FoodPro Preloader

Gumbi-uteži: sponka, dekoracija in šarm. Vintage gumbi


Težko si je predstavljati, toda v zgodovini naše domovine je obstajal čas, ko bi gumb lahko stalo več kot samo oblačila in je bil zelo umetniško ustvarjanje finega nakita. Prve sponke, ki so podobne temu, so se pojavile v tretjem tisočletju pred našim štetjem. In predniki ruskih gumbov so znani, glede na arheološke najdbe, od šestega stoletja. Članek bo

Težko si je predstavljati, toda v zgodovini naše domovine je obstajal čas, ko bi gumb lahko stalo več kot samo oblačila in je bil zelo umetniško ustvarjanje finega nakita. Prve sponke, ki so podobne temu, so se pojavile v tretjem tisočletju pred našim štetjem. In predniki ruskih gumbov so znani, glede na arheološke najdbe, od šestega stoletja. Članek bo podrobneje preučil gumbe-uteži, njihovo zgodovino, strukturo in vrednost.

Splošne informacije

Te vrste gumbov najdemo dobesedno povsod, ki jih je oseba že obiskala ali živela. Večina, seveda, izkopanih na lokacijah naselij, kjer skoraj povsod blizu ostankov starega temelja najdete majhne kovinske gumbe.

Staro pohištvo je dobilo ime zaradi svoje oblike in relativno velike mase. Teža enega gumba lahko doseže nekaj gramov. Vsaka sponka je sestavljena iz dveh glavnih sestavnih delov - ušesa in majhnega gumba v obliki jajc ali celo žira. Zato v nekaterih virih taki pripomočki simbolizirajo plodnost.

Glavne funkcije gumbov

V zgodovini te vrste opreme je služila kot identifikacijska oznaka. Za vintage oblačila ministrov in ljudi, ki so obdarjeni z močjo, so bili uporabljeni oddelčni gumbi. S to sponko so neposredno presodili, katera kategorija in katera državna institucija je pripadal njenemu prevozniku.

V času vladanja Nicholasa I so bili uvedeni posebni oddelčni gumbi. Takšna pritrdila so se vizualno razlikovala in imela svoj tip za vsako kategorijo: od vratarja do rektorja. Zanimivo je, da so številne različice simbolizma padle na naše dni: veje hrasta so oznaka gozdarja, sidro je simbol flote itd.

Kdo je bil lastnik gumbov

Materiali, iz katerih so izdelane sponke, so imeli tudi svojo posebno simboliko. Gumbi iz plemenitih kovin so bili zašiti na policijsko obleko. Za obleko navadnih vojakov so bili uporabljeni kositrni, bronasti, medeninasti in medeninasti gumbi. Generali v vojaški službi so nosili gumbe z orlom, predstavniki kraljevskih družin pa so uporabili pritrdilne elemente s krono na zunanji strani dodatkov.

Čarobni pomen

V sodobnem svetu se komaj kdo spomni in razume, da so bili v preteklosti leseni, kositrni ali srebrni gumbi-uteži ena glavnih magičnih amuletov, ki so bili uporabljeni za prestrašitev zlih sil. V skladu s sodbami naših prednikov so vrata različnih oblek zelo pomemben element oblačil v smislu mistika, ker so se odprti deli telesa - roke, vrat in obraz - obravnavali kot najbolj ranljivi za sile zla. V zvezi s tem so bili prvi pritrdilni elementi zašiti točno na ovratniku in rokavih, okrašeni pa so bili tudi z načrti, ki so bili uporabljeni za prestraševanje zlih duhov.

Pravzaprav so zelo pogoste arheološke najdbe antični ruski uteži, ki so krasile ovratne rubine. V večini primerov obstajajo simboli sonca - spirala ali krog, znotraj katerega je točka v sredini. Veliko manj znakov zemljišč in obdelovalnih površin.

Čarobna narava gumba je bila določena s tremi znaki:

 • risbe, na primer vzorci itd .;
 • obliko in obliko zaponk (npr. oblika jajca, ki se šteje za simbol plodnosti);
 • Pribor za barve.

Gumbasti znaki

Pogosto se na zaprtju z zadrgo opazijo taki vzorci - krog in krogi, ki se enakomerno razhajajo od njega, heksagram, pika ali več točk hkrati, kvadrat, trikotnik, cvet detelje. Pomen geometrijsko pravilne simbolike in motivov, kot so trikotnik, krog in križ, je enak za različne narode: svetilke, življenje, ogenj in zemljo. Ti simboli so zakoreninjeni v starih časih.

Razmislite o vrednosti drugih simbolov, ki so bili prej uporabljeni za lesene, kovinske in kostne gumbe.

 1. Spiralo ali krog, v sredini katerega je točka - najpogostejši simbol sonca. To je razumljivo: sončna svetloba odganja sile teme. Krog je najstarejši simbolni znak enotnosti in neskončnosti, absolutnega in popolnega.
 2. Trikotnik je pomenil rojstvo, življenje in smrt ter začetek, sredino in konec nečesa. V nekaterih primerih se ta simbolika razlaga kot trojno načelo človeka: duhovno, fizično in duhovno.
 3. Cross fittings - simbolično označuje kardinalne točke, štiri elemente narave.
 4. Petokraka zvezda velja za dokaj močan amulet obilja. Sveto in za mnoge srečno številko pet označuje znak dokončanja (oseba ima pet čutov, pet prstov na vsakem od udov itd.).
 5. Šesterokotnik ali heksagram, ki je danes znan kot »Davidova zvezda«, je simbol popolnosti, saj je svet okoli nas ustvaril Bog v šestih dneh.

Gumbi za zgodbe Gume

Pritrdilni elementi v obliki uteži so navadna najdba za srednjeveška ruska naselja. Dodatki so zašiti za uho na eno stran oblačil, na drugi strani oblačila pa je bila pritrjena ušica pletenice. Teža gumba je bila navita v zanko in povezava je bila tako dobro fiksirana. Enako načelo se uporablja na Kitajskem za pritrditev kopalnih plaščev. Vendar pa obstaja ena razlika: kot gumb pletene vozel iz niti ali pas.

V vseh srednjeveških naseljih se iščejo uteži enake vrste in velikosti. In v mestu Bolgar v Volgi in v Sarai-Berke so zabeležili tudi primere odkritja takih pripomočkov. Večinoma so imeli gumbi okrogle oblike. Vsi ti pritrdilni elementi segajo v 14-15 stoletja.

Materiali za izdelavo gumbov

Najpogosteje so bili pripomočki izdelani v tistih časih zlata, srebra, kositra in bakrenih zlitin, naravne kosti, lesa, ki bi jih lahko prekrili s krpo. Pogosto gre za uporabo usnja, sedla, biserov, okrasnih in dragih kamnov, kristala in stekla.

V arheoloških najdbah obtežijo uteži, med katerimi prevladujejo bron in baker, vendar mnogi zgodovinarji verjamejo, da so takšne kovine na Zemlji preprosto bolje ohranjene. V vsakdanjem življenju so pogosteje gumbi, narejeni iz preprostih odpadnih materialov, kot so kosti ali celo les. Včasih obstajajo uteži, ki so okrašene z resami in drugimi dekorativnimi elementi. Večina najdb so iz litega gumba, ki so izdelani iz bakrovih zlitin in mešanice kositra in svinca. Na številnih gumbih so uteži vgravirane z geometrijskimi vzorci. V arheoloških najdbah prevladujejo bronasta in bakrena oprema, ki je v tleh zelo dobro ohranjena.

Funkcije gumba v traku

V obdobju pred Petrino Rusijo so pritrdilni elementi na oblačilih služili kot nekakšna "vizitka" njihovega lastnika. Število gumbov, oblika, oznake in vzorci, ki so bili nanje napisani, bi lahko zelo razkrili položaj osebe, njegove zasluge, bližino oblasti. Vsaka stran naj bi imela strogo določeno število pritrdilnih elementov:

 • za vrhnjo obleko z dolgim ​​vratom so sešili na 3, 8, 10, 11, 12, 13 ali 19 gumbov;
 • za vrhunska zimska oblačila iz naravnega krzna - 8, 11, 13, 14, 15, 16 in več gumbov na nogi.

Največje število pritrdilnih elementov naj bi bilo na lončku. Ta vrsta oblačil je prešita kaftan, ki so jo nosili bojevniki.

Stroški za

Zagotovo je veliko zbiralcev zanimalo za ceno starih gumbov. V zvezi s stroški redkih stvari je težko reči nekaj dokončnega, saj imajo gumbi, kot so kovanci, specifično ime, leto izdelave in različne uteži. Pri določanju stroškov gumba je vse odvisno od tega, kako pogosto jih najdemo, pa tudi od želje zbiralca, da kupi določeno kopijo.

Po navadi se lahko oprema deli na tri glavne vrste:

 • Prva vrsta - preproste in pogosto zaponke. V 95% primerov lahko vidite samo takšne gumbe. Posebnost: gladka podlaga ali ravna osnova z okroglim ornamentom. Takšni gumbi ločijo trdno in votlo. Stroški takih redkih pritrdilnih elementov 10-20 rubljev po komadu.
 • Druga vrsta gumbov ima zapleten vzorec in obliko, razporejena z barvnimi kamni, emajlom ali steklenimi elementi. Stroški takšnih dragocenih dodatkov je 100-500 rubljev.
 • Tretji tip - gumbi, ki so bili izdani pred 15. in 16. stoletjem. Takšni pritrdilni elementi niso posebej privlačni in le njihova antika je zanimiva za zbiratelje. Približna cena 500-2000 rubljev.

Za zaključek je treba povedati o čiščenju redkih gumbov. Ne glede na material, jih je mogoče oprati z uporabo mila in zobne ščetke v toku tople vode. Kemično čiščenje in zlasti elektroliza se ne uporabljata, da ne bi pokvarili površine gumbov.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis. Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami? Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami