FoodPro Preloader

Začetek šahovske igre: kaj je in kako se igra?


Ali je igranje šaha preprosto ali težko? Kako lahko začnem? Ali obstaja načelo ali "formula uspeha"? V tem članku vam bomo skušali pomagati pri reševanju teh vprašanj in svetovati najpogostejše sheme. Upamo, da vas bo ta članek vodil v svet šaha in vam pomagal spoznati resnico te igre. Struktura

Ali je igranje šaha preprosto ali težko? Kako lahko začnem? Ali obstaja načelo ali "formula uspeha"? V tem članku vam bomo skušali pomagati pri reševanju teh vprašanj in svetovati najpogostejše sheme. Upamo, da vas bo ta članek vodil v svet šaha in vam pomagal spoznati resnico te igre.

Struktura šahovskih iger

Šah je intelektualna igra. Ima začetek, sredino in konec. Poglejmo vsak element šahovske igre:

 • Konec igre se imenuje endgame. To je »neobvezen korak« vsake igre, toda pogosteje kot je to, da se prednost, pridobljena med celotno igro, končno uresniči: bolj skladen razvoj, prednost dveh škofov, dodatni pešček ali kakovost itd.
 • Sredina igre je srednja igra. Znesek strahu, ki ga je dobil na prvi pogled na besedo, je neposredno sorazmeren s kompleksnostjo igre v danem obdobju igre. V srednji igri se začne izbira: napadati nasprotnikovega kralja ali igrati na mestu. Seveda, odgovor na dilemo prihaja iz ocene položaja, njegovih zmožnosti.
 • Kaj je začetek šahovske igre? Odgovor je preprost - prvenec. V njem je odločena možnost "izbire sredi igre", saj vedno obstaja možnost, da bo vaš nasprotnik tisti, ki bo določil hitrost delovanja stranke, ne vas.

O prvem nastopu

Začetek šahovske igre se lahko igra na različne načine. To je odvisno od različnih dejavnikov, ki jih opisujemo. V prihodnosti bodo te informacije koristne za iskanje novega repertoarja za vas. Razmislite o vrstah prvenec:

 • Ime "začetek" je odvisno od prve poteze Bele. Na primer: zagon 1.e4, začetek 1.g3 itd.
 • Naslov »prvenec« je iz druge poteze Bele: »Debut Retti« - 1.kf3-d5 2.g3, »Debi Nimtsovicha« - 1.kf3-d5 2.b3, itd.
 • Ime "stranka" je iz tretje poteze Bele: "škotska stranka", "ruska stranka".
 • Ime »obramba« ne sme biti povezano z odvisnostjo od števila premikov, temveč je odvisno od ideološke ideje »sicilijanske«, »nizozemske«, »francoske obrambe« itd.
 • Ime "gambit" združuje vse začetne konstrukcije, v katerih se žrtvuje pionir ali kos na položaju ob prvih poteh brez takojšnjega izločanja: Evans gambit, royal gambit, itd.

Načela prvenec

Čas je za formulo za uspeh. Dejstvo je, da ni nobenega »omnipotentnega« prvenec, zahvaljujoč katerega lahko zmagate, recimo, v 4 potezah (če vaš nasprotnik ni tako šibek, da bi zgrešil »Otroški Mate«).

Obstajajo določena pravila za optimalni razvojni načrt na začetku šahovske igre, ki je primerna za vse sheme odpiranja in ki jih mora upoštevati vsak šahist, ki spoštuje sebe:

 1. Zgrabi središče. Pravilo pomeni "prevzeti nadzor nad središčem plošče." To se lahko zgodi tako v resnici (postavi pawn v središče) in posredno ("sledi temu polju", izvlecite kos ali paote, tako da napadajo ta polja).
 2. Prikaži oblike svetlobe. To je logično: več bojevnikov v napadu, močnejši je napad vojske, njena mobilnost.
 3. Ne hodite z enim kosom dvakrat na začetku igre. Šah se imenuje tudi »tragedija tempa«, poraba časa na nesmiselnih izhodih številk pa je nepraktična in ponovno preuči pravilo 2.
 4. Naredi rolanje. Kot veste, je glavni cilj v igri šaha kralj. Kralj postane na nek način pod zaščito, zato ga ni mogoče enostavno doseči.
 5. Prinesite kraljico, tj. povežite rook. Na tej stopnji, grobo gledano, se konča faza začetka šahovske igre. Zadnji težki kosi gredo v bitko in začne se prava bitka.

Najboljši začetki šahovskih iger. Za belo

Prvič, v tem primeru je sinonim za prvi nastop, ne pa za njegov videz.

Drugič, rad bi vas spomnil, da ne obstaja noben "močan" začetek šahovskih iger. In če preučite sistem možnosti, to ne pomeni, da avtomatično postanete zmagovalec. Kot smo že videli, igra šaha ni prvi nastop, ima druge dele (srednjo igro in endgame). Morate skladno razvijati svoje sposobnosti na vseh področjih šaha. Le tako lahko naredite velik napredek.

Kako začeti šah?

Za začetnike se pogosto priporoča, da igrajo 1.e4 in s poznejšo izbiro na 1 ... - e5 med "italijansko" (fotografija 1) ali "špansko" (fotografija 2) igre.

Naprednejši igralci se morajo učiti šaha glede na naravo igre. Na primer, aktivni igralci lahko poskusijo igrati sisteme gambit z izbirami položaja na 1.d4 ali 1.c4.

Najboljši začetki šahovskih iger. Za črno

Črni pa se priporoča, da začne z 1 ....- e5 proti 1.e4. Nadaljnje nadaljevanje pa je odvisno od izbire belega prvenec.

Seveda morajo profesionalni igralci razširiti svojo prvo zbirko podatkov. Tudi to je treba storiti namerno. Izberite konstrukcije prvenec glede na svoj slog. Primer je primerjava "sicilijanske obrambe" (1 .... - s5), primerna za atack igralce, in obramba "Caro-Kann" (1 ....- s4), z nasprotno naravo pozicij.

In razlika v prvem premiku v samo eni celici!

Naj povzamemo. Govorili smo o strukturi šahovske igre, poročali o vrstah prvenec, razložili načela začetka igre, opredelili najpogostejše zgradbe in prvene sisteme. Poslali smo vas na to pot, potisnili ste se na željo po učenju šaha. Zato vam želimo uspeh, potrpežljivost in veliko sreče v šahovski karieri!

Odprta klobučasta beretka: shema in opis. Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami? Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami