FoodPro Preloader

Izpostavljenost v fotografiji - kaj je to? Pravila fotografske izpostavljenosti


Digitalni SLR fotoaparat je zdaj v skoraj vsaki družini, vendar ne bodo vsi izvedeli, kako ga pravilno uporabljati. Če ste fotograf začetnik, potem je ta članek za vas! Izpostavljenost fotografiji je osnova profesionalne fotografije. Ne morete narediti niti enega samega dobrega posnetka, če nimate pojma o tem. To

Digitalni SLR fotoaparat je zdaj v skoraj vsaki družini, vendar ne bodo vsi izvedeli, kako ga pravilno uporabljati. Če ste fotograf začetnik, potem je ta članek za vas! Izpostavljenost fotografiji je osnova profesionalne fotografije. Ne morete narediti niti enega samega dobrega posnetka, če nimate pojma o tem. To je prva stvar, ki jo fotografi preučujejo. Samo morajo poznati pravila izpostavljenosti v fotografiji. Parametri, ki so vključeni v ta koncept, se na prvi pogled zdijo izjemno zapleteni.

Torej, poglejmo, kakšna je izpostavljenost v fotografiji. Kako se izogniti napakam fotografov novice? Najprej se je treba naučiti elementarne terminologije, ker brez nje ne boste razumeli nobenih navodil in v praksi ne morete uporabiti nasvetov iz strokovnih člankov.

Pogoji

Izpostavljenost fotografiji je seznam specifičnih parametrov, od katerih je vsak prilagojen situaciji, v kateri poteka fotografiranje. Vaš pripomoček, ki deluje skozi objektiv, meri količino svetlobe, ki prihaja od zunaj, in pošilja ukaze nastavitvam. Dobra svetloba je pomemben dejavnik za dobro fotografijo.

Expoparameters

Poglejmo vrednost parametrov izpostavljenosti.

 • Zaslonka (f). V objektivu naprave so tanke listiće (plastika ali likalnik), ki odpirajo in zapirajo luknjo v objektivu. Odprtina omejuje tok svetlobe, ki poteka skozi objektiv. Ta vrednost je označena s črko f, številka pa bo prikazala majhno ali večjo vrednost. Obstaja taka f-številka. Označen je kot F / x. V tej frakciji je x goriščna razdalja objektiva.
 • Izpostavljenost. Ta parameter se meri v sekundah in delih sekunde. Označuje čas izpostavljenosti svetlobnega žarka občutljivemu materialu fotoaparata.
 • Fotosenzitivnost (ISO) prikazuje, kako se film ali matrika odziva na svetlobni tok. Višja kot je številka ISO, svetlejša je slika.

Ravnovesje beline

Še ena najpomembnejših parametrov pri snemanju - je ravnovesje beline. BB je odgovoren za barvno reprodukcijo vaših okvirjev. To je kompleksen parameter, ki ga med normalnim snemanjem ne morete dotakniti. Dovolj samodejne nastavitve vašega pripomočka.

Tako se zgodi, da fotograf ni zadovoljen z barvno reprodukcijo v okvirjih. To pomeni, da morate prilagoditi belino. V ta namen uporabite posebno sivo kartico. Če ne, potem samo posnemite bel list papirja. To je vaš pripomoček in vzemite za referenco. Obstaja še ena možnost, v nastavitvah lahko izberete enega od parametrov: oblačno, žarnica, dnevna svetloba itd.

Iz strokovnjakov lahko slišite tudi izraze "expopar" in "trikotnik izpostavljenosti".

Expopar je tandem: zaslonka in hitrost zaklopa. Trikotnik izpostavljenosti je vseh treh zgoraj navedenih parametrov. Pri snemanju v ročnem načinu morate biti zelo previdni, saj lahko tukaj nastavite vsak parameter posebej. Morate vedeti: sprememba vsakega od parametrov bo prikazana na sliki.

Igrajmo se z diafragmo: bokeh učinek

Kaj pomeni to smešno ime? To je, ko fotografija prikazuje osebo, in okoli njega vidite zamegljeno ozadje, obrise barvnih krogov, pike, snežinke in večbarvne črte. Ozadje izgleda elegantno in nič ne moti oči. Bokeh učinek lahko ustvari mojstrovino iz najbolj dolgočasne podobe! Greva na trening.

Nastavitve optike

Kaj je načeloma odvisno od učinka bokeja? Če morate posebej dobiti sliko učinek, potem ne morete storiti brez posebnih filtrov, ki so preprosto na objektiv. Da bi ozadje postalo zamegljeno, boste morali delati na nastavitvah pripomočka.

Torej je bokeh odvisen:

 • iz globine prostora;
 • stopnja ostrine snemanja predmetov.

Stopnja zamegljenosti je določena z naslednjimi parametri:

 • Zaslonka. Tu igra najpomembnejšo vlogo. Več odprtih cvetnih listov bo bolj zamegljeno ozadje. Nasvet! Pri nastavljanju najbolj odprte zaslonke bodite previdni. Če je ena oseba na tej sliki najverjetneje dobra, potem bo skupina ljudi ali zgradb najverjetneje neostrjena. Uporabite bokeh učinek pametno, ne povsod, kjer je to pomembno.
 • Goriščna razdalja. Večji kot je, bolj bo opazen učinek. Če ima vaš objektiv zoom objektiv, ga preprosto prevrnite.
 • Razdalja do predmeta. Bolj ko ste bližje osebi, večja je verjetnost, da bo lepo ozadje zabrisano. Ne pretiravajte, ker mora naprava še vedno izostriti sliko. Optimalno je, če je razdalja med osebo in ozadjem en meter. Potem bo ozadje mojstrovina.

Ljudje, za katere je fotografija njihov kruh, dobijo visoko odprtine za delo. To je draga profesionalna oprema, vendar s takimi lečami je bokeh učinek neverjeten.

Za zameglitev so primerni tudi makro objektivi in ​​zamegljeni portretni objektivi. Prvi so potrebni za fotografiranje zelo majhnih predmetov.

Bokeh učinek in odpadni materiali

Če želite ustvariti učinek zamegljenosti, ni treba kupiti veliko dragih filtrov in mučiti fotoaparat s kompleksnimi nastavitvami. Mnogi strokovnjaki pomagajo pri dostopnih orodjih. Lahko je:

 • plastična folija;
 • lahka tkanina (šifon, organza);
 • Šali z zanimivim vzorcem.

Te stvari se lahko uporabljajo kot ozadje. Ne pozabite: optimalno je, da je razdalja v metru med ozadjem in predmetom.

Obstaja še ena možnost za uporabo celofanskega paketa. Zavijte ga okoli objektiva, tako da obstaja majhna reža, v kateri je predmet. Zavarujte lahko majhne koščke traku.

Razrežite v kos pleksi stekla, kartona, trdega kroga ali druge želene oblike. Tak samoproizveden filter vam bo omogočil, da naredite edinstvene fotografije, le pravilno ga pritrdite na objektiv. Tkanine ali rute lahko postavite tudi okoli roba objektiva, da dobite nenavaden učinek.

Nastavitev osvetlitve

Izpostavljenost fotografiji je zelo pomembna. Zato se pogovorimo o njeni postavitvi. Vsaka kamera ima svoje razlik v poravnavi osvetlitve. V navodilih boste našli, kako pravilno uporabljati "vroče tipke" na telesu. Na primer, v Nikonovih zrcalnih enotah lahko z gumbom Fn nastavite ISO. Kolo ob zaslonu bo omogočilo prilagajanje hitrosti zaklopa. Za nastavitev zaslonke pritisnite majhen gumb poleg gumba sprožilca.

Polavtomatski načini SLR fotoaparatov

Če želite prejemati fotografije z različnimi osvetlitvami, lahko izberete enega od polavtomatskih načinov pripomočka. To je odlična možnost za začetnike. Če spremenite samo en parameter iz glavnih treh, boste pri digitalni fotografiji dobili pravilno osvetlitev.

Za Canonovo profesionalno zrcalnorefleksno kamero pomeni, da je ikona televizorja pomembna za hitrost zaklopa; av je prioriteta zaslonke.

Ustvarjalni načini za Nicon:

 • M - ročni način.
 • P - polavtomatski način.

Nasvet! Začetniki bi morali uporabljati polavtomatski način, s poudarkom na prioriteti zaslonke ali hitrosti zaklopa. Ročni način bo sprva težaven. Ne bi smeli poenostaviti življenja in uporabljati samodejnih nastavitev. Kot kaže praksa, je to priročno, vendar boste sčasoma preveč leni, da boste razumeli nastavitve in izgubili boste priložnost za ustvarjalno fotografiranje.

Nasveti strokovnjakov na tem področju so zelo pomembni, vendar boste dobili odlične fotografije šele po vadbi. Posnemite, kolikor je mogoče, zapišite vrednosti uspešno nastavljenih parametrov in tudi kazalnike, ki jih je treba izogniti.

Nasvet! Ne prezrite navodil za pripomoček. To znanje vam bo v celoti omogočilo, da naredite odlične posnetke.

Lestvica osvetlitve

Lestvica izpostavljenosti je parameter, ki vam bo povedal, kako pravilno nastavite vrednosti trikotnika. S pomočjo navodil poiščite indikator ravni osvetlitve na fotoaparatu. Poglej ga. Vrednosti zavrnjene v desno? Fotografija bo presvetla. Ko se oddaljite v levo - preveč osvetljeni. Pravilna izpostavljenost na fotografiji je, ko je oznaka na ničli.

Lestvico izpostavljenosti lahko prilagodite tudi ročno. Če je kompenzacija osvetlitve enaka nič in fotografija ni dovolj svetla ali temna, se predvaja z drsnikom indikatorja.

Merjenje v fotografijah (načini)

V fotografiji so trije načini osvetlitve. To je matrika, točka in tehtano povprečje. Razmislite o vsakem od njih:

 • Matriko imenujemo tudi več-vrednoteno, vrednotno ali multiozično. V tem načinu sam fotoaparat meri osvetlitev na fotografiji. Za delo potrebujete enotno osvetlitev. To je način brez težav.
 • Sredinsko uteženo. Način omogoča merjenje v sredini. Robovi slike so brez dela. Odličen način dela na portretih.
 • Spot. Najtežji način. Novinec se s tem ne more spopasti. Izgleda kot prejšnji, hkrati pa se meri samo 5% slike. Za delo je potrebno, da je subjekt dobro osvetljen in ima visok kontrast.

Metode merjenja

Zgoraj so navedene vrste merjenja, vendar imajo vse pomembne pomanjkljivosti. Rezultat ni veliko odvisen od svetlobe, na njega vpliva samo subjekt. Na primer, vzemite dve ploščici zelenjave. Ena izmed njih bo oranžna, druga pa modra. Osvetlitev v prostoru je enaka, svetloba pa enakomerno pade na posodo. S pomočjo točkovnega merjenja ugotovite količino izpostavljenosti posameznega objekta. Zanimivo je, da ima modra plošča manjšo svetlost, rumena pa veliko. Toda če pogledate, potem ne bi smelo biti, ker so svetlobni pogoji za predmete enaki.

Kako svetloba vpliva na merjenje

Razlog za takšne razlike v izpostavljenosti pri enakih svetlobnih pogojih je v odbojnosti različnih barv. Lahko nadaljujete z učenjem in spreminjanjem jedi na belo in črno. Osvetlitev hkrati se ne sme spremeniti. Seveda je izpostavljenost za črno ploščo potrebna bolj kot za snežno bele jedi. Zaključek: pri merjenju se ne upošteva osvetlitev posnetka objekta in njegove odsevne značilnosti.

Izpostavljenost v fotoaparatu pametnega telefona

Razumevanje izpostavljenosti na fotografiji - pomeni pridobivanje odličnih slik na katerem koli pripomočku! Sodobni pametni telefoni so opremljeni z odlično kamero, slike pa pogosto niso slabše od profesionalne kamere. In mobilnost naprave je velik plus, ker ni vedno mogoče nositi okoli pripomočka za ogledalo nosilca.

Na žalost je vpliv na izpostavljenost v vgrajeno kamero skoraj nemogoča. Vgrajena funkcija sama meri meritve in distribuira tok svetlobe.

Hont L. »Razstava v fotografiji«

Knjiga opisuje izpostavljenost kot ustvarjalni proces. Avtor z navdušenjem pove, kako blizu je ta proces umetnosti, ker to ni dolgočasna zbirka kazalnikov merjenja!

V knjigi Gonta "Exposition in Photography" gre za to, da je pri pravilno izbranih parametrih pomembno, da se spoštuje tonalnost fotografije. Bela in črna morata biti čista in vmesni odtenki se ne smejo popačiti.

Kaj poučuje knjiga? Avtor vam bo povedal, da je pravilna izpostavljenost na fotografiji odločitev o tem, kateri ključ bo podan fotografiji. Ta knjiga vam bo pomagala razjasniti, kako pomembna je izpostavljenost v fotografiji. Kako se izogniti napakam v tej zadevi, pozove slavnega avtorja knjige.

Naučite se zmogljivosti fotoaparata. Ko oseba najprej vzame refleksno kamero v roke in začne razumeti nastavitve, je najtežji korak spoznati osnove izpostavljenosti v fotografiji. Ko ste se ukvarjali s tem vprašanjem, se boste približali umetnosti profesionalne fotografije.

V tem članku ste izvedeli, katere informacije lahko vidite v iskalu fotoaparata in kako ga pravilno uporabljati za fotografiranje z ustrezno osvetlitvijo. Po nakupu kompleksne opreme, ki je SLR fotoaparat, se morate naučiti navodil kot mantra. Če ne veste, za kaj je večina gumbov na pripomočku, potem, ko greste v nastavitve, boste le zmedeni. Tako se učite in vaši družinski albumi bodo napolnjeni z izjemno kakovostnimi slikami.