FoodPro Preloader

Japonski šah: pravila igre


V prostem času, v deželi vzhajajočega sonca, se igra japonski šah - podobno evropskemu šahu, vendar z določenimi razlikami. Ljubitelji in strokovnjaki bodo z lahkoto obvladali novo tehniko, saj v njem ni nič zapletenega. Glavna stvar je, da se spomnite, da je šogi logična igra, ostalo pa bo z vajo. Zgodovi

V prostem času, v deželi vzhajajočega sonca, se igra japonski šah - podobno evropskemu šahu, vendar z določenimi razlikami. Ljubitelji in strokovnjaki bodo z lahkoto obvladali novo tehniko, saj v njem ni nič zapletenega. Glavna stvar je, da se spomnite, da je šogi logična igra, ostalo pa bo z vajo.

Zgodovinski pregled

Prototip, na podlagi katerega je nastal naš šah in japonski šogi, je bil priljubljen v stari Indiji. V začetni fazi nastanka je bila krovna plošča, vzdolž katere so se enake številke premikale v enem ali drugem zaporedju.

To šahovsko polje se je stoletja selilo najprej na zahod, kasneje na Kitajsko, od koder je prišlo na Japonsko. Na vseh koncih sveta je imela ta logična igra, kar je nenavadno, podobna pravila. Zdi se, da so temeljne razlike v samih figurah, saj uporabljamo klesane, kot silhuete, in na vzhodu uporabljamo krožnike s hieroglifi. Toda tudi tu so podobnosti, ker ti isti hieroglifi v prevodu pomenijo praktično enaka imena kot mi: King, Horse, Rook, pawn itd.

Igralno polje

Opis japonske različice šaha se bo začel z osnovami, mislim z bojišča. Plošča za shogija je sestavljena iz 81 celic, to je 9x9 in niso označene, niti črke niti številke. Na njej ni barvnih razlik, vsaka celica se ne razlikuje od vseh drugih.

Pomembno je vedeti, da segiban ni zložljiva plošča, ampak miza z nogami, na površini katere se razreže igralno polje. Na desni strani vsakega igralca je ekipa. To je še ena majhna miza, na kateri so postavljene posnete številke.

V njihovi državi je japonski šah sveta igra, celo ritualna. Zato so kakovostni in redki Segibani pogosto najbolj vredna dekoracija hiš. Seveda obstajajo takšne "mize" včasih celo bogastvo.

Imena in značilnosti številk

Igra japonskega šaha je zapletena ne le zaradi pomanjkanja številčenja na terenu, ampak tudi zaradi popolne identitete številk. Vsi so enako izostreni pod pentaedrom in se med seboj razlikujejo le s hieroglifi, ki so na njih upodobljeni.

Še bolj ste presenečeni, ko odkrijete, da je črno-bela efemerni koncept. Identiteta določene oblike je določena s smerjo njegovega koničastega roba - vedno gleda na sovražnika.

Sami imajo pejci popolnoma enako barvo. Igra vključuje 20 kosov na igralca, med katerimi je 8 predmetov. Odlikujejo jih premiki, vrednote in moč. Spodaj je ilustracija, kjer je preveden pomen vsakega hieroglifa, ki se pojavlja v igri shogi.

V samem središču polja je potekala preoblikovalna cona. Prenašate svojo sliko na ozemlju sovražnika, povečate njeno vrednost. Kako točno bomo povedali kasneje.

Postavite figure in hodite

Načeloma se ni tako težko spomniti vseh japonskih šahov. Kako jih igrati, v skladu s katerimi pravili premikati? To je naslednje vprašanje, ki ga je treba obravnavati. Torej:

 1. Premik kralja je podoben njegovemu gibanju v klasičnem šahu.
 2. Zlati general ponavlja natančno vzorec kraljevega gibanja, vendar se ne more premakniti nazaj diagonalno.
 3. Srebrna generacija lahko premakne en kvadrat naprej in diagonalno v katerokoli smer, vendar spet eno polje.
 4. Konj se premika, tako kot mi, s črko »G«, vendar le v ravni črti.
 5. Kopje se premika navpično le naprej in na poljubnem številu polj.
 6. Pesniki v vseh različicah igre so enaki. Samo če igrate japonski šah, vam ne bo treba premagati poševno, ampak neposredno.
 7. Točka na Japonskem se premika kot mi, vertikalno in horizontalno na poljubno število celic. Pomembno je omeniti, da prečkanje Transformacijskega območja postane Kralj zmaja in lahko premakne eno polje diagonalno v katerokoli smer.
 8. Slon, tako kot v šahu, lahko hodi diagonalno na katerokoli razdaljo, razen če je njegova pot blokirana z drugimi številkami. Na ozemlju sovražnika postane konec zmaj in hodi ne le kot prej, ampak tudi naravnost v eno celico v kateri koli smeri.

Kako poteka transformacija

Verjetno ste v zgornjem opisu opazili, da nekateri deli, ko dosežejo nasprotnikovo hišo, spremenijo svoje lastnosti - to sta bila Rook in Slon. Pomembno pa je dodati, da pride do metamorfoze z vsemi udeleženci segibana, razen kralja in zlatega generala. Izkazalo se je, da Srebrni general, Konj, Lance in pijane pridobivajo tudi nove lastnosti, skozi srednjo črto in natančneje - postanite zlati generali. V ta namen preprosto obrnite ustrezno pentaedrično ploščo. Seveda pridobijo in nove lastnosti premika, ki so del bolj dragocene figure.

Začeti igrati japonski šah

Pravila igre skoraj podvajajo običajni šah. Vsak udeleženec izmenično naredi svoj premik enemu od delov, pri čemer upošteva pravila njegovega gibanja. Oba nasprotnika si prizadevata za isti cilj - mat sovražni kralj.

