FoodPro Preloader

Kako narediti lutko z lastnimi rokami


Obilje različnih igrač v trgovinah je pripeljalo do tega, da so ljudske obrti pozabljene. Nekdaj je bilo vsako dekle srečno lastnica domače lutke. Za njegovo proizvodnjo so uporabljali slamo, drobce in lesene podložke. Barbie lahko kupite v vsaki trgovini, čudež krp pa lahko šivate sami. Če želite hvaliti svojo hčerko s takšno obrtjo, potem morate vedeti, kako narediti lutko doma. Oglejmo si

Obilje različnih igrač v trgovinah je pripeljalo do tega, da so ljudske obrti pozabljene. Nekdaj je bilo vsako dekle srečno lastnica domače lutke. Za njegovo proizvodnjo so uporabljali slamo, drobce in lesene podložke. Barbie lahko kupite v vsaki trgovini, čudež krp pa lahko šivate sami. Če želite hvaliti svojo hčerko s takšno obrtjo, potem morate vedeti, kako narediti lutko doma.

Oglejmo si več proizvodnih možnosti z uporabo različnih materialov.

Kako narediti lutko niti

Potrebujemo prejo katere koli barve, koščke in kroglice za oči. Vzemimo trak iz lepenke, širok 15 centimetrov. Na njih navijamo niti v enakih vrstah. Eno nit preskočimo po robu kartona pod prejo in tako, da zberemo vse vrste, zavezujemo v vozel. Prejo razrežite na spodnjem robu kartona. Potem jo odstranimo. V svežnju zberemo rezano prejo. Na razdalji 3 centimetrov od vrha zavezujemo nit in dobimo glavo naše lutke.

Na dveh straneh vzamemo majhno količino preje, jih vtaknemo v kite in jih na koncu privijemo z navojem. Ti bodo igrali vlogo ročaji lutke. Preostanek preje se zbira v snopu in na razdalji 5 centimetrov od glave potegnemo nit. Vzemi telo. Dno preje lahko razdelimo na dva dela, da naredimo noge, ali pa jih pustimo v obliki krila. Namesto oči šivamo kroglice, usta pa šivamo z nitmi. Od krpe šivamo za lutko ruto, sundress in predpasnik.

Kako narediti krpo za lutko

Ta model zahteva različne obliže, poliester ali bombaž za pakiranje, prejo za lase in kroglice za oči. Izdelava vzorca lutke na papirju. Za glavo je potreben velik krog. Telo je izdelano v obliki pravokotnika. Roke in noge takoj potegnemo z nogami in dlanmi. Iz tkanine barve kože izrežite vse praznine. Z detajlom glave se vleče z nitjo okoli roba, v sredino položimo kos poliestra in zategnemo nit, ki jo pritrdimo z več šivi. Dobimo žogico želene velikosti. Šivamo oči z njo, lasje iz preje in šivamo ali vlečemo nos in usta. Glava lutke je pripravljena.

V parih zložimo podrobnosti rok in nog z notranjostjo obraza. Sešite jih, iztekajte in napolnite z poliestrom. Kombiniramo dele telesa in pustimo reže za roke in noge, nato pa napolnimo z poliestrom. Šivamo končno glavo do nje. Šivajte roke in noge. Iz barvitih koščkov naredimo lepe obleke za mladiče.

Zelo priljubljene so igrače, pri katerih so roke in noge upognjene, glava pa se lahko obrne ali upogne. Postopek izdelave doma je precej zapleten in zahteva dobre umetniške sposobnosti in veliko potrpljenja. Kako narediti šarnir v poenostavljeni shemi?

Za to potrebujemo dokončano plastično lutko Barbie, plastično lepilo in posebno pištolo za njo, pripravljene kljuke za tečaje, tanek elastični trak in maso za obrt. Lutko razstavimo v ločene dele. Na vsakem izmed njih naredimo markup. Previdno odrežite dele na kose. Vsak kos napolnite z vročim plastičnim lepilom in na vsako stran vstavite končne kljuke. Čakamo na njegovo popolno strjevanje. Iz okrasne plastične mase naredimo tečaje, jih prerežemo s tanko iglo in pečemo v pečici pri temperaturi 90-120 stopinj, dokler se ne strdi. Podrobnosti o lutki povežemo s tanko elastično trakico, ki jo pritrdimo s kljukicami in preidemo skozi tečaje. Naš izdelek je pripravljen. Ostaja samo šivanje nove lepe obleke in lahko se igrate.

Če razmišljate o tem, kako narediti lutko z lastnimi rokami, lahko izberete katero koli metodo, ki je primerna za vas. To bo odvisno od vaših spretnosti in razpoložljivosti potrošnega materiala. Privabite v proces izdelave vašega otroka in on se bo spremenil v razburljivo igro. Preden naredite lutko, se pogovorite s svojim otrokom, kaj hoče. Skupaj izberite ostanke in narišite skico. Izdelava obrti je zelo razburljiva. Možno je, da bodo šivanje lutk vaš najljubši hobi. Vaši prijatelji in sorodniki bodo z veseljem prejeli enega od modelov kot darilo.