudi tistim, ki so se odlikovali na bojiščih.

Iz tega izhaja, da je bilo za podelitev kadrovskih vojaških enot poleg »20 let Rdeče armade« namenjenih le še pet drugih nagradnih oznak - tri naročila in dve medalji. Vse so bile dane za junaštvo, ki se je pokazalo med vojaškimi spopadi, in do takrat jih je bilo le tri: dva na območju Hasan in Khalkhin-Gol ter finska kampanja.

Za pridobitev bojnih nagrad, potrebnih za razlikovanje vsaj enega od njih. Izjema je bila skupina častnikov, ki so bili nagrajeni za junaštvo, prikazano v Španiji. Zato je bil kavalir drugih nagrad, razen medalje "20 let Rdeče armade", do začetka vojne izjemno redka med kadrovskimi častniki.

Dodeljene so tisoče vojske

Na koncu članka bo primerno predstaviti statistiko nagrad za to medaljo za celotno obdobje, v katerem je bila podeljena veteranom sovjetske vojske. Znano je, da je leta 1938, takoj po objavi vladne uredbe, to nagrado prejelo 27.575 ljudi. Leto kasneje je prejela še 2.515 uslužbencev sovjetske vojske. Ko so leta 1959 uvedli certifikate novega tipa, je bilo med nosilci medalj 37.504 častnikov, generalov in maršalov. V članku so predstavljene fotografije dveh od njih. Ta nagrada je postala spomenik zagovornikom države, in gospodje medalje "20 let Rdeče armade" - njeni junaki.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami