FoodPro Preloader

Vrste niti in njihov namen


Danes se v tekstilni industriji uporablja veliko vrst niti. V procesu domačega igle uporabljamo tudi vse vrste takšnih materialov. Razlikujejo se po značilnostih teže. Obstaja velika izbira niti za šivanje, pletenje, vezenje itd. Da se ne bi zamenjali v tej sorti, je treba upoštevati posebnosti vsake sorte. To b

Danes se v tekstilni industriji uporablja veliko vrst niti. V procesu domačega igle uporabljamo tudi vse vrste takšnih materialov. Razlikujejo se po značilnostih teže. Obstaja velika izbira niti za šivanje, pletenje, vezenje itd. Da se ne bi zamenjali v tej sorti, je treba upoštevati posebnosti vsake sorte. To bo prava izbira. Glavne vrste niti in njihove značilnosti bodo obravnavane spodaj.

Splošna opredelitev

Danes obstaja veliko število različnih vrst niti (slika spodaj). Imenujejo se poklicni jeziki, ki so zviti. Lahko imajo nedoločeno dolgo dolžino. Fleksibilne tkanine, ki so po definiciji nit, zavite iz posameznih vlaken.

Izdelke za šivanje, vezenje in pletenje lahko izdelamo iz naravnih ali sintetičnih materialov. Brez niti bi bilo nemogoče šivati ​​oblačila, ustvarjati tkanine. Uporabljajo se tako v industrijski proizvodnji kot v ročni izdelavi. Niti so lahko končni izdelek ali pa se nadalje predelajo.

Glede na aplikacijo obstaja več vrst niti. Če morate povezati posamezne dele čevljev, oblačil in drugih podobnih izdelkov, uporabite šivalne izdelke. Če želite dokončati tkanino, potrebujete zanke. Za pletenje proizvajajo tudi ločeno vrsto niti. Priročnik za vezenje in stroj ustvarjata z nitko.

Glede na vrsto niti in njihov namen je treba opozoriti, da je ta kazalnik v veliki meri odvisen od značilnosti njihove proizvodnje. Na to vplivajo vrsta vlaken, teža, število dodatkov in vrsta vezave. Tudi o lastnostih niti vpliva na finost. To je pokazatelj prereza vlaken lanu, bombaža in drugih vrst materialov.

Niti se razlikujejo po velikosti prečnega prereza. Če je navoj debelejši in je v njem gostejša vlakna, močnejši je kabel. Na ta kazalnik močno vpliva tudi vrsta materiala, iz katerega je izdelana preja.

Niti med obdelavo so pobarvane v različnih barvah. Njihov spekter je izjemno velik. In za vezenje proizvajajo niti različnih odtenkov. To je potrebno za ustvarjanje kakovostnega izdelka. Tehnične niti, ki se uporabljajo, na primer, za šivanje vrečk, so lahko enake barve. V vseh primerih je pomemben indikator obstojnosti barve, odvisno od aplikacije. Višja kot je, boljša in dražja je nit.

Šivalni sukanec

Kakšne so vrste niti? Veliko jih je. Najpogostejši tip je sukanec za šivanje. V večini primerov se izdelujejo iz bombažne preje. Manj pogosto se uporabljajo lanena vlakna. Povsod po svetu niti iz naravne svile. Njihovi stroški so zelo visoki. Izdelki iz sintetike so veliko cenejši. To so lahko kapron, Dacron itd.

Šivalni trakovi se uporabljajo povsod. Zato je najpogostejša sorta. Ti izdelki so predstavili nekatere zahteve. Imeti morajo visoko trdnost. Takšne niti se ne strgajo pri določeni obremenitvi. Tudi njihova površina je gladka.

Šivalne niti so izdelane iz česane preje. Večkrat je prepognjena. Nadalje je material izpostavljen dvojnemu zavoju (desno ali levo). Vrvice, ki so izdelane po predstavljeni metodi iz naravnih vlaken, se dobro prelivajo. Prav tako absorbirajo barve, ne da bi dolgo izgubili barvo. Zato je obseg barv teh izdelkov velik. V procesu izdelave površine navoja pritrjena mat ali sijajna struktura.

Obstajajo različne vrste tkanin in niti predstavljene vrste. Izdelane so v skladu z GOST. Njihov ton določa barvna karta produkcije.

Šivalni trakovi so lahko prvi ali drugi razred. Ta kazalnik je določen s proizvodnjo. Če želite to narediti, zaposleni v družbi pregleduje sto paketov izdelkov 200 m. Nato ocenite videz izdelkov, ugotovite prisotnost napak, kot tudi neenakomernost kabla. Bela nit prvega razreda ne sme prejeti več kot 45 negativnih ocen. Beli, črni in barvni trakovi drugega razreda lahko v največji možni meri dobijo sto in deset komentarjev.

