FoodPro Preloader

Kako in katera leča izbrati


Takoj, ko se fotograf začetnik bolj ali manj nauči uporabljati fotoaparat, začne nekaj več. Da bi izboljšal kakovost svojega dela in nadaljnji razvoj, se bo zagotovo odločil za novo optiko. In tik pred fotografom obstaja dilema, katera leča je boljša. Trg je poln različnih modelov v najrazličnejših cenovnih razredih, toda kako se lahko odločite, kaj točno potrebujete? Najprej se

Takoj, ko se fotograf začetnik bolj ali manj nauči uporabljati fotoaparat, začne nekaj več. Da bi izboljšal kakovost svojega dela in nadaljnji razvoj, se bo zagotovo odločil za novo optiko. In tik pred fotografom obstaja dilema, katera leča je boljša. Trg je poln različnih modelov v najrazličnejših cenovnih razredih, toda kako se lahko odločite, kaj točno potrebujete?

Najprej se morate odločiti, kaj želite streljati. To je zelo pomembno, saj je večina profesionalnih objektivov močna v vseh tehničnih indikatorjih, vendar ni primerna za noben namen. Zato se pred odločitvijo, katero lečo izberete, sami odločite, kaj želite od njega.

Recimo, da želite posneti makro objekte. To zahteva optiko, ki lahko predmet velikokrat poveča, hkrati pa ustvarja lepo zamegljeno ozadje. In to je pomemben korak pri določanju izbire objektiva. Za Nikon je model NIKON AF-S 105 mm f / 2, 8, ki lahko zaradi visoke občutljivosti na svetlobo ustvari ostre in kakovostne slike majhnih predmetov. Če vas zanima, katero lečo boste izbrali za Canon, bo analogni Canon EF 24-105mm f / 1.4, ki ima približno enake parametre, vendar se ne popravi.

Pri izbiri objektiva upoštevajte razmerje zaslonke. To je najpomembnejši optični indikator, ki najbolj vpliva na kakovost slike. Če je mogoče, poskusite izbrati bolj objektiv z visoko odprtino, ne glede na cilje. Lahko vam pomaga več kot enkrat v nepričakovani situaciji, poleg tega pa vam daje majhen bonus v obliki lepega bokeja (vzorec zamegljenosti).

Pri odločanju, katero lečo izberete, bodite pozorni na goriščno razdaljo. Leče z indikatorjem manj kot 50 mm veljajo za širokokotne. In manjša je goriščna razdalja, večje je popačenje (popačenje vodoravnih črt). Takšni modeli se uporabljajo za fotografiranje pokrajin, panoram, notranjosti.

Modeli z goriščno razdaljo od 50 do 80 mm so primerni za portrete. Če načrtujete fotografiranje v majhni sobi, je za vas primernejša 50mm optika. Če imate možnost premakniti se daleč stran od modela, lahko izberete tudi 80 mm objektiv, ki daje lepšo zamegljenost.

Če ne veste, kateri objektiv izberete za zaporedno snemanje, razmislite o modelih z goriščno razdaljo 100-200 mm. Primerni so tudi za makro objekte zaradi možnosti večkratne povečave.

Obstajajo objektivi z ročnim in samodejnim ostrenjem. Če ste se že ukvarjali s fotografijo, ste se morali odločiti, katera je bolj primerna za vas. Začetniku lahko svetujemo, da uporablja optiko, kjer sta obe vrsti fokusiranja.

Še en tehnični parameter, ki bo pomagal določiti, kateri objektiv izbrati, je prisotnost stabilizatorja slike. Zasnovan je tako, da gladi in mehča tresenje fotoaparata. Še posebej uporabno pri daljših objektivih z goriščno razdaljo. In tudi ne bo nikoli več, če ustreliš brez stojala.

Po pregledu teh parametrov lahko nadaljujete z izbiro objektiva.

"Večni šah": razlaga terminologije in drugih groženj kralju v šahuKako igrati sudoku: korak za korakom rešitev za sestavljankoKako narediti zajček obleko za dekleta z lastnimi rokamiObrti za dacha.  Kako narediti laboda iz pnevmatike?Izvirna prijava z otrokom, starim 5 let: opis, zanimive ideje in povratne informacijeKako narediti pravo čarobno palico?Božični venec iz storžkov.  Venček storžkov: mojstrski razredKako narediti stožca