FoodPro Preloader

Kako naučiti otroka igrati šah? Številke v šahu. Kako igrati šah: pravila za otroke


Pred več kot dva tisoč leti je človeštvo izumilo šahovsko igro. V srednjem veku je sposobnost igranja pripadala zaslugam vitezov in veščin lova in ograje. Sodobno življenje je takšno, da je na prvem mestu ideja o osebnem razvoju, vzgoji najpomembnejših lastnosti otroka. Te naloge je mogoče rešiti s pomočjo šahovske igre. Čudno se zdi

Pred več kot dva tisoč leti je človeštvo izumilo šahovsko igro. V srednjem veku je sposobnost igranja pripadala zaslugam vitezov in veščin lova in ograje. Sodobno življenje je takšno, da je na prvem mestu ideja o osebnem razvoju, vzgoji najpomembnejših lastnosti otroka. Te naloge je mogoče rešiti s pomočjo šahovske igre.

Čudno se zdi, da je ta model igra sposobna vzgajati značaj, voljo do zmage in demokracije pri otroku. Prednost šaha je, da lahko igrajo kot popolnoma zdravi in ​​invalidni ljudje. Glede na te dejavnike postaja vprašanje »Kako naučiti otroka igrati šah?« Z vsakim dnem vse bolj pomembno.

Kje začeti?

Učenje igranja šaha se mora začeti z navdušenjem otroka. Uspeh procesa je odvisen od uspešnosti. Vsi vedo, da otroci ljubezen pravljice, in učenje igrati igro je treba spremeniti v čarobno zgodbo. Najprej morate otroku povedati, da je z njegovo vojsko kralj in da skupaj varujejo svojo zemljo pred napadom sovražnika. Potrebno je zanimati otroka in s pomočjo pravljice se bo najbolje izkazalo.

Potem lahko ugotovite, da je šahovski svet čaroben, zato se nahaja na posebni plošči. Je poravnana v obliki črnih in belih celic, ki sledijo drug drugemu. Nato postopoma razložite, koliko celic na tabli, za kaj so, kje so, itd.

Za najboljši učinek lahko kupite eno od knjig o šahovskih temah in jo preučite s svojim otrokom. Ne smemo pozabiti, da je nemogoče preobremeniti otroka, ker se bo v tem primeru igra hitro naveličala njega. Na dan igranja šaha (začetna faza) je treba dati največ pol ure. Poučevanje otroka za igranje šaha od začetka je možno, toda za to ga je treba zanimati.

Študija imen šahovskih kosov

Ko otrok razume načelo igralne plošče, je potrebno nadaljevati z naslednjo stopnjo usposabljanja. Šahovske figure so edinstvene in vsaka od njih ima določene možnosti za premik. Toda preden to ugotovite, morate preučiti imena številk in njihovo lokacijo na tabli. Ta faza je zelo pomembna, ni treba pohiteti. Vsak šah mora biti večkrat izgovorjen glasno in na krovu.

Ko se otrok nauči imena oblik in njihove lokacije, se lahko premaknete naprej. Naslednji korak bo proučevanje pravil napredka vsake številke.

Pravila šahovskih kosov. Pawn

Tukaj morate posvetiti posebno pozornost, ker so gibi številk najpomembnejša faza pri odgovoru na vprašanje, kako naučiti otroka igrati šah. Mnogi znani šahisti se še vedno prepirajo o tem, iz katerega dela se začnejo učiti: pijun ali kralj. Na podlagi praktičnih izkušenj je bilo ugotovljeno, da je začetek postopka s pawn učinkovitejši.

Premik za pešce je eden od najpreprostejših, vendar se ta del šteje za enega najtežjih. Najprej morate na krovu položiti ene zastavice in otroku pokazati, kako lahko hodi. Ne smemo pozabiti, da lahko pijun, poleg premika enega kvadrata naprej, v določenih okoliščinah (prvi premik) mimo dveh kvadratov. Nato morate povedati, da lahko pawn premaga le diagonalno, kot tudi o svoji magični transformaciji. Če pawn doseže konec deske, se bo reinkarniral v kateri koli drug kos (razen kralja). Šahski inštruktorji priporočajo poučevanje otrok z rimami.

Potem, ko je otrok začel samozavestno igrati z eno zastavico, počasi morate dodati dva, tri, itd. Na koncu dobite osem pawns, za otroke pa je velika vojska, s katero lahko ujamete sovražno kraljestvo. Otroka je treba naučiti, da bo med igro pozornejši in da ga nasprotniki ne bodo motili. Šele potem, ko se je otrok naučil samozavestno igrati z vsemi pijaci, se lahko premaknemo na druge kose.

Pravila ostalih številk

Številke v šahu so raznolike, premike vsake od njih pa je treba preučiti v določenem zaporedju. Da bi dobili največji učinek pri odgovoru na vprašanje, kako naučiti otroka, da igra šah, morate uporabiti naslednji vrstni red: top, škof, kraljica, vitez. Tu poteka načelo "od lahkega do kompleksnega". Otroku je lahkotno pojasniti, otroci bolje razumejo neposredne poteze. Najtežja številka je konj.

Tukaj ne morete brez vaj in priporočil izkušenih učiteljev. Šahovska sekcija bo odlična izbira za starše, če tega otroka ne morete sami naučiti. Nato pojdite k kralju in takoj razložite, da je to najpomembnejša in glavna figura. Ne more se podreti, ampak samo ujeti. Kraljeva poteza je preprosta in otroci se jo hitro spomnijo. Na tej točki, morate povedati, da kralj ne more iti pod bitko in ne more premagati številke, ki je zaščitena.

Kaj je ček in mat?

Ko je otrok zapomnil imena in gibe šahovskih kosov, se je učenje igranja šaha približalo novi ravni. Pri tem je treba otroku razložiti, da so ti pojmi zelo pomembni in da pripovedujejo njihov pomen. Potrebno je naučiti, kako pobegniti iz Shaha na različne načine, kot tudi trenirati do mat - končni rezultat igre.

Po tem, ko otrok postopoma začne razumeti pomen matirane plošče in jo poskuša postaviti. Običajno se prvi otrok otroka postavi v dve rookovi. Ko je otrok že razumel bistvo igre, lahko iz njega izvedete, katere najmočnejše kose na šahovnici so in zakaj. Ta poteza bo dala želeni učinek, saj bo otrok zavestno govoril o tem, saj pozna prednosti in slabosti vsake številke.

Castling

Končna faza odgovora na vprašanje, kako naučiti otroka igrati šah, bo razlaga načela rožarstva. To je dvojna poteza, ki se lahko izvede le enkrat na tekmo. Ta premik otrokom povzroča določene težave, saj se lahko izvaja le pod določenimi pogoji.

Pojasniti je treba, da v gradnji sodelujeta le dva dela - kralj in top. Cilj dvojnega premika je zavarovati glavni šah. Ustrezna izvedba je zelo pomembna. Z njo lahko kralj enkrat odide skozi eno celico, s čimer se ograbi pred napadom nasprotnika.

Moralna komponenta učenja

Nenavadno je, da so v učnem procesu zelo pomembni vedenjski dejavniki učitelja in učenca. Otrokom lahko navdihnete ljubezen do šaha na več načinov. Na primer, sestavite pesmi, zgodbe o njih, kiparite figure. V procesu igranja in zabave otroci bolje dojemajo informacije in izkazujejo največje zanimanje.

Pri učenju igranja na tabli ne smemo pozabiti na fizične odmore. Ob eni uri je treba otroku dati vsaj deset minut, da je malo zmeden in prebavi informacije. Otroka je treba naučiti, da ne kriči, da se ne prepira, temveč se bolj umirjeno povezuje z igro. Šah je počasna igra, kjer je treba vsak korak skrbno pretehtati.

Če povzamemo vse zgoraj navedeno, obstaja več pogojev, ki lahko pomagajo razložiti, kako igrati šah. Pravila za otroke:

  • plačati manj kot pol ure za šolanje;
  • učiti otroka vztrajnosti in spoštovanja nasprotnika;
  • pojasnite, da ne morete kričati, prepirati, prisegati zaradi igre;
  • učiti s pomočjo pravljic in rim.
"Večni šah": razlaga terminologije in drugih groženj kralju v šahuKako igrati sudoku: korak za korakom rešitev za sestavljankoKako narediti zajček obleko za dekleta z lastnimi rokamiObrti za dacha.  Kako narediti laboda iz pnevmatike?Izvirna prijava z otrokom, starim 5 let: opis, zanimive ideje in povratne informacijeKako narediti pravo čarobno palico?Božični venec iz storžkov.  Venček storžkov: mojstrski razredKako narediti stožca