Če je za navoje na tuljavi značilna dolžina več kot 200 m, je dovoljeno večje število oznak. Pri ocenjevanju kakovosti niti strokovnjak upošteva številne nianse. Zato takšno delo izvaja samo usposobljeno osebje.

Sorte sukanca za šivanje

Obstajajo različne vrste sukanca za šivanje. Ne razlikujejo se le po raznolikosti. Tuljave lahko navijemo z nitmi različnih dolžin. Ta številka je lahko 200-400 m.

Obstaja več vrst šivalnih niti. Razlikujejo se po številu dodatkov. Oznake "prima", "extra" so izdelane iz niti v treh dodatkih. Pogosto se uporabljajo za popravila in krojenje. Takšne niti se razlikujejo po povprečni trajnosti.

Obstajajo tudi druge sorte. Tako se oznaka "special" ustvari iz posameznih niti v šestih dodatkih. V prelomu so močnejši. Takšne niti se pogosto uporabljajo v industriji. Za dela, ki predstavljajo posebne zahteve, naj bo znamka "zelo trpežna". Imajo lahko devet ali dvanajst dodatkov.

Drobnost nit je označena s številko. Višja kot je, tanjša je nit. Torej, za ustvarjanje izdelkov iz gostih tkanin (na primer, ponjava) primerne vrvi številke 10 in 20. To je zelo gosto, debele sorte izdelkov. Za šivanje vrhnjih oblačil se uporablja nit številka 30 ali 40, za lahke obleke pa bluze - številka 50.

V proizvodnji so preizkušene vse vrste šivalnih niti. Ocenjuje se njihova razširljivost in moč. Odvisne so od kakovosti in vrste surovine, lastnosti ovijanja in kazalnikov hrapavosti. Pri šivalnih sortah nitnih karakteristik doseže 80%. Ti kazalniki so določeni s standardi za vsako blagovno znamko. Večje število dodatkov, močnejši mora biti nit. Ti kazalniki so preizkušeni v proizvodnji. Obstajajo tolerance. Vendar pa ne smejo preseči uveljavljenih standardov.

Tkanine za krpanje in vezenje

Obstaja nekakšna nit, kot je krpanje. Narejene so iz bombaža, mešane preje in volne. Žeblji za krpanje so narejeni s šibkim sukanjem 4 niti. Za to se uporablja mikana ali bombažna preja. Te niti se proizvajajo v kepah ali žogicah. Debelino označuje tudi številka. Večja kot je številka, tanjša je nit.

V industrijski proizvodnji in ročnih delih se pogosto uporabljajo različne vrste niti za vezenje. Razlikujejo se od šivanja v posebni strukturi. Lahko je sijajna in mat. Istočasno so odtenki in toni za takšne izdelke predvideni za veliko več kot za šivalne niti. Prav tako postavljajo visoke zahteve glede enotnosti niti.

Izdelki, namenjeni za vezenje, so srednje močni. Vendar pa morajo biti odstopanja in napake v njihovi strukturi minimalne. Takšne niti morajo z lahkoto priti skozi tkanino ali platno. Tudi če se bo hkrati uporabilo več niti, jih ne smete zamenjevati, zaviti v vozle.

Površina niti je lahko sijajna in mat. Prva možnost je prednostna. Te vrste niti za vezenje so dražje. Vendar pa je vezenje izkaže elegantno, svilnato. Ima enotno briljantno strukturo. Zato so sijajne niti, ki so posebej obdelane, vrednotene višje od mat sort.

Debelina niti je lahko drugačna. Prodajajo se v kepah ali žogicah. Za ročno vezenje se uporabljajo niti s srednjo močjo. Med delom poveljnik ne uveljavlja znatnega fizičnega napora za ustvarjanje slike. Zato so prelomi niti verjetno. Za strojno vezenje kupite izdelke z velikim indikatorjem moči. To je posledica posebnosti procesa izdelave vezenine na ta način.

Vrste niti vezenja

Obstajajo različne vrste niti. Muline je eden izmed najbolj priljubljenih materialov za vezenje. Menijo, da je v tej kategoriji najvišje kakovosti izdelkov. Imajo šibek zavoj. Niti so mehke. Narejene so iz česane fine preje. Nitka je izdelana iz bombaža, ki je dodatno obdelan. Ta operacija se imenuje mercerizacija.

