FoodPro Preloader

1 kopek Peter 1 kot simbol obdobja


Penny kot najmanjša denarna enota je bila v uporabi že dolgo pred prihodom Petra Velikega. Kljub temu je postal pravi simbol Petra I. Srebrna lestvica in kovanci pred petrskega časa Petra 1 kopeka je postala trdno uveljavljena kot pogajalski čip šele sredi 18. stoletja. Svoj pojav v denarnem sistemu dolguje Eleni Glinskaya. Raz

Penny kot najmanjša denarna enota je bila v uporabi že dolgo pred prihodom Petra Velikega. Kljub temu je postal pravi simbol Petra I.

Srebrna lestvica in kovanci pred petrskega časa

Petra 1 kopeka je postala trdno uveljavljena kot pogajalski čip šele sredi 18. stoletja. Svoj pojav v denarnem sistemu dolguje Eleni Glinskaya. Razširjena praksa rezanja srebrnikov je resno ogrozila gospodarstvo države. Pogosto so bili zmanjšani na polovico njihove prvotne teže, kar je povzročilo težave pri izračunih in posledično nezadovoljstvo ljudi.

Leta 1535 je mati Ivana Groznega izdala odlok, po katerem so bili vsi stari kovanci umaknjeni iz obtoka in nadomeščeni z novimi z jasno določeno težo, apoenom in široko porazdelitvijo. Pravzaprav je bil prvi nacionalni denarni sistem.

Teža srebrnega pena Elene Glinsky je znašala 0, 68 g. Kovanec za manjši apoen je bil denar (s težo 0, 34 g). V teku so bile tudi police, katerih teža je bila vzeta iz pol kovanca ali četrtine penija. Najmanjša denarna enota do začetka 18. stoletja je bil bakreni bazen.

Kovanci v obdobju pred Petrino so kovali na kosih srebrne žice. Njihov videz spominja na nekaj med semenom lubenice in ribjimi luskami. V numizmatiki je bil za njih določen izraz »lestvice« ali »lestvice«.

1 kopek Peter 1: nov monetarni sistem

Do začetka vladanja Petra Velikega v državnem denarnem sistemu je prišlo do resne krize. V teku so bile še vedno stare "lestvice", vendar se je njihova teža zmanjšala skoraj trikrat. Bolj so spomnili na seme lubenice kot polnokrvni kovanec, in kralj jih je prezirno imenoval "uši".

Kovanec Peter 1 (1 kopek) je imel običajno obliko ploščatega diska. Za zamenjavo srebrnih kovancev z bakrom se je kralj približal previdno, ker se je bala nezadovoljstva med ljudmi. Leta 1700 so se kovale bakrene police in denar, šele leta 1704 pa se je pojavila klasična 1 kopek Petra 1 - bakreni kovanec, ki je bil 1/100 srebrnega rublja.

Kot v predreformskih časih je bil na njem upodobljen jezdec s kopjem, na hrbtni strani pa je bil napisan napis. Do leta 1718 so vzporedno obstajali novi bakreni penijev in stari srebro, dokler niso bili dokončno zamenjani.

Numizmatična vrednost

Danes je 1 kopeck Peter 1 zbiralna redkost. Posebej cenjeni so najzgodnejši bakreni kovanci iz leta 1704. Njihova cena doseže 25 tisoč rubljev. Kovanci leta 1705 in kasneje so ocenjeni veliko bolj skromno. Kljub temu pa so tudi zelo zanimivi za numizmatike in ljubitelje antike.

Levovo obleko za otroka ni težko narediti z lastnimi rokami!Do-it-yourself voščilnice: mojstrski razred, zanimive ideje in priporočilaŠivamo sramotni kostum: materiale in shemoTulipani iz bonbonov in valovitega papirja.  Candy Tulipani: Master ClassObrti iz vlažnih diskov to naredite samiKako narediti luči buče v različnih variacijahKuhinjski enobarvni križni šivSunflower-kanzashi do-it-yourself: mojstrski tečaj