FoodPro Preloader

Starodavne obrti Rusije. Katere obrti so se razvili v Kijevski Rus?


Starodavne obrti Rusije so eden od stebrov, na katerih sloni prvotna kultura naše države. Izvirajo iz primitivne družbe, ko so bile vse dejavnosti kolektivne, in delovna orodja so bila najpreprostejša. Tudi v teh časih so naše prednike zaznamovala želja po lepoti. Ustvarjeno skupaj orodja in gospodinjskih predmetov okrašena z okraski, so dobili posebno obliko. Pravil

Starodavne obrti Rusije so eden od stebrov, na katerih sloni prvotna kultura naše države. Izvirajo iz primitivne družbe, ko so bile vse dejavnosti kolektivne, in delovna orodja so bila najpreprostejša. Tudi v teh časih so naše prednike zaznamovala želja po lepoti. Ustvarjeno skupaj orodja in gospodinjskih predmetov okrašena z okraski, so dobili posebno obliko. Praviloma je vse, kot bi rekli zdaj, dekorativni elementi imeli čarobne lastnosti: zaščitili so, pritegnili srečo. Vzhodni Slovani so bili v tem pogledu podobni drugim plemenom. Starodavne obrti Rusije so se razlikovali po posebnih tehnikah in metodah, originalnih motivih. V času nastanka Kijevske države so naši predniki že bili mojstri v mnogih oblikah uporabne umetnosti.

Kovač - obrtnik in čarovnik

Ni težko razumeti, kaj so stare obrti v Rusiji uživale posebno čast s številnimi legendami in besedami. Pogosto v zgodbah je kovač, ki junaka naredi čudežnega meča, pogosto ga obdajajo čarobne sposobnosti in modrost.

Obdelava kovin v Rusiji je bila ena najbolj iskanih veščin. Bila je ena prvih, ki je postala samostojna obrt. Kovač je bil spoštovan in spoštovan, železo pa je veljalo za zaščitno snov, ki je z ustreznim ravnanjem in spoštljivim odnosom do njega lahko zaščitila svojega gospodarja ne le od zlih ljudi, ampak tudi od zlih sil.

Razvoj ročnih del v Kijevski Rusiji je dosegel neverjetne višine: naši predniki so bili znani po skoraj vseh sodobnih vrstah obdelave kovin. Najpogosteje so bili uporabljeni kovanje, filigran, niello, ulivanje in lovljenje.

Likovna umetnost

Ločeno omembe vredno nakita. Prav tako je dosegel pomembne višine v Rusiji. Najljubše tehnike so se že imenovale filigransko, niello, granulacijsko in emajlirano. Ustanovitev mojstrov časov Kijevske Rusije in včasih se je kasneje začudila. Na primer, emajl je bil podoben mozaiku s tako skrbno oblikovanim vzorcem, da je bilo v očeh natisnjenih junakov mogoče razlikovati med temno zenico in lahkim proteinom. Ustvaril podobne slike iz kosov barvnega stekla. Bili so razbiti in zmešali z majhno količino vode. Nastala masa je bila napolnjena z deli izdelkov in nato večkrat pečena. Rezultat je bila, da je bila sklenina zlita s kovino.

Kovinske čipke in pljuski

Tkanina je bila ognjevit okras iz najfinejše zlate ali srebrne žice. V tej tehniki so izdelali različne dekoracije, škatle in nekatere druge gospodinjske predmete. Filigran jim je dal lahkotnost in posebno lahkotnost. Brez pretiravanja lahko takšne izdelke imenujemo kovinske čipke.

Zrno je bilo tudi pogosto dekoracija različnih izdelkov. Izgledala je kot najmanjše kapljice, ki so bile posute po površini nakita. Veščina obrtnikov ni poznala meja: debelina kroglic pogosto ni presegala 0, 4 mm.

Črna je bila zlitina srebra z žveplom. Pri izdelavi nakita na kovinski slepi je bil opraskan vzorec. Nato vse vlije mobilni in poslano, da se peče. Pod delovanjem visoke temperature so se zlitine združile, vzorec je bil napolnjen z mešanico žvepla in srebra. Po tem, ko je mojster samo odstraniti presežne dele mob. Nastale izdelke je razlikoval kontrast plemenitega sijaja kovine in mat površino vzorca.

Delo z glino

Drugič po videzu po predelavi kovine v Rusiji je bila lončarska obrt. Prvotno so bile posode in drugi pripomočki ročno oblikovani. Vendar so se obrti v Rusiji hitro razvijali, v 9. in 10. stoletju. Slovani so že uporabljali lončarsko kolo. Kot rezultat, gline izdelki širijo po vsej državi. Lončarske delavnice niso več redkost. Vsak od njih je ustvaril izdelke, nekaj drugačnega od stvaritve drugih obrtnikov. Mojstri so se v sodobnem smislu držali lastnega stila. Razlike bi se lahko nanašale na tehnološke vidike: temperaturo in čas pečenja, sestavo gline ali dekorja: uporabljene barve, značilnosti oblike, različne dodatne dekorativne elemente.

Obrti v Rusiji s sprejetjem krščanstva so se začeli razvijati v skladu s pravoslavnimi kanoni. Pottersi so poleg tradicionalnih igrač in jedi začeli izdelovati različne predmete, potrebne za cerkev, in ploščice - dekorativne ploščice, ki so bile uporabljene kot dekoracija.

Živi material

Ruske starodavne obrti si je težko predstavljati brez rezbarstva. Prav tako je izhajal iz naših prednikov za zelo dolgo časa. Rezbarji so okraševali igrače in pohištvo, notranje predmete in domove. Drevo je veljalo za topel in živ material. Tako kot kovina je lahko zaščitila, zaščitila pred poškodbami, zato so bili lesni izdelki najdeni povsod v antični državi. Dostopnost gradiva je pri tem igrala veliko vlogo. Stanovanja so bila zgrajena iz lesa, izdelana so bila prednja kolesa in vretena, igrače in zibelke, sani in loki. Ves čas v Rusiji so ga obravnavali z veliko častjo. Mojster je poskušal razumeti dušo, ki je obkrožena z delom lesa, in ustvarila vsakdanji ali sveti predmet, ga odprla čim bolj brez dodajanja preveč.

Novgorodi so veljali za najbolj spretne rezbarje. Pred časom je bil na ozemlju antičnega mesta odkrit impresiven spomenik lesene arhitekture: enajst metrov stolpec iz 11. stoletja. Celotna dolžina je okrašena z rezbarijami, katerih motivi se nikoli ne ponavljajo.

Pozabljeni triki

Kot se pogosto dogaja, s prihodom novih materialov in tehnologij zastarelo znanje izginja v ozadje, včasih popolnoma izgubljeno, včasih ostane le v obliki redkih izdelkov, ki jih čas ne uničuje. Mnoge obrti Kijevske Rusije so tako revnejše. Danes, na primer, le malo ljudi ve, da je bilo obdelovanje lesa, ki stoji v službi krščanstva, uporabljeno ne le za ustvarjanje notranje in zunanje dekoracije notranjosti cerkva. Mojstri so izdelovali ikonostase in ikone - to je dokaj dobro znano dejstvo. Sčasoma je izgubila umetnost lesene ikonografije. Danes je zelo malo znanega o ustvarjanju podob svetnikov s pomočjo rezbarstva z lesom.

Stone Masters

Obrti v Rusiji so bili povezani z različnimi materiali, ki so bili skupni v območju preselitve vzhodnih Slovanov. Poleg že omenjenih, so mojstri uporabljali kamen. Izdelki, ki so izdelani iz njega, niso podrejeni v milosti in lepoti lesenih kreacij. Kamnite rezbarije so bile uporabljene za okrasitev zgradb, najpogosteje zgrajenih iz belega apnenca, skrilavca ali marmorja. Redko se je srečala na manjših predmetih. V Rusiji so se razširile kostne pokrovače in ikone. Mojstri so delali na ustvarjanju majhnih podob svetnikov. Takšne ikone se lahko nosijo okoli vratu, obešene na traku. Pogosto so kamniti rezbarji dopolnili cerkvene ploščice.

Položaj mojstrov

Starodavne obrti v Rusiji so cenili drugače. Razdeljeni so bili v dve skupini. Dragoceni (zlatarski), ikonopisni in nekateri drugi so bili ocenjeni kot cenjeni. Med "umazane" pripadal, na primer, lončarstva.

V večini primerov je čarovnik delal po naročilu. Obrtniki so pripadali različnim slojem družbe. V mestih lahko srečate brezplačne mojstre. Ukvarjali so se s kovačenjem, izdelovanjem nakita, lovom in slikanjem ikon. V kneževih in bojarskih dvoriščih, posestih in posestvih so živeli odvisni obrtniki, podložniki. V samostanih je bilo mogoče najti različne mojstre.

Ustvarjanje ženskih rok

V samostanih so se največje razvile takšne starodavne obrti Rusije kot šivanje in tkanje. Ukvarjali so se z ženskami. Izdelki mojstrov tistega časa in danes presenetijo s svojo lepoto. Tkanine iz konoplje, lanu ali volne. Postopek proizvodnje snovi je postal mnogo lažji po pojavu horizontalne statve. To se je zgodilo na prelomu 12. in 13. stoletja.

Običajen tip ženskih igel je bil vzorčast tkanje: po meri, vezenje na platnu, "svilena pletenina" (šivanje z obroči) in tako naprej. Craftswomen okrašena z različnimi vzorci cerkvenih pripomočkov in gospodinjskih predmetov. Staro rusko šivanje se pogosto izvaža s strani trgovcev v druge države. Tam je uživala tudi univerzalno občudovanje.

Začasen upad

Pestrost v zgodovini se najpogosteje nadomešča z leti, včasih pa tudi s stoletji izginjanja. V tem stanju so se nahajale obrti Rusije iz 14. stoletja, med najbolj trajno suverenostjo mongolsko-tatarskih hanov. Mnogi mojstri so umrli med bitkami, da bi zagovarjali domorodna mesta. V času obstoja mongolsko-tatarskega jarma v Rusiji je bil razvoj nakita skoraj popolnoma ustavljen, proizvodnja emajla, filigrana in granulacije se je ustavila. Nič manj prizadeta in druge vrste obrti. Oživljanje uporabne umetnosti pa se je začelo v naslednjem 15. stoletju.

Ponovno cvetijo

Obdobje od 15. do 17. stoletja je postalo čas za krepitev nove ruske države. Središče združenja je bilo Moskva. Starodavne obrti, ki so obstajali v Rusiji že stoletja, so se znova začeli krepiti. Plemstvo se je želelo obdati z vrhunskimi predmeti, razkošjem in bogastvom. Obrtniki, ki so se ukvarjali s klesanjem kamna ali lesa, tkanjem in vezenjem ter izdelovanjem nakita, so se zbrali na dvorišču kneza in nato kralja.

Razvijajo se tudi blagovno-denarni odnosi. Kot rezultat, obrti v Rusiji v 16. stoletju je postal glavni vir dohodka za prebivalce številnih mest. Postopoma se oblikujejo rokodelske obrti. Najstarejši med njimi naj bi se pojavil v 16-17 stoletjih v samostanu Trinity-Sergius. Tu so se obrtniki ukvarjali z lesom in kostmi, malo kasneje pa se je pojavila igračka.

Svetovna zvezda

Po 15. stoletju so se v Rusiji začele razvijati praktično vse obrti. Otroci med njimi še posebej poznajo Khokhloma in Dymkovo igrače. Te vrste umetnosti in obrti so danes zelo priljubljene ne samo v naši državi, ampak tudi v tujini.

Khokhloma obogatil obrti v Rusiji 17. stoletja. Ta vrsta slikarstva je bila uporabljena za dekoracijo različnih lesenih jedi in pohištva. Khokhloma je dobro prepoznavna zaradi tradicionalne barvne sheme: rdeče, črne in zelene na zlati podlagi. Slikarji so imeli svoje skrivnosti. Na primer, za ozadje, ne zlato v prahu, ampak mešanica kositra in srebra je bila nanesena na leseno slepo. Nato je bil proizvod prekrit s posebno sestavo in večkrat pečen v pečici. Tako smo dosegli želeni zlati odtenek. Khokhloma slika vedno popolnoma pokriva izdelek: drevo sploh ni bilo opazno.

Svetla in edinstvena

Še ena znana umetnostna obrt, ki izvira, očitno, v tem obdobju je Dymkovo igrače. Ime je dobila po kraju izvora. Kirovsko naselje Dymkovo je bilo znano po svoji rdeči glini. Po vsem svetu ni izdelkov, kot so svetle in zabavne igrače. Zanimivo je, da je tehnologija izdelave precej preprosta, in če je želeno, lahko takšno kipce izdelamo samostojno.

Danes ne pozabimo na obrti iz starodavne Rusije. Lahko bi celo rekli, da gredo skozi novo stopnjo razvoja. Zanimanje za ljudske tradicije globoke antike se oživlja: verovanja, kostumi, običaji in umetniške obrti. Obrt se aktivno proučuje tako v ustreznih specialitetah na univerzah kot samostojno. Šiviljsko delo je danes veliko povpraševanje, zato se mojstri z veseljem obračajo na tradicionalno obrt. Tehnologija je podvržena različnim spremembam: uporabljajo se nove kompozicije, barve, podlage in fiksirne naprave, v nekaterih primerih - električne naprave. Po drugi strani pa v nekaterih primerih način proizvodnje kot celota ostaja nespremenjen.

Poudariti je treba, da proučevanje vprašanja, katere obrti so se razvile v Rusiji, je pomembno za razumevanje prvotne ruske kulture in pomaga prodreti v njen duh. Oživitev zanimanja za to temo kaže na pomembnost takšnih procesov. Lahko rečemo, da so obrti v Rusiji (fotografije izdelkov, ki na različne načine polnijo internet, samo potrjujejo), še vedno žive in se še naprej razvijajo.