FoodPro Preloader

Stari kavkaški bodeži. Kavkaški bodal


Kavkaški bodalo je del nacionalne simbolike. To je znak, da je človek pripravljen braniti svojo osebno čast, družinsko čast in čast svojega ljudstva. Nikoli se ni ločil od njega. Stoletja se je bodalo uporabljalo kot sredstvo za napad, obrambo in jedilni pribor. Zgodovina rezil Tradicionalno se je v začetku prejšnjega stoletja, ko je bil fant rojen v kavkaški družini, predstavil prvi bodež. Ko je bil

Kavkaški bodalo je del nacionalne simbolike. To je znak, da je človek pripravljen braniti svojo osebno čast, družinsko čast in čast svojega ljudstva. Nikoli se ni ločil od njega. Stoletja se je bodalo uporabljalo kot sredstvo za napad, obrambo in jedilni pribor.

Zgodovina rezil

Tradicionalno se je v začetku prejšnjega stoletja, ko je bil fant rojen v kavkaški družini, predstavil prvi bodež. Ko je bil star 14 let, ga je zamenjal večji. Toda kavkaški bodal je ves čas kos umetnosti nakita in ima odlične borilne značilnosti. Nekoč je bila narejena iz jeklene damastine in jekla Amuzgi. Ti recepti so zdaj izgubljeni. Mongolsko-tatarski vsiljivci so zahtevali poklon od azerbajdžanskih narodov v obliki nožev in puščic. Te puškarice so bile znane po vsem svetu.

Še eno zgodovinsko središče za proizvodnjo orožja in verižne pošte je Dagestanska vas Kubachi. Ne daleč od njega v drugem kraju, imenovanem Amuzgi, ponarejenih rezil za bodeže in sablje. V Kubachiju so pridobili plašče in ročaje, ki so bili vrezani s srebrom in zlatom. Orožje je bil eden od atributov bogastva. Amuzginskaya, Damask in damast steel so se šteli za najboljše. Od tu so se orožje dostavljalo Ruskemu imperiju, na vzhod in v Evropo.

Kako kovati nože v starih časih?

V Amuzgi lahko še vedno najdete ljudi, ki se spomnijo, kako so bili izdelani stari kavkaški noži. Kovaštvo še vedno živi tam, vendar je na žalost izgubilo svojo edinstvenost.

V teh dneh je bilo rezilo strojno obdelano 13-krat. V prvi fazi je bilo kovano kovanega železa. Sestavljen je iz treh vrst jekla (antushka - močna jekla za rezilo, duhalal - mehka za glavni del rezila, alkan - najmočnejše jeklo, iz katerega je bil izdelan substrat). Vsi ti deli so bili razporejeni v kup trakov, ki bi jih kovač s kleščami položil v kovačnico, nato pa na nakovalo. Tako je nastalo varjeno železo, iz katerega je bila narejena oblika bodočega bodala, žela sama in palica. Kovač je imel posebno dleto, ki je ročno ustvarjalo dvostranske žlebove. Naslednja faza je obračanje in čiščenje, dokler rezilo ne postane kot ogledalo. Nato rezilo žarimo in pogasimo v vodi.

Kavkaški bodeži iz jekla iz Damaska ​​so celo imeli svoj logotip. Končni rezilo je imelo modrikasto barvo in poseben okrasen vzorec, imenovan Damask. Toda veliko bolj zanimivo je bilo bodalo iz damastovega jekla. Presenetljivo je, da je to orožje imelo ne le moč, ampak tudi prožnost. Ta preglednik se zlahka upogne v krog. Karkoli je bilo odrezano s tem rezilom, na njem ni bilo nič.

Damaska ​​jeklo je bilo uporabljeno v Rusiji, vendar je njegova domovina Indija. Tehnologijo so nekako priznali metalurg Pavel Anosov, v Zlatoustovi tovarni orožja pa so začeli proizvajati orožje neodvisno. Zdaj se stari načini izdelave tega edinstvenega jekla izgubijo, najverjetneje nepreklicno. V Siriji, v XVIII-XIX stoletju, so poskušali ustvariti nekaj podobnega po lastnostih, vendar ponaredek ni ustrezal legendarnemu damastu.

Kavkaška tehnika bojevanja bodic

V srednjem veku je dobila jasen oris. Slog borbe temelji na presenetljivem rezanju in zabijanju s skoki in izpadi. Obstaja tudi posebna tehnika, pri kateri se dva noža uporabita takoj. To je veljalo za akrobatsko letenje, saj se je udarna sila v veliki meri povečala.

Evropejci ne bi mogli nikoli tekmovati z belci v bojnih tehnikah na bodežih, raje imajo orožje. Za bližnjico je ta slog najnevarnejši za sovražnika. V devetnajstem stoletju je bil uporabljen bodal, imenovan kvadar, ki je bil izjemno močan in težak, imel pa je tudi štiristranski bajonet.

Glavne vrste belcev

Glavni namen bodala - zabodel sovražnika. Zdaj obstajata dve glavni vrsti - z ravnim ali ukrivljenim rezilom. Prvi se imenuje kama, drugi pa bebut.

Ravni bodalo ima rezilo, ostro na obeh straneh, proti koncu se močno strdi. Ročaj je kratek, običajno iz kosti ali roga, z podaljšano osnovo in podolgovato glavo. Nadzemni elementi so kovinski. Nekateri Kama imajo okrepljene bojne lastnosti zaradi izstopajočega srednjega dela.

Bebut je borbeni kavkaški bodalo, ki se od Kame razlikuje le v tem, da je njegov konec ukrivljen. Ni tako razširjena kot neposredna.

Rezila obeh bebut in kama so dolžine 40 cm, imajo navzdol in plavuti, ki povečujejo njihovo moč.

Obloga za bodala je iz lesa, prekrita z usnjem. Tip in usta so običajno kovinska. Da bi olajšali pritrditev plašča na pas, ima zgornja lupina poseben obroč.

To so pogosti tipi bodežev, vendar imajo vsi kavkaški ljudje nekaj edinstvenih značilnosti glede oblike rezila, ročaja itd. Seveda se razlike kažejo v okrasju in okraskih.

Črniški bodali

Delno so bili okrašeni s srebrom, njihovo napravo pa je odlikovala preprostost. Črnaški bodal spada v gorski tip Shapsuga. Izstopa med ostalimi načrti s tremi zakovicami, tradicionalno pa sta dva. Kliče se dodatno oko in ga lahko jasno vidimo od zadaj.

Zanimivo je, da so imeli ti ljudje tako imenovanega krovnika - bodalo bojevnika, ki je razglasil vendetto. Ker je z nikljevim srebrom izstopal s posebno rdečimi madeži, so bili nameni lastnika očitni vsem. Šele potem, ko je maščevanje končano, se lahko krv izpere.

Gruzijski bodali

Imajo svoje posebnosti. Za rezila je značilna skupna za vse pol-ovalne glave, vendar so po obliki kratke in imajo obliko klina. To je kavkaški bodalo, katerega dimenzije se ne razlikujejo od tradicionalnih. Ena glavnih značilnosti je ročaj. Na njej lahko najdete vrbe s kapicami, polobli, katerih robovi so izklesani kot cvetni listi. Usta na nožnici so velika in z ovratnikom, na vrhu - trikotne izbokline. Praviloma so med seboj povezani s trojnimi trakovi, med katerimi so usnjene nalepke. Ročaj in plašč imata srebrno plačo, dodatno okrašeno s cvetličnimi ornamenti, ki je narejena iz pozlačenega graviranja. Ima posebne lastnosti in rezilo. Okrašena je z varilno ploščo v sredini, in na dnu - s figuriranimi kosi s srebrno ali zlato zarezo.

Khevsurkijevi bodeži so zelo blizu gruzijskim. Narejene so iz medenine in železa. Oblika rezila je enaka, vendar ornament ni tako cvetoč, bolj preprost in izdelan iz bakra.

Armenski bodali

Tudi tukaj je treba poiskati razlike v podrobnostih. Glava ročaja je podaljšana navzgor, kot lok, s stranskimi izrezi, ki se imenujejo prestrezanja. Kape vtičev so stožčaste, cilindrične ali konveksne, okrogle, a zelo nizke. Tesnila pod njimi so tudi v obliki diamantov. Uho nožnice je povezano s stiskalnico in ima trikotne izbokline, kakor tudi konico. Robovi teh izboklin so prav tako odrezani v obliki vzhodnega loka, na vrhovih pa so festoni v obliki tulipanov.

Ta belec ima belo napravo iz jekla. Kot v Gruziji, lahko tukaj vidite cvetlični ornament, vendar bo kombiniran s stiliziranimi napisi v armenskem jeziku, z zlatom in srebrom. Sočasno uporabo teh kovin je mogoče doseči. Pogosto so detajli bodala popolnoma prekriti s taffeys.

Azerbajdžanski bodali

So zelo podobni armenskim, vendar niso le okrasili plašča in ročaje, ampak tudi samo rezilo. Odlikuje jih ornament, ki poleg cvetličnih motivov vsebuje tudi geometrizirano in muslimansko. Slednji je praviloma narejen v obliki lokov in mehkih vej z redkimi listi. V Azerbajdžanu obstaja posebna umetnost razrezovanja ornamenta, ki se bo uporabljal tudi za okrasitev bodal.

Dagestanski daggers (Kubachin)

Še vedno velja za najboljše. Dolžina rezila je zelo harmonično združena z velikostjo ročaja in ima svoje posebne značilnosti: desna globoka dolina se nahaja višje od leve.

Ta kavkaški bodalo ima vzorec, ki spominja na vzorec varilnega jekla. Tip rezila se imenuje Lezgi. Jeklo med rezili in dolinami je nujno podvrženo postopku bluinga, zaradi česar so ti prostori napolnjeni s širokimi trakovi.

Glava ročaja je še bolj raztegnjena in se zoži na zaobljen vrh ali ima enako obliko kot bebut. Klobuki tega bodala so stožčasti in podobni piramidam. Lahko se srečate in piramide z konkavnimi rebri. Zanimivo je, da tesnila med škotami tukaj niso sprejeta. Glava sama, snags in spodnji del ročaja so nujno vezani s kovino, včasih pa lahko najdete kostne vložke in okrasne okraske v obliki rastlin in cvetov. Ta element dekor v Kubachi lahko več vrst: marharai, murve, najpogosteje uporabljajo, kot tudi Moskva nakysh, sita, ki se uporabljajo manj pogosto. V spletnih trgovinah lahko najdete tako belega belega. Fotografije bodo povedale o njenih zaslugah bolje kot kateri koli opis.

Zgodovina uporabe belih nožev v Rusiji

V XIX - na začetku XX stoletja. Ta vrsta orožja je bila v Rusiji nepogrešljiva. Bebut je bil v vojski uporabljen od 1907 do 1917. Sprva je bila uvedena na žandarje nižjih vrst, razen vakhmistrov, bojnih enot in utrdbe žandarmerije. Dagger jih je zamenjal z dama do leta 1910. Približno v istem času in malo prej je bil uveden v službo nižjih činov izvidniške pehote, strojničarjev in topništva. Od leta 1904 do 1910 so kavkaški bodeži Kama uporabljali kozačke vojake.

Bebut se je začel uporabljati v vojski v povezavi s kampanjami v Srednji Aziji, ko je ta oblika orožja postala priljubljena med našimi vojaki v Iranu. Bodež je nadomestil tudi topniško bombo. V prvi svetovni vojni se je pogosto uporabljala v legijah smrti in častnih bataljonih. Zdaj ima rusko orožje lastne vrste nožev.

Kavkaški bodeži zdaj

Starinsko orožje je starina. Kavkaški bodal, narejen v začetku prejšnjega stoletja, je izjemno dragocen in ga je mogoče videti le v muzeju ali zasebni zbirki. Danes tradicionalno in vestno opravljeno bebut ali kama ni mogoče najti zunaj Kavkaza. Tradicionalno je bodalo del narodne noše na Kavkazu. V Rusiji je bilo to orožje nagrajeno.

Lahko spoznaš in sodobne belega belega. Njihova proizvodnja poteka v tovarnah. Ali se primerjajo s tistimi umetniškimi deli, katerih slava je šla po vsem svetu? Res je, da so se zahteve oboroženih sil za hladne orožje zdaj spremenile.

Obstaja veliko izobraževalnih gradiv o tem, kako narediti domnevno belce s svojimi rokami. Jasno je, da bo prvotna ponaredek v najboljšem primeru podoben le obrazcu.

Levovo obleko za otroka ni težko narediti z lastnimi rokami!Do-it-yourself voščilnice: mojstrski razred, zanimive ideje in priporočilaŠivamo sramotni kostum: materiale in shemoTulipani iz bonbonov in valovitega papirja.  Candy Tulipani: Master ClassObrti iz vlažnih diskov to naredite samiKako narediti luči buče v različnih variacijahKuhinjski enobarvni križni šivSunflower-kanzashi do-it-yourself: mojstrski tečaj