FoodPro Preloader

Volna "Laster" - kaj je to? Značilnosti, pregledi


Da bi razumeli, kaj pomeni Laster volna, morate imeti idejo o osnovnih načelih proizvodnje preje. Koraki izdelave volne 95% volne je preja, pridobljena iz ovac. Čeprav so vir surovin lahko druge živali: koze, lame, psi, kamele in kunci. Po striženju preja gre v predilnico. Na tej stopnji v vlaknih obstaja veliko smeti: palice, trave, umazanija. S

Da bi razumeli, kaj pomeni Laster volna, morate imeti idejo o osnovnih načelih proizvodnje preje.

Koraki izdelave volne

95% volne je preja, pridobljena iz ovac. Čeprav so vir surovin lahko druge živali: koze, lame, psi, kamele in kunci.

Po striženju preja gre v predilnico. Na tej stopnji v vlaknih obstaja veliko smeti: palice, trave, umazanija. S pomočjo strojev za raztrganje se flis očisti nečistoč. Naslednja faza je večkratno pranje, ki omogoča, da se znebimo najmanjših nečistoč. Naslednja - barva: 3 ure pri temperaturi 120 stopinj se surovina stara v raztopini barvila. Zdaj je pripravljen za mikalno napravo, iz katere izhaja v obliki tanke mreže. Vsa nadaljnja obdelava se zmanjša na postopno ločevanje in zbijanje pramenov. Ta material se imenuje roving. Iz nje se oblikujejo posebni koluti, ki se postavijo v nepredušno posodo z raztopino kisline - to je začetek preobrazbe navadne volne v prejo, označeno z "Laster". Naslednji korak je prevleka umetnih smol in predenje. Kaj je to zdravljenje in kaj je - volna "Laster"? Poznavanje lastnosti volne bo pomagalo razumeti to.

Lastnosti volne

Volna je rast živalskih las, primerna za predenje in pletenje. Njegove lastnosti so posledica strukture dlake in njene kemične sestave.

 • Zaužitje nastane zaradi kohezije lusk, ki se nahajajo na površini celotne palice. V izdelku to vodi do krčenja zaradi neupoštevanja pogojev pranja in nastanka kašlja.
 • Lahkost vlaken je razložena z votlino v palici, napolnjeni z zrakom in suhimi celicami.
 • Higroskopičnost. Zaradi porozne strukture las material absorbira in zadržuje vlago iz zraka. V prihodnosti počasi izhlapi s površine oblačil in ne dovoli ohladitvi telesa.
 • Gube so posledica povečane elastičnosti vlaken.
 • Nizka toplotna prevodnost.

Pri predelavi se kisle kosmiči skrajšajo, smola pa obdaja vlakna najfinijih filmov. To je tisto, kar je "Laster" volna - preja, ki ima vrline navadne in se ne zvija, ne žge, ne skrči in ima izboljšan sijaj. Ampak ali se lahko takšna preja šteje za idealno za pletiva?

Prednosti in slabosti volne "Laster" \ t

Predelava volnenih vlaken s kislinami in smolami je kemijski proces, ki spremeni prvotne lastnosti surovin. Katere značilnosti volne "Laster" jo razlikujejo od klasične?

 1. Glitter in široka barvna paleta preje. Po premazu s polimernimi smolami postane barva sočna in nasičena, saj bolje odseva svetlobo. Navadna volna ima mat učinek in redko ima svetle barve.
 2. Taktilni občutki. Volna "Laster" - mehka in svilnata, ko pletenje rahlo drsi na igle. Delo z njo je zelo udobno. In v nogavico preja ne moti svoje thorniness.
 3. Neobstojnost. Ko trenje ne tvori pelete in se po pranju ne skrči. Ta lastnost ni primerna v primeru uporabe nekaterih tehnik pletenja, kot je Fair Isle, kjer je treba proizvod rezati tako, da oblikuje polico in rokavico. Sposobnost spotikanja naredi volneno tkanino neprepustno za veter.
 4. Kakovost toplotne prevodnosti in higroskopičnosti se poslabša zaradi zmanjšanja poroznosti vlaken.
 5. Cena take preje je višja od normalne, saj se med predelavo izgubi 2-3% mase.

Pri izbiri preje je vredno voditi, katere lastnosti mora imeti končni izdelek in kakšno tehniko bo uporabil. Za vsak primer je lastna popolna volna.

Vrste volne za pletenje

Brilliant, gladko, prijetno na telo - to je "Laster" volne. Kaj je volna v drugih primerih? Merila za ocenjevanje preje: \ t

 • tonin (debelina las) - tanjši, boljši;
 • dolžina plašča;
 • natezna trdnost;
 • barva surovin;
 • plastičnost.

Strokovnjaki klasificirajo prejo za vsako od teh meril, za običajne potrošnike pa se izbira zoži na poznavanje značilnosti volne nekaterih živali.

 • Alpaka Volna žuželk, oddaljeni sorodniki kamel - dolgi, tanki, zelo močni in lahki. Pogosto se uporablja za izdelke za otroke. V paleti ima približno 20 barv, surovine ekstra razreda pa niso pobarvane. 100% alpaka je zelo draga, zato se mešanice s sintetiko in volno drugih živali uporabljajo za izdelavo preje.
 • Merino Najdražja surovina je merino za ovčje pasme. Njihov plašč je zelo tanek, dolg, izjemno vzdržljiv in elastičen. Tudi termalno spodnje perilo in oblačila za otroke so breztežnostne, hipoalergene stvari iz preje. Stroški 100% preje so visoki, zato se prodaja kot del mešanic z drugimi vrstami.
 • Kašmir Niso narejeni niti iz volne, temveč od gorske koze. Enkrat na leto med pomladnim moltiranjem se ročno umije približno 150-200 gramov ene živali. Tkana nit se izkaže za tanko in močno, izdelki iz nje pa so znani po neverjetnem udobju - topli, lahki in trajni. Od minusov je mogoče ugotoviti nastanek kašlja v krajih stika z drugimi stvarmi, kot tudi strah pred visoko vlažnostjo.
 • Angora Govorimo o volni angorskih zajcev - mehki, puhasti, vendar nagnjeni k izgubi. Zato lahko angar najdemo le v mešanici z drugimi vlakni, ki imajo stabilizacijsko lastnost.
 • Mohair Ta volna se strgajo iz angorskih koz. Rezultat je zračna in topla preja, odlikuje jo elastičnost in svilenost. Mohair je treba mešati z drugimi nitmi, da se okrepi preja. V prodaji lahko najdete mešanico z največjo vsebnostjo moherja, ki ne presega 83%.
 • Volna superwash. Superwash (SW) je patentirana tehnologija obdelave kisline in polimerne preje Hercosset. Kaj je to? Volna "Laster" izgubi približno 3% svoje mase, Superwash - do 7%. "Super pranje" je dražja tehnologija, izboljšuje učinkovitost izdelkov iz volne.
 • Volna. Če oznaka označuje "volno", to pomeni ovca. Je poceni preja, zelo topla, trajna, vendar zahteva skrbno nego - lahko sedi in pade, ko je oprana. Ima lastnost poking, zato zahteva dodatno plast oblačil zase.

Proizvajalci volne "Laster"

Najbolj pogosto takšno prejo predstavlja nemška blagovna znamka Vita, ki se proizvaja v tovarnah v Indiji, na Kitajskem in v Turčiji.

 1. Vita Cassandra - Laster 100% volna, 100 g - 400 m.
 2. Vita Luster Volna - Laster 100% volna, 100 g - 336 m.
 3. Vita Sapphir - 45% Laster volna, 55% akril, 100 g - 250 m.
 4. Vita Brilliant - 45% Volna "Laster", 55% akril, 100 g - 380 m.
 5. Vita Smily - 30% Laster merino volna, 5% svila, 65% akril, 50 g - 225 m.
 6. Vita Caprice Lux - 100% volna, 100 g - 400 m.

Drugi proizvajalci v zbirkah so našli volno Superwash:

 • Alize (Turčija) SW 100 - 75% SW volna, 25% poliamid, 100 g - 420 m.
 • Vita Candy - 100% SW volna, 100 g - 178 m.
 • Fibranatura Lima (izdelana v Turčiji za italijansko znamko) - 100% SW volna, 100 g - 260 m.
 • Fibranatura Inca - 100% SW volna, 100 g - 97 m.
 • Fibranatura Dona - 100% SW Exstra Fine Merino, 50 g - 115 m.

Preje in skrbi za njo

Kakšne so ocene o volni "Laster"? Glede na večino igel je zelo prijetno delati s prejo, odlična je za reliefne vzorce, saj ohranja volumen po večkratnem pranju. Barva najbolj stabilna, vendar se lahko razlikuje v različnih serijah. Mnogi potrjujejo, da je volna "Laster" tkanina, ki jo je mogoče prati v avtomobilu pri temperaturi 30 stopinj. Posušite v vodoravnem položaju. Izdelek ni treba likati, saj so niti zelo elastične in elastične, zato se same odločijo za svojo prvotno obliko.

Preja je res svilnato in rahlo spolzka. Pri povezovanju dveh segmentov je treba vozle zelo tesno vezati, saj jih je mogoče razvezati, ker se niti medsebojno drsijo.

Veliko pletilja priporočajo uporabo "Laster" volne za otroške stvari - preja ne prick in ne povzroča alergij. Možno je, da pletene vse vrste oblačil iz takih niti: puloverji, kape, šali in palčniki - izdelki so izredno topli in udobni za nošenje.

Lepe in lahke papirne hišeRavne in volumetrične obrti iz žit na temo "Jesen"Torej samo plesti pulover!Izdelava plenice za motorje z lastnimi rokamiKako narediti papirnate metulje z lastnimi rokami? Tri lahke potiFoamirana krona naredite samiDomače obrti so improviziraneKako pravilno pico kvačkanje. Možnosti