FoodPro Preloader

Obletnica medalje v čast zmage


Ko je bil Leonid Iljič Brežnjev na čelu ZSSR, se je dan zmage nad nacistično Nemčijo začel spreminjati v drugi najpomembnejši praznik po dnevu oktobrske revolucije. 9. maj je bil uradno prost dan leta 1965. Prazniki v teh letih so pridobili veliko število tradicij ravnanja, ki jih opazujemo še danes, na primer vojaške parade na Rdečem trgu. Nato so o

Ko je bil Leonid Iljič Brežnjev na čelu ZSSR, se je dan zmage nad nacistično Nemčijo začel spreminjati v drugi najpomembnejši praznik po dnevu oktobrske revolucije. 9. maj je bil uradno prost dan leta 1965. Prazniki v teh letih so pridobili veliko število tradicij ravnanja, ki jih opazujemo še danes, na primer vojaške parade na Rdečem trgu. Nato so odprli tudi grob neznanega vojaka. Od takrat se začne zgodovina spominskih medalj, posvečenih obletnici zmage.

Medalja za prvo obletnico

Leta 1965 je bila izdana prva obletnica medalje Victory, ki je bila posvečena dvajseti obletnici osvoboditve držav od nacistov. Na sprednji strani je bil upodobljen sovjetski vojak, osvoboditelj iz berlinskega parka Treptow, ki so ga uokvirjale dve veji lovorja. Avtor nagrade je bil Evgeny Vuchetich. Tudi na straneh so bili datumi 1945 oziroma 1965. Besede »Dvajset let zmage v Veliki domovinski vojni 1941—1945«, rimska številka XX in zvezda v različnih žarkih so postavljene na nasprotni strani.

Jubilejna medalja je bila izdelana iz medenine in s pomočjo ušesa je bila pritrjena na peterokotno blazino, ki je bila vokvirjena s tri-barvnim (rdečim, zelenim in črnim) trakom. Po statutu mora biti ta nagrada na levi dojki. Nagrajena je bila z vsemi pripadniki Rdeče armade in nekdanjimi partizani. Tako je nagrado prejelo okoli 16, 4 milijona sovjetskih državljanov.

Nagrada obletnice v čast 30. obletnici zmage

Ob trideseti obletnici zmage, ki je bila leta 1975, je bila uvedena še ena medalja. Jubilejna nagrada je bila podeljena vsem vojakom, ki so bili med vojno v rokah Rdeče armade, podzemnim delavcem, partizanom in zadnjim delavcem. Mimogrede, odvisno od tega, kdo je bil med vojno nagrajen, so se napisi na zadnji strani medalje razlikovali. Če je oseba sodelovala v bitkah, in obratno je bil napisan »udeležencu vojne«, če je bil zadnji delavec, potem pa delavski frontni udeleženec.

Zanimivo dejstvo je, da so tuji državljani dobili te nagrade brez teh napisov. Skupno je nagrado prejelo približno 14 milijonov sovjetskih državljanov. Na sprednji strani medalje je bila ponovno postavljena podoba kipa Evgenija Vucheticha. Tokrat je bila slavna domovina iz Volgograda. Za njo je bila podoba saluta, na levi - lovarska veja, zvezda, pa tudi datumi 1945 in 1975.

Nagrada obletnice v čast 40. obletnice zmage

Zadnja obletnica medalje v zgodovini ZSSR, posvečena obletnici zmage, je bila tista, ki se je pojavila leta 1985. Pravila o podelitvi so bila enaka kot prejšnja. Spremenjen videz. Na sprednji strani so številke delavca, kolektiva in vojaka, veje lovora, ognjemet, leta 1945 in 1985, pa tudi Kremeljski Spassky Tower. Okoli 11, 3 milijona sovjetskih državljanov je prejelo medaljo.

50 let po zmagi

Leta 1993 je bila ustanovljena 50. obletnica obletnice zmage. Ta nagrada je bila izdana v štirih nekdanjih sovjetskih republikah, ki so bile že suverene države. Ta struktura je vključevala Rusijo, Ukrajino, Kazahstan in Belorusijo. Nekdanji mladoletniki koncentracijskih taborišč in getov so bili dodani na seznam nagrad.

Na sprednji strani medalje so bile slike zidov Kremlja, Spaskeškega stolpa, katedrale sv. Bazilija in pozdrav. Spodaj v okviru lovorovih vej je zasvetil napis "1945-1995".

Obletnica obletnice "60 let zmage"

Leta 2004 je bil izdan predsedniški odlok, po katerem je bila ustanovljena medalja. Jubilejna nagrada je bila ustvarjena v čast bližajoči se šestdeseti obletnici zmage v vojni. Dodeljena je bila tudi v Ukrajini in Belorusiji. Na sprednji strani so ta čas postavili red "Zmaga" in napis "1945-2005". Hrbtna stran je oblikovana na enak način kot v prejšnji medalji: "Šestdeset (v številkah) let zmage v Veliki domovinski vojni 1941-1945." uokvirjene z lovorskimi vejami.

Pet let kasneje je bila podeljena še ena nagrada, posvečena zmagi nad nacistično Nemčijo. Na njeni sprednji strani je postavljena stopnja Reda slave I in datum "1945-2010". V vseh drugih pogledih se ni bistveno razlikoval od prejšnje medalje: v napisu na nasprotni strani se je seveda številka 60 spremenila na 65, zdaj pa ni bila uokvirjena z vejami.

Medalja za obletnico "70. obletnica zmage"

Leta 2013 so se vodje držav članic CIS odločili, da bodo ustanovili enotno priložnostno nagrado, ki je bila posvečena 70. obletnici strmoglavljenja nacizma. To bi bilo treba praznovati v letu 2015. Toda nekatere države so se s tem strinjale le z nekaterimi pridržki. V Moldaviji, kjer so se odločili, da opustijo podobo kladiva in srpa, je nov dizajn prejel medaljo. Jubilejna nagrada v Ukrajini bi bila brez barv, vendar je bila po zamenjavi vlade opuščena in ustvarjena sama.

Tokrat je bila sprednja stran, poleg napisa "1945-2015", okrašena z Redom domovinske vojne v barvni različici. Obrat je zasnovan na enak način kot medalja v čast 60. obletnici zmage.

Polž iz pnevmatik: kako nareditiKako narediti kostum Božička z lastnimi rokami?  Kako šivati ​​obleko Snežne dekle z lastnimi rokami?Kaj lahko naredimo iz pivskih čepic?  Crafts iz piva kape z lastnimi rokamiKlobuk z mačkimi ušesi z iglami za pletenje: kako vezati otroški klobuk, shemeKako narediti ploščo jesenskih listov z lastnimi rokamiKaj je vezenina za soutache?  Mojstrski tečaj izdelave nakitaTekstilna lutka: mojstrski tečaj o izdelavi lastnih rok, vzorcev in fotografijKvačkani vzorci: izvirne ideje, opis fotografije, nasveti