FoodPro Preloader

Kako igrati sudoku: korak za korakom rešitev za sestavljanko


Sudoku je zelo zanimiva sestavljanka. Številke od 1 do 9 je treba razvrstiti v polje tako, da vsaka vrstica, stolpec in blok 3 x 3 vsebujejo vse številke, hkrati pa se jih ne sme ponoviti. Razmislite podrobna navodila o tem, kako igrati sudoku, osnovne metode in strategijo reševanja. Algoritem odločitve: od preprostih do zapletenih Algoritem za reševanje igre sudoku je povsem preprost: potrebno je ponoviti naslednje korake do popolne rešitve problema. Post

Sudoku je zelo zanimiva sestavljanka. Številke od 1 do 9 je treba razvrstiti v polje tako, da vsaka vrstica, stolpec in blok 3 x 3 vsebujejo vse številke, hkrati pa se jih ne sme ponoviti. Razmislite podrobna navodila o tem, kako igrati sudoku, osnovne metode in strategijo reševanja.

Algoritem odločitve: od preprostih do zapletenih

Algoritem za reševanje igre sudoku je povsem preprost: potrebno je ponoviti naslednje korake do popolne rešitve problema. Postopoma premikajte od najenostavnejših korakov k bolj zahtevnim, ko vam prvi ne omogočajo več odpreti celice ali izključiti kandidata.

Posamezni kandidati

Najprej, za bolj vizualno razlago, kako igrati sudoku, uvajamo sistem številčenja za bloke in poljske celice. Celice in bloki so oštevilčeni od zgoraj navzdol in od leve proti desni.

Začnimo razmišljati o našem področju. Najprej morate najti posamezne kandidate za mesto v celici. Lahko so skrite ali očitne. Razmislite o možnih kandidatih za šesti blok: vidimo, da je v eni od petih prostih celic edinstvena figura, zato se lahko štirje enostavno vnesejo v četrto celico. Glede na ta blok lahko zaključimo: v drugi celici naj bo slika 8, saj po izključitvi štirih osem v bloku ni nikjer drugje. Z enako utemeljitvijo navedite sliko 5.

Nato pregledamo vsako vrstico, stolpec ali blok za prisotnost skritih ali eksplicitnih posameznih kandidatov, pri tem pa upoštevamo predhodno dodeljene številke in jih vnesemo v polje.

Previdno preglejte vse možne možnosti. Če pogledamo osrednjo celico petega bloka, ugotovimo, da razen številke 9 ni več možnosti - to je jasen enojni kandidat za to celico. Iz preostalih celic tega bloka se lahko izbriše devet, nato pa se lahko preprosto vnesejo ostale številke. Z isto metodo gremo skozi celice drugih blokov.

Kako odkriti skrite in eksplicitne "golih parov"

Po vnosu potrebnih številk v četrtem bloku se vrnemo k praznim celicam šestega bloka: očitno je, da mora biti številka 6 v tretji celici in 9 v devetem.

Koncept "golega para" je prisoten le v igri sudoku. Pravila za njihovo zaznavanje so naslednja: če je v dveh celicah enega bloka, vrstice ali stolpca identičen par kandidatov (in samo ta par!), Potem jih druge celice skupine ne morejo imeti. Razložimo to s primerom osmega bloka. V vsaki celici možnih kandidatov najdemo jasen "goli par". Sliki 1 in 3 sta prisotni v drugi in peti celici tega bloka, in tam sta le dva kandidata, zato ju je mogoče iz drugih celic varno izključiti.

Dokončanje Reševanje sestavljanke

Če ste se naučili lekcije o tem, kako igrati sudoku, in ste korak za korakom sledili zgornjim navodilom, potem bi morali dobiti nekaj takega na tem področju:

Tukaj najdete posamezne kandidate: enega v sedmi celici devetega bloka in dva v četrti celici tretjega bloka. Poskusite rešiti sestavljanko do konca. Zdaj primerjajte rezultat s pravilno rešitvijo.

Ali je delovalo? Čestitam, ker to pomeni, da ste se uspešno učili lekcij o tem, kako igrati sudoku, in se naučili, kako reševati preproste uganke. Obstaja veliko različic te igre: sudoku različnih velikosti, sudoku z dodatnimi prostori in dodatnimi pogoji. Igralno polje se lahko razlikuje od 4 x 4 do 25 x 25 celic. Lahko se srečate z uganko, v kateri številk ni mogoče ponoviti v dodatnem območju, na primer diagonalno.

Začnite s preprostimi možnostmi in postopoma preidite na bolj zapletene, saj izkušnje prihajajo tudi z vadbo.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami