FoodPro Preloader

Šah Zaščita dveh konjev


Zaščita dveh konjev v šahu je danes ena najbolj priljubljenih predstav. To je stari odprti debit. Prve najdene zapise je naredil največji šahist in teoretik Italije iz 16. do 17. stoletja, Polrieo, ki je bil najmočnejši v Rimu. Zaradi številnih možnosti obeh strani se debitantski nastop do danes pogosto pojavi tudi na profesionalni ravni šahovske igre. Z veliki

Zaščita dveh konjev v šahu je danes ena najbolj priljubljenih predstav. To je stari odprti debit. Prve najdene zapise je naredil največji šahist in teoretik Italije iz 16. do 17. stoletja, Polrieo, ki je bil najmočnejši v Rimu. Zaradi številnih možnosti obeh strani se debitantski nastop do danes pogosto pojavi tudi na profesionalni ravni šahovske igre. Z velikim uspehom so ga uporabljali najmočnejši šahisti različnih obdobij. Prispevek k razvoju prvenec je naredil Mihail Čigorin.

Prve funkcije

Njegova prednost je, da od začetka igre Black poskuša izkoristiti pobudo, v nekaterih primerih celo žrtvovati material. Pri igranju večine možnosti za zaščito dveh konjev na krovu se dosežejo zapleteni dvoslojni položaji, pri katerih lahko katera koli stran zlahka pridobi prednost. Temu začetku so bile že več stoletij namenjene analitične analize. Nekatere sodobne variacije so izdelane v 25 potezah.

Teorija zaščite dveh konjev

Začne se z gibanjem belega pešca na e4. Nasprotnik odgovori na e5. Z drugo potezo White izvede logičen manevar z vitezom na f3, tako da takoj napada piono, ki je pravkar vstopil v igro. Črna jo brani, prinaša svoj vzpon na c6 in hkrati razvija kos. Na tretji potezi, Bela prevzame belega kvadratnega škofa na c4 in pripravi kraljevo castling v kratki smeri, in Black razvije drugega viteza, ki ga pripelje do f6. Pri tem se konča zaščita dveh konjev.

Nadaljevanje Kf3 - Kg5

Za zaščito dveh konjev obstajajo različne možnosti, vendar je to verjetno najstarejša, ki se še vedno igra. S tem manevrom se belci trudijo izkoristiti šibkost f7. Obstajajo različna nadaljevanja, a glavna stvar je premik peška na d5. S tem korakom črna blokira diagonalo za častnika belega polja in tako prepoveduje, da bi White takoj napadel f7.

S peto potezo, White vzame svojega d5-pawn, medtem ko hkrati napadajo viteza, in Black ga popelje na a5, protinapade belega škofa. Potem je policist kralja napove pregled s črko b5, črna pa blokira pot, s čimer pioneta pripelje na c6. S sedmo potezo, White vzame c6-pawn s d5, in nasprotnik, nato pa ji nasprotnik iz nasprotnega tabora z b7-pawn, medtem ko napadajo beli škof. Poleg tega je najboljši umik za uradnika točka e2.

Črna takoj ponuja sovražnemu konju, da se odloči za novo mesto, tako da ga napadne s petjem h6. Beli vitez se umakne v f3, in Black takoj znova napade z napredovanjem pešca na e4. Na deseti potezi mora narediti četrti manever v igri, kar ima slab vpliv na razvoj šahovskih kosov. Na točki e5 zavzema nov položaj, črna pa prinaša temnopolnega škofa v c4, pri čemer usmeri na oslabljeno točko f2, ki pokriva sovražnega poveljnika.

Računalnik to stališče v obrambi dveh vitezov ocenjuje kot enakovrednega, vendar se vse spremeni za en napačen korak Belega, ker so daleč v razvoju, in Black nima nobenih težav z njim. Številke so aktivne, imajo prostor za nadaljnje manevre in sposobnost za napad na kralja v prihodnosti. Bela ima dodatno pijaco.

Gambit Ponziani - Steinitz

Zelo ostro nadaljevanje, v katerem je Črna na četrti premaknila namesto branjenja diagonale od belega belega in belega f7 belega protinapada. Na peti potezi so tri glavne možnosti za razvoj stranke:

  1. Bela lahko vzame svojega črnega viteza in Blacku ponudi, da gre z d5-pionom z možnostjo predvajanja dela.
  2. Na E7 lahko prevzamejo slona, ​​ki razglasi šaha črnemu kralju in bo neranljiv, kar ga bo prisililo, da se premakne in izgubi castling.
  3. Ali je pohlepna možnost, da se vitez na f7 z nadaljnjim načrtom premagati nasprotnikovo kakovost. Toda ta možnost je najbolj nevarna, saj črna, ki prinaša kraljici h4, začne nevarno nasprotno igro.

Igranje obrambe dveh konjev za belo mora biti previdno, saj lahko en napačen manevri postane vaš položaj brez obrambe.

Možnost vlečenja vitezov na f7 v Ponziani-Steinitz gambitu

Bela pioneta pelje na f7, in črna odvede kraljico v h4, grozeč kolega! S prostim očesom, ki ne pozna teorije v tem položaju, lahko izbiramo med dobrimi gibi, od katerih je najbolj pohlepno pobrati topo, kar ni mogoče zaradi zgoraj opisanega kolega. Če Bela pripelje kraljico v e2, Black postavi drugega tekača na d5 in grozi z vilico na c2.

Najboljši sedmi korak v tej variaciji za belce bi bil g3 s protinapadom kraljice, po kateri se Black odpravi na izmenjavo kraljic, pri tem pa sprejme sovražnika. Po tem sledi serija preprostih potez, med katerimi nasprotniki med seboj vzamejo eno hrbet. Tako imata oba en težak kos, trije lahek, Black pa ima eno dodatno zastavico in prednost na položaju.

Gambit Opcija Ponziani - Steinitz s konjem na e4

Najbolj zanesljivo nadaljevanje tega gambita. Preprosto vzemite sovražnikovega viteza, po katerem vaš nasprotnik premakne pioneta na d5 in vam razglasi vilico in prisiljeni ste se oddaljiti z enim od vaših svetlobnih kosov. Danes nam računalnik pokaže, da je treba tega zastaviti kot častnika, da bi dobil boljši položaj. Na krovu bo ostal materialna enakost in približna enakost v položaju. Tako črna poenostavi igro tako, da odstrani nekaj svetlobnih kosov s plošče, in dobijo dober in enostaven za igranje. Po pritisku d5 je mogoče prijaviti preverjanje s f6 in ga prisiliti, da sprejme viteza in podvoji svoje pione vzdolž črte f, obdrži svojega močnega svetovalca. Imel bo dodaten pawn, vendar bo podvojen, in slabosti se bodo pojavile v njegovem kampu zaradi nove strukture.

Igranje obrambe dveh konjev za črno je zelo priročno. Še posebej, če je nasprotnik slabo podkovan v teoriji. Če vam je všeč ostra napadalna igra, ki se začne že od samega začetka igre, z obojestranskimi možnostmi, potem vam bo ta debi ustrezal. Toda preden ga začnemo uporabljati, je bolje, da se naučimo teorije, vsaj za pet do deset potez.