Takšna obdelava vam omogoča, da odstranite odbijač iz površine niti. Rezultat je nemoten izdelek. Mercerizacija je kompleksen proces. Poveča stroške filamentov. So dražji od šivanje sort. Vendar pa risba, ustvarjena s pomočjo nitke, izgleda elegantno. Te vrste navojev spominjajo na svilo ali sintetiko.

Mercerizacija vam omogoča ustvarjanje svetlečih niti. Postanejo močnejši in mehkejši. Delo s takšnimi izdelki je preprosto. Niti se ne zamenjujejo, ustvarjajo gladko strukturo na površini. Glede na tehniko vezenja lahko ustvarite površino z vzorcem različne gostote polnjenja. Svetlost barve preje so cenili zasebni in industrijski porabniki. Muline prejme veliko pozitivnih ocen. Nit se ne prepliće in se enakomerno porazdeli po povrśini, ko gre skozi platno ali tkanino. Na soncu ne zbledi.

Muline se proizvajajo v drobcih po 10 in 20 m. Posebnost materiala je dejstvo, da ga je mogoče enostavno razdeliti na 6 niti. Zahvaljujoč tej funkciji lahko ustvarite različne slike. Če želite, da je tanjša, ločite 2-3 niti iz celotne tuljave. Za vezilni satenski šiv lahko uporabite celo nit 6 ločenih predmetov.

Drugi tip niti za vezenje je enovit sukanec. Je zavita v 4 dodatkih. Ta sorta se imenuje papir za vezenje. Njegova površina je lahko bleščeča ali mat. V prvem primeru zdravljenje vključuje mercerizacijsko fazo.

Tehnike vezenja

Obstaja veliko število vrst z nitko za vezenje. Šivi so lahko zelo različni. Sestavljeni so lahko iz različnih šivov, očescev. To vam omogoča, da ustvarite različne slike in prizore na tkanini ali platnu.

Ena najzanimivejših je tehnika križanja. V tem primeru je risba sestavljena iz majhnih kvadratov. Več kot je odtenek na risbi, bolj spektakularen je. Mulines omogočajo povezavo z različnimi barvami v ločenih poltonih in odtenkih. Križi so lahko majhni in veliki. Najpogosteje je vezenje ustvarjeno na platnu.

Večji križi, več niti boste potrebovali za delo. Če so zelo majhne, ​​dovolj šivov za 2-3 niti. Če je križ srednje ali velik, je bolje vzeti 4-6 niti. V tem primeru bo površina monolitna. Pod nit se ne bo prikazala skozi platno.

Glede na vrste nitnih nitk za vezenje bodite pozorni tudi na tehniko izdelave vzorčnega satena. To je briljantna tekstura niti, ki vam omogoča ustvarjanje svetlih, zanimivih slik. Risbe, ustvarjene na tkanini, bodo okrasile vsa oblačila, tekstilne izdelke. V tem primeru izberite tudi več niti za en šiv. So enakomerno porazdeljeni po površini.

Zobna nitka je cenjena zaradi svoje sposobnosti, da posnemajo videz naravne svile. Vezenje v tem primeru izgleda zelo impresivno.

Pletilna preja

Obstajajo različne vrste pletilnih niti. Uporabljajo se za strojno ali ročno delo. Lahko so zelo puhaste ali gladke. Niti so narejene iz volne, sintetike in njihovih mešanic. Zadnja možnost je danes najbolj priljubljena. Take niti se razlikujejo v precej nizkih stroških. Hkrati so mehka, trajna in lepa. Najpogostejša kombinacija je akril in volna.

Barve niti so lahko drugačne. Najpogosteje so v prodaji enobarvne sorte. V procesu parjenja se združijo v skladu z izbranim vzorcem. Vendar pa obstajajo večbarvne niti. V to kategorijo spadajo 2 znamki. Prva je sorta melange. Sestavljen je iz več niti različnih barv. Drugi je blagovna znamka sekcijskega barvanja. Sestavljen je iz vrzeli filamentov določene dolžine, ki so pobarvane v različnih barvah.

Za različne vrste niti predložiti nekatere zahteve. Pri izdelavi žigov, namenjenih pletenju ali kvačkanju, je dovoljeno, da imajo izdelki iz različnih serij nekoliko drugačen odtenek. Vzlet ne sme biti velik. Vendar pa je vredno razmisliti, da je vredno kupiti nit za pletenje z maržo. Če jih v procesu dela ni dovolj, se lahko nova serija niti občutno razlikuje v senci. In to je normalna situacija v tem primeru. Zato je priporočljivo, da kupite niti z robom.

V prodaji so niti različnih debelin. Lahko so zelