FoodPro Preloader

Štetje križa: tehnika vezenja, značilnosti izračuna, priporočila in sheme


Obstaja veliko vrst vezenja. Razdeljen je pretežno v dve sorti - satenski šiv in križni šiv. Čeprav je še vedno vezen s trakovi, na primer. Šteje križ - ena od vrst vezenja v celicah. Spopadi za vezenje Šteje križ - to je najstarejši od vseh vrst vezenin, v katerem je glavni element - crosshair. Danes lah

Obstaja veliko vrst vezenja. Razdeljen je pretežno v dve sorti - satenski šiv in križni šiv. Čeprav je še vedno vezen s trakovi, na primer. Šteje križ - ena od vrst vezenja v celicah.

Spopadi za vezenje

Šteje križ - to je najstarejši od vseh vrst vezenin, v katerem je glavni element - crosshair. Danes lahko šivkarji govorijo tudi o križnem ali neštetem vezenju. Tovrstno iglo se je rodilo kot rezultat želje, da bi pomagali ženskam - zakaj se trudimo z rezultatom, če lahko samo delate na platnu z vzorcem na njem. Zamenjajte nit v času v drugo barvo - in ni vam treba nenehno preračunavati elementov v shemi in jih nato preveriti za opravljeno delo. Toda pravi križ je pravi ponos za rezultat. In to je drago. In za tiste, ki so resnično navdušeni nad vezenjem, je pravi križ za štetje, toda vezenje na tiskanem platnu je samo razvajanje.

Kje začeti? S teorijo

Števec za vezenje temelji na absolutni natančnosti veznika: ena nepravilno šiva križ - in delo se lahko nadaljuje, če se napaka ne najde in popravi pravočasno. To bo seveda povzročilo velike izgube v času. Zato je pomemben element vezenja v tehniki štetja navzkrižnih shem. Risba, ki povzroča željo po delu, se prenese na shemo - večbarvne celice, ki kažejo delce križanja določene barve. Takšne sheme so razvite v izobilju z vezenimi osebami, tako samostojno kot s pomočjo posebnih računalniških programov.

Tehnika križnih vbodov

Vezenje s preštetim križem, katerega sheme so lahko najpreprostejše, enobarvne in lahko vsebujejo veliko barv, pomeni delo z enim tehničnim elementom - križem. Najpogosteje se uporablja preprost križ, čeprav obstaja več tehnik za izvedbo takšnega elementa. Preprost križ je najbolj primeren račun pri delu. To se naredi tako:

 • baza - kvadrat;
 • prvi šiv je položen iz enega kota kvadrata v nasprotni kot diagonale;
 • drugi šiv zajame naslednji par diagonalnih vogalov in vrne iglo na začetek dela.

Da bi bil rezultat visoke kakovosti in videti kar se da natančen, morajo biti vsi križi izvedeni na enak način. Na primer, prve diagonale se spnejo od zgornjega levega kota do spodaj desno, nato pa diagonalno od zgornjega desnega kota do spodnjega levega vogala. Vsaka veznica se sama odloči, kako je bolj primerna za delo - od desne proti levi in ​​od vrha do dna ali obratno, ni pomembno. Pomembno je, da so vsi križi enaki.

Kako izpolniti slikovno polje?

Vezenje v tehniki štetja križa vam omogoča, da napolnite telo slike z eno barvo v potrebnih območjih, ne da bi prekinili nit.

To je primerno za tiste, ki so zelo pozorni na število šivov in se lahko premikajo s spreminjanjem barv na praznem polju vzorca. Vendar pa je veliko lažje, po mnenju mnogih, ki so že obvladali tovrstno iglo, uporabiti tako imenovano vrstno metodo. Kaj je njeno bistvo? Z nitko enake barve se križi ene vrstice popolnoma zapnejo, to je v smeri naprej in v nasprotni smeri v vrsti. Nit se spremeni v naslednjo barvo in ista vrstica v vrsti se poveže s potrebnim številom križev druge barve. Če je razdalja med dvema ločenima odsekoma v vrstici iste barve majhna, potem niti ni mogoče odrezati, ampak s štetjem števila celic druge barve nadaljujte delo z barvo niti, ki je začela vrstico. Torej, šivanje vrsto po vrsti, opravljajo vezenje štetje križ. Tehnika vezenja križev v metodi vrstic je bolj priročna in enostavnejša, vam omogoča, da naredite manj napak, kot če bi prvič izpolnili področja ene barve po vsem polju, potem drugo, nato tretje in tako naprej.

Za nit ne zdrsne

Vsako delo z navoji zahteva njihovo pritrditev, tako da nit ne zdrsne med delovanjem ali uporabo izdelka. Za to so izdelani vozlički. Toda v tej obliki ročnega dela, kot je vezenje, vozli niso izdelani. No, kako obleči preštevanje križev? Opis začetka dela za tiste, ki so le seznanjeni s to vrsto ročnega dela, se bo začel s pravili za pritrditev delovnega konca. Dva sta:

 • brez gomoljev;
 • brez "repov".

To se zdi povsem nemogoča zahteva. Toda v resnici je vse zelo preprosto. Delovni nit se drži prav s svojim "repom", vendar mora biti skrit. Lahko pa skrijete rep delovne niti iz notranjosti dela ali s sprednje strani. Namestitev konice navoja na "obrazu" je primerna, ko je okvir za vezenje dovolj debel, nato se rep privije na sprednjo stran prvega šiva in med delom se položi pod več naknadnih šivov, dokler se popolnoma ne skrije za njimi. Na bočni strani so stvari povsem enake, vendar je rep niti skrit pod prehodi šivov. Napačna stran kot prostor za pritrditev delovnega navoja je najprimernejša, če okvir ni predebel glede na velikost platnene celice, na sprednji strani pa bo viden skozi šive. Toda tudi debel okvir daje preveliko količino šivov, zato je napačna stran za pritrditev niti na ta način še bolj primerna kot sprednja. Nekateri vezniki pritrdijo konico niti tako, da privijejo zanko na nit platna. Katera metoda je bolj priročna in praktična za popravilo delovnega "repa" - odloči embroideress.

Delovni material

Vsako delo, vključno z ustvarjalnim, zahteva gradivo. Pri vezenju se šteje križ:

 • Canva . Lahko služi kot osnova za delo, njegovo platno. Takšno platno ima gosto teksturo, prepletanje je elastično, precej togo, niti se ne razlikujejo med seboj, ampak ohranjajo obliko celic. Vendar pa obstaja še en oris - kot pomoč. To platno je položeno na osnovno tkanino za enakomernost križev, na koncu vezenja pa se popolnoma izvlečejo iz zasnove.
 • Niti za križni šiv. Uporabite različne niti - svila, nitka, poliester. Najpomembneje je, da ne zbledijo, da so spolzki, vendar se ne delajo v vozlih. Običajno si želijo uporabiti nitko, ker izpolnjuje vse zahteve tega tipa ročnega dela, kot je ustvarjeno zanj.
 • Igle . Da, v delu je lahko več enakih igel, da se nit ne povleče vsakič, ko pride do spremembe v drugi barvi. Igle morajo biti visoke kakovosti - močne in ravne, ne predolge, z dobrim, vendar ne širokim očesom.
 • Obroč je poseben obroč, med katerim se raztegne tkanina (obrobljena). Odvisno od velikosti vezenine je obroč izbran z ustreznim premerom. Po delu se podlaga obdeluje in uporablja kot je predvideno. Čeprav je obroč, ki je primeren kot okvir za vezeno sliko. Oblikovane so s posebno ključavnico s patino - starinsko. V njih majhna dela izgledajo zelo impresivno.
 • Škarje - eno s tankimi rezili za nit, druge navadne krojače - za delo s platnom.

Osnove osnove

Kot umetnik uporablja platno ali list papirja, tako da veznik uporablja tkanino. In tako, da je bilo primerno delati na njej, je bila udarjena v obroč. Kako to narediti, da je bil križ za štetje vezenin pravilno organiziran? Princip križa je enakomernost vseh elementov, kar se doseže s pomočjo platna. Zato je treba bazo natančno raztegniti:

 • postavite manjši obroček na ravno površino;
 • odvijte tkanino na vrhu obroča, poravnajte;
 • pokrijte z drugim obročem in pritrdite sponko tako, da so obroči dovolj čvrsto pritrjeni, tkanina pa se lahko potegne skozi;
 • podpiranje koncev tkanine, pri čemer se vezava poravna tako, da ima pravilno geometrijsko obliko in so vse celice kvadratne;
 • obročke pritrdite na konec tako, da se tkanina ne upogne ali potisne.

Lahko vezenje.

Zaključni dotiki

Šteje križ vključuje delo z le enim osnovnim elementom - križem. Toda drugi elementi pripomorejo k večji milosti. Tako lahko na preprostih slikah uporabite vezilni šiv "zadnja igla", s katerim potekajo obrisi prikazanih predmetov in njihovi deli. Majhni deli, ki jih želite poudariti, na primer popki listov ali cvetni brsti, rozine na kolačku so vezeni z vozli, kar daje delu nekaj volumna. Vezenje s križem ni preveč demokratično, le redko vam omogoča, da delo dopolnjujete z drugimi tehniki, tako da bo rezultat neverjeten. Najpogosteje uporabljeni konturni dodatki omogočajo večjo jasnost.

Kako lepo!

Tisti, ki oceni opravljeno delo, vidi le rezultat. In ne bo sestavljala samo zaplet, ampak tudi natančna natančnost. Če je delo opravljeno brezbrižno, potem ne glede na to, kako lepa je shema, je nihče ne bo pohvalil. Zato je natančnost tehnike navzkrižnega šiva osnova za kakovostni rezultat. In da bi delo prineslo zadovoljstvo, morate vedeti, kako obrniti števec za križ po shemi, po nekaj pravilih:

 • Izberite kakovostne materiale. Če bodo niti v procesu dela kosmate, se držite vozlov, potem pa tudi shed, potem bo vse delo šel v odtok. Igle morajo biti tudi dobre - ravne, tako da so udobne za delo z dokaj ozkim očesom, da ne motijo ​​strukture tkanine.
 • Tkanino je treba nositi v obroču enakomerno, pri čemer se izognemo izkrivljanju.
 • Vozli v vezenju niso narejeni! Rep niti se med delom nežno skrije.
 • Najpomembnejše je natančno izračunati število križev na enem področju iste barve, risba je odvisna od tega.
 • Absolutno vsi križi morajo "gledati" v eno smer. To ni povezano le s pravili računskega križa, ampak tudi z igro svetlobe na končnem delu.
 • Končano vezenje je potrebno navlažiti in posušiti. Vezamo s paro, brez pritiska na likalnik.

Vezenje s preštetim križem vam omogoča, da naredite kot majhne slike, posamezne predmete ali preproste vzorce, lahko pa postane tudi osnova za veliko platno - celotno sliko zgodbe. Sheme za takšna dela, seveda, najbolj različne. Če se uporablja pripravljena shema, je treba pobrati niti v skladu z določenim ravnilom. Če se razvija neodvisno, se barve sprejemajo po volji, občutek harmonije. Za večji realizem zgodbe ne smemo pozabiti na pol tonov, saj odtenki končnemu delu dajejo živost in naravnost.

Vezenje v tehniki štetja križev - vznemirljiva umetnost, dostopna ljudem različnih starosti. Razvija in podpira pozornost, sposobnost videti perspektivo njihovega dela, fine motorične sposobnosti rok, ki je koristna tudi za možgansko aktivnost. No, o rezultatu dela ne smemo reči - visokokakovostno vezenje bo vir ponosa. Vso srečo!

Odprta klobučasta beretka: shema in opis. Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami? Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami