FoodPro Preloader

Sestava okvirja: osnovni elementi, pravila gradnje, meje, okvir kompozicije in nasveti izkušenih fotografov


Profesionalni fotografi vedo, kako pomembna je sestava okvirja. Da bi bil posnetek naraven in učinkovit, se morate pravilno osredotočiti na posneti objekt, kar vam bo pomagalo spoznati osnovna pravila sestave. Barve Znanstveno je dokazano, da ima vsaka barva čustveni vpliv na osebo. Torej so tople barve (rdeča, oranžna, rumena) in njihovi odtenki povezani s soncem in poletjem. Hla

Profesionalni fotografi vedo, kako pomembna je sestava okvirja. Da bi bil posnetek naraven in učinkovit, se morate pravilno osredotočiti na posneti objekt, kar vam bo pomagalo spoznati osnovna pravila sestave.

Barve

Znanstveno je dokazano, da ima vsaka barva čustveni vpliv na osebo. Torej so tople barve (rdeča, oranžna, rumena) in njihovi odtenki povezani s soncem in poletjem. Hladne barve, kot so vijolična, roza in modra, vizualno odvrnejo predmete od gledalca. So povezani z vodo, zimo in mrazom.

Posebno pozornost je treba nameniti zasičenosti, če želite, da sestava okvirja na fotografiji povzroči občinstvu določene občutke. Za ustvarjanje občutka nostalgije in miru uporabite mehke tone. Če želite pritegniti pozornost, ustvarite čutni okvir, ki ga bodo ljudje dolgo časa zapomnili, dajte prednost svetlim barvam.

Strokovnjaki opozarjajo na začetnike proti izbirnim barvam. Da bi bila fotografija harmonična, ne postavljajte svetlih barvnih točk stran od najpomembnejšega predmeta. To bo zmedlo gledalca in preprečilo, da bi ljudje pravilno zaznali okvir.

Kontrast

Fotografija mora pritegniti pozornost. Če želite videti sliko, se držite spodnjih nasvetov.

 • Lahki predmeti za fotografiranje na temnem ozadju in obratno.
 • Če fotografirate ljudi, zavrzite rjavo in rumeno ozadje. V nasprotnem primeru se bo slika izkazala za nenaravno.
 • Če ga ideja ne zahteva, ne uporabljajte pestrih ozadij, saj odvrnejo pozornost od glavne teme.

Ne pozabite, da morajo biti vsi predmeti v nekakšnem ravnotežju. Zato postavite v en del slike vsak svetel predmet, pazite, da je drugi nekaj, kar pritegne tudi pozornost gledalca. To je lahko dejanje ali barvna točka.

Tekstura in vzorci

Vzorec v fotografiji je ponavljajoči se objekt, s katerim je ustvarjena sestava okvirja. To tehniko lahko uporabite na fotografiji notranjega, krajinskega ali arhitekturnega spomenika. Teksture v kombinaciji s svetlobo in sencami dodajajo sliki določeno polet. Z njihovo pomočjo se lahko osredotočite na različne materiale.

Pravilo lihih predmetov

Izkušenim fotografom svetujemo, da v okvir postavijo liho število predmetov. Menijo, da bo to pomagalo gledalcu, da se osredotoči na pomembne predmete. V nekaterih primerih tega pravila seveda ni mogoče uporabiti: na primer, če fotografirate družinski portret.

Lokacija predmetov

Sestava okvirja naj bo zgrajena tako, da bodo pomembni elementi fotografije oblikovani s preprostimi geometrijskimi oblikami, npr. Kvadrati ali trikotniki. To vam bo omogočilo, da se osredotočite na prikazane predmete. Tako svetovanje nudijo profesionalni fotografi.

 • Pravokotniki in kvadrati povzročajo občutek stabilnosti.
 • Krogi in ovali so povezani s mirnim in prijetnim vzdušjem.
 • Trikotnik na dnu okvirja ustvarja iluzijo stabilnosti. Če postavite to obliko na vrh fotografije, se bo pojavil občutek nestabilnosti.

Zgoraj smo že govorili o barvnem ravnotežju v okvirju. Ne pozabite, da se morajo predmeti med seboj ujemati po velikosti in prostornini. Če ste v enem delu slike našli velik predmet, se s pomočjo kota osredotočite na predmet v drugem delu.

V nekaterih primerih mora biti sestava okvirja na fotografiji zgrajena z uporabo zakonitosti simetrije. Včasih je glavni predmet postavljen v center, da ustvari nenavaden posnetek. Kompozicija je centrirana (pomemben predmet se nahaja točno na sredini), kar pomeni, da se preostali predmeti lahko postavijo simetrično drug drugemu. Če snemate pokrajino z vodo, je pravilo simetrije potrebno uporabiti! Izberite perspektivo, tako da so predmeti in njihov odsev simetrični, in vzemite enega najboljših posnetkov v vašem življenju.

Zlato pravilo

Če se obrnemo na zgodovinske podatke, lahko razumemo, da so stari Egipčani vedeli za to pravilo. Nad študijo o lastnostih zlata sekcije je delal svetovno znani umetnik Leonardo da Vinci. Kaj je bistvo pravila? Potrebno je vizualno "razdeliti" okvir na 9 enakih delov. Točke preseka črte se imenujejo vozlišča pozornosti. Tu se nahaja glavni predmet okvirja. Zanimiv učinek lahko dosežemo tako, da obzorje postavimo na raven ene tretjine podobe.

Strokovnjaki svetujejo, da ne zanemarite pravila zlatega odseka, saj bo njegova uporaba naredila skladno fotografijo. Mimogrede, v sodobnih fotoaparatih je mogoče prikazati takšno mrežo, ki olajša delo fotografov.

Linije

Strokovnjaki svetujejo izdelavo sestave okvirja z uporabo diagonalnih linij. Ta tehnika velja za eno najbolj učinkovitih, s pomočjo katere se ustvarijo kakovostne slike. Bistvo tehnike je lociranje vseh najpomembnejših objektov vzdolž diagonal. To vam bo omogočilo, da gledalčevo oko usmerite v pravo smer.

Človeški možgani dojemajo svet okrog od leve proti desni in od spodaj navzgor. V istem vrstnem redu ljudje preučujejo in fotografirajo, zato postavite pomembne predmete v spodnji levi del slike. To vam bo omogočilo pravilno vstavljanje naglasov v sestavo v okvirju. Fotografije, predstavljene v tem članku, ponazarjajo to tehniko.

Ni treba, da so linije ravne. Z gladkimi ukrivljenimi linijami gledalca gledate nevsiljivo na glavni element okvirja. Pogled ljudi lahko »usmerite« s križišči. Če je presečišče pred objektom, na katerega se želite osredotočiti, bo igral vlogo puščice. Če se črte sekajo zunaj okvira, se ustvari iluzija prostega prostora, dodata globina in perspektiva.

Oblika

Pri izdelavi sestave okvirja ne pozabite, da je treba vertikalne okvirje uporabiti za vertikalne objekte, enako velja za horizontalne objekte. Prva možnost je primerna za fotografiranje portretov, visokih zgradb in stolpov. Za horizontalno sestavo si oglejte, če fotografirate pokrajino.

Zanimiv način za izolacijo subjektno-kompozicijskega središča s pomočjo okvirnih okvirjev je tehnika, ki se imenuje okvir v okvirju ali okvirjanje. Kot okvir lahko uporabite okna, viseče veje, vrata in loke.

Perspektiva in točka streljanja

Izkušeni fotografi iz prve roke vedo, kako pomembno je najti pravi kot. Strokovnjaki dajo nekaj nasvetov, kako izbrati najprimernejšo točko streljanja.

 • Ko snemate portret, postavite fotoaparat v višino oči. Če fotografirate osebo na polni višini, postavite točko na raven pasu modela.
 • Pazite na položaj linije obzorja: okvirja ne smete razdeliti na dva enaka dela. Gledalec se bo težko osredotočil na pomemben predmet, če bo dobesedno razdeljen na polovico.
 • Kamera mora biti nameščena na ravni posnetka. Če fotografirate predmet ali osebo od zgoraj, se zdi premajhna in obratno.

Perspektiva

Če posnamete fotografijo, ne da bi vas skrbi skladnost s pravili sestave okvirja, bo slika dvodimenzionalna. Vendar pa so se strokovnjaki naučili, kako prenesti prostornino ali globino prostora ali perspektivo s pomočjo treh načrtov: spredaj, srednji in zadnji. Razmislite o tej tehniki na primeru pokrajine. Postavite majhne predmete, kot so kamni, v ospredje, drevesa in grmovje na sredini in gore na hrbtu.

Obstaja še en način, da izrazimo perspektivo. Če želite to narediti, morate glavni predmet postaviti v prvi ali srednji načrt in zamegliti ozadje. Fotografom svetujemo, da uporabijo največjo odprto zaslonko za zameglitev naravne.

Z izkušnjami se boste naučili prenašati globino okvirja s pomočjo barv in odtenkov. Občutek glasnosti se prikaže, če so temnejši predmeti postavljeni v ospredje. Znano je, da so lahki objekti videti bolj oddaljeni in temni - blizu.

Gibanje

Pri izdelavi sestave okvirja je treba upoštevati številne podrobnosti, med njimi gibanje. Če snemate element, ki ni v statičnem stanju, morate pred njim pustiti prost prostor. Okvir bo izgledal, kot da je predmet pravkar »vstopil« v njega in ustvaril iluzijo prostornosti.

Praksa

Izkušeni fotografi svetujejo začetnikom, da izkoristijo vsako priložnost za vadbo streljanja. Osnovne tehnike za gradnjo kompozicije se lahko preučujejo v razmeroma kratkem času, vendar je potrebno pridobiti osebne izkušnje pri ustvarjanju fotografij in nenehno povečevati bazo znanja.

Članek je predstavil samo osnove kompozicije okvirja. To ne pomeni, da je treba vsa zgoraj navedena priporočila izvesti brez izjeme. Morate poznati pravila, po katerih je zgrajena kompozicija, in namerno kršenje le-teh vam bo omogočilo, da ustvarite edinstvene okvirje.

Polž iz pnevmatik: kako nareditiKako narediti kostum Božička z lastnimi rokami? Kako šivati ​​obleko Snežne dekle z lastnimi rokami?Kaj lahko naredimo iz pivskih čepic? Crafts iz piva kape z lastnimi rokamiKlobuk z mačkimi ušesi z iglami za pletenje: kako vezati otroški klobuk, shemeKako narediti ploščo jesenskih listov z lastnimi rokamiKaj je vezenina za soutache? Mojstrski tečaj izdelave nakitaTekstilna lutka: mojstrski tečaj o izdelavi lastnih rok, vzorcev in fotografijKvačkani vzorci: izvirne ideje, opis fotografije, nasveti