Mat v šahu se imenuje položaj kralja pod udarcem nasprotnikove figure. Obstaja bodisi neposredna bitka, ali pa nima možnosti, da bi ušel pred udarcem.

"Vzemanje" številk

Toda, kot smo že povedali, se na "majhni mizi" oblikujejo "zlomljene" pijane, ki se jih lahko uporabijo tudi čudno. Ko ste premagali enega od sovražnikovih kosov, ga lahko postavite na igrišče in bo vaše. Z uporabo prevzete številke si je treba zapomniti enostavna pravila:

 • Na navpični črti se ne bi smel pojaviti peš, na katerem stoji še nekonvertiran, še en pes.
 • Ne morete postaviti figure na tak način, da ne more narediti niti ene poteze.
 • Prepovedano je mačenje pete, ki jo izpostavljate. Hodite vsaj enkrat.

Ocena pomena številk

Šahisti po vsem svetu ne štejejo po številu kosov, ampak po pomenu. Peta se šteje za mersko enoto, to pomeni, da je njena vrednost 1. Slon in vitez sta izenačena s 3, vrednost kokoši je 5, kraljica pa kar 9. 9. Japonski šah se izračuna po popolnoma drugačni metodi.

Shogi je igra, v kateri je treba upoštevati poseben položaj kosa na deski in le na tej podlagi določiti njegovo vrednost. To je posledica transformacij, o katerih smo govorili prej. Ugotovimo, kakšna je ocena glavnih akterjev v tej igri:

 • Pesek je enaka eni točki.
 • Lance - ocenjen na 5. \ T
 • Izenačite konja s 6.
 • Naš srebrni general je zmagal 8.
 • Zlati general - 9.
 • Preoblikovan srebro je general Zlati general, zato je enak 9.
 • Pretvorjeno kopje se šteje kot 10.
 • Konvertirani konj je enak 10.
 • Transformirana pawn je ocenjena na 12 točk.
 • Slon je ocenjen na 13.
 • Rook - 15 točk.
 • Slon je 15 let.
 • Rook obrnil - 17, najbolj dragocen znak.

Konec igre

Kot vse druge namizne igre se japonski šah konča bodisi z zmago enega od udeležencev bodisi z žrebanjem. Igra lahko dokončate v naslednjih okoliščinah:

 1. Več kot štiri ponovitve. Da bi se izognili izgubi, lahko igralci namerno ponavljajo iste poteze. Če je ta pojav podvojen 4-krat, se igra konča z žrebom.
 2. V primeru, ko je vsak od kraljev v taborišču sovražnika, je nemogoče, da bi šah mat. Številke se štejejo po njihovi vrednosti. Če je število točk za vsakega udeleženca nad 24, se razglasi žrebanje. Kdo je manj od tega števila - tistega v poraženci.
 3. Večni pregled v shogi je prepovedan, z njegovo pomočjo je nemogoče izvesti žrebanje. Če trikrat ponovi isto pozicijo, mora igralec spremeniti taktiko ali se mora razglasiti za zgubo.
 4. Zadnja možnost za konec igre je seveda mat.

Taktične značilnosti igre

Obvladali bomo nekaj osnovnih pravil, zato bomo skušali odkriti nekatere skrivnosti šogija, ki vam omogočajo širši pogled na bistvo dogajanja. Prvič, japonski šah je zelo napeta akcija, v kateri se situacija z vsakim obratom dobesedno poslabša. Razlog za to so "sprejeti" številki, ki jih sovražnik lahko postavi na teren kot svoj.

Teoretično lahko takšna igra traja večno, ker v njem ni prostora za standardno šahovsko končnico. Toda, kot kaže praksa, imajo nasprotniki pogosto od 60 do 180 gibov (če jih primerjamo s terminologijo našega šaha, nato pa s polovičnimi potezami, ker se v segusu polovica poteze šteje za eno popolno).

Zahvaljujoč tej vrsti dejanj lahko kot igralec izkoristite majhno skrivnost, ki vam bo omogočila, da pridobite prednost pred svojim nasprotnikom. Poskusite "ubiti" največje število sovražnih številk, ker bodo kasneje bolj obrnjene, torej bolj dragocene že neposredno za vas. Za takšno prednost boste morali žrtvovati svoj tabor, zato to storite pametno. Ne zamenjajte pawns za boj (po vsem, njihova vrednost v rokah sovražnika bo znatno povečala).

Drugi trik je zaščita kralja. Podoba je neprecenljiva, ker bi morala biti čim bolj obkrožena, da bi blokirala vse poteze nasprotnika okoli sebe. Ta tehnika se imenuje postavitev trdnjave in včasih zahteva prezgodnjo izmenjavo številk, zlasti slonov.

Tretja skrivnost je stara in preprosta. Ni pomembno, ali igrate evropski šah, japonščino ali celo samo dama ali backgammon - skrbno izračunajte nasprotnikove poteze. Natančno spremljajte, kakšne številke ima in kakšno vrednost bodo pridobili, če se ponovno prikažejo na bojišču. Navsezadnje bodo njihove sile usmerjene proti vam.

Kako kravato preprosto kvačkati šal? Sheme bodo novicam pomagale, da bodo delo lažje in preprostejše.Brioche (pletenje): opis tehnike, značilnosti in pregledovOsredotočite se s karticami. Najpreprostejši način za presenečenjeCrafts iz časopisnih cevi storite samiKako narediti nož z lastnimi rokami doma?Smešne lutke iz nogavicKako vtkati tatoo choker desno?Crafts iz cevi soka z lastnimi rokami. Obrti za novo leto