FoodPro Preloader

Kaj vpliva na jasnost slike: megapiksli in okrajšave


Trenutno ni potrebno biti strokovnjak za ustvarjanje visoko kakovostnih slik. Da bi dobili dober rezultat, redno milo bo tudi primerna novinec fotograf. Za izbiro ustrezne tehnologije bo potrebno splošno znanje o procesu oblikovanja slik. Iz tega članka se boste naučili o tem, kaj je 1 milijona slikovnih pik in o njenem zmanjšanju. Pr

Trenutno ni potrebno biti strokovnjak za ustvarjanje visoko kakovostnih slik. Da bi dobili dober rezultat, redno milo bo tudi primerna novinec fotograf. Za izbiro ustrezne tehnologije bo potrebno splošno znanje o procesu oblikovanja slik. Iz tega članka se boste naučili o tem, kaj je 1 milijona slikovnih pik in o njenem zmanjšanju. Prav tako pomaga razumeti glavne značilnosti fotoaparata, ki vplivajo na sliko. Ali je res, da je jasnost slike odvisna od števila slikovnih pik?

Razumemo koncept

Digitalna fotografija je sestavljena iz niza točk, ki tvorijo podobo. Imenujejo se piksli. Vsak od njih je element za izdelavo matrike, večja kot je njihova številka, boljša je kamera. Torej je 1 milijon slikovnih pik sestavljen iz 1.000.000 pik.

Kako lahko na kratko označite ta izraz? Pogosto obstaja skrajšana megapixel, kot mpx. Koncept prihaja iz angleških besed pix in element. Morda ste z veliko povečavo fotografije, ki ste jo vzeli iz naprave, že videli, kako je slika razdeljena na najmanjše kvadrate? To so piksli.

Koliko enot je potrebnih

Obstaja mnenje, da več točk in, posledično, večja resolucija, jasnejša bo slika. V resnici je prisotnost dobre optike in avtorskih pravic veliko bolj pomembna.

Na rezultat vplivajo nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa, ISO (občutljivost) in mnoge druge. Od zunanjih dejavnikov - to je izpostavljena svetloba ali naravna svetloba, vremenski pogoji (v primeru, da streljanje poteka na ulici).

Fizična velikost samega matriksa ima veliko močnejši učinek na značilnosti slike kot na število megapikslov (ali zmanjšanje - Mp) v fotoaparatu. Če so te enote zelo majhne, ​​boste dobili zamegljen okvir z veliko hrupa. Lastniki poceni pametnih telefonov in kamer se običajno soočajo s takšnim problemom. Tudi tako močni uredniki kot Adobe Photoshop ne bodo mogli popolnoma znebiti takšnih artefaktov. Če želite takoj dobiti odlične posnetke, vam priporočamo, da bodite pozorni na prisotnost zahtevanega števila slikovnih pik in na takšno stvar, kot je pridelovalna matrika.

Kaj določa kakovost slike

V večini sodobnih naprav so megapiksli (ali okrajšave - mpx, Mp, Mp) presežni, proizvajalci pa skušajo shraniti druge parametre. Na primer, o fizični velikosti matrike.

V času filmske fotografije se je pojavil koncept "polnega okvirja", povezan s 35 mm filmom, ki se uporablja kot fotoobčutljiv element. S prihodom digitalnih fotoaparatov nazadnje je matrika zamenjana. Toda njegova proizvodnja je dražja, zato so podjetja začela proizvajati obrezane različice. Tako se je pojavil koeficient obrezovanja - razmerje premera celotnega okvirja do diagonale manjše matrike.

Ta parameter vpliva predvsem na to, kolikšen odstotek vidne slike pade v okvir in kakšno obrezovanje prihodnje slike. S povečanjem koeficienta se raven hrupa poveča, kot gledanja se zmanjša. Slika, ki jo dobite s fotoaparatom s senzorjem s polnim okvirjem, bo večkrat jasnejša in boljša. Pri nakupu fotoaparata bodite pozorni tudi na goriščno razdaljo, katere značilnosti se bolj nanašajo na objektiv.

Več o ločljivosti matrike

V katerih primerih potrebujete večje število megapikslov (v redukciji, Mp)? Če boste močno povečali prihodnost slike, na primer, za tiskanje fotografij ozadje. Večja kot je njihova številka, močnejša slika je lahko obrezana brez izgube kakovosti. Dodatne piksle bodo uporabne, pri snemanju predmeta iz razdalje pa ga boste lahko pri urejanju približali.

Še en dejavnik je povečanje količine pomnilnika na mediju in čas obdelave nastale slike. V večini primerov bo fotograf novinec imel dovolj ločljivosti od 8-13 megapikslov (v okrajšavi, Mp). Pri tiskanju uličnih plakatov na primer ne uporabljajo tako visoke ločljivosti, saj se nahajajo na višini in gledalec jih gleda od daleč.

Namesto zaključka

Iz tega članka so bralci spoznali, kaj so megapiksli (v okrajšavah Mp, Mp ali mpx), kako ti elementi vplivajo na fotografijo. Ali kupiti fotoaparat z velikim številom teh elementov je odvisno od nalog, za katere boste uporabljali fotografsko opremo. Če je cilj pridobiti kakovostne slike za majhne tiskane podobe (vključno s formatom A4), je bolje, da bodite pozorni na druge, pomembnejše značilnosti fotoaparata, ki smo jih obravnavali zgoraj.

Nameravate natisniti velike plakate ali močno povečati slike - raje napravo z velikim številom slikovnih pik. V vseh drugih primerih ni treba posebno pozornost nameniti temu parametru - bolje je dobiti dober objektiv ali filtre. Na jasnost slike bolj vpliva spretnost fotografa in nastavitve, ki so primerne za pogoje fotografiranja kot število slikovnih pik v napravi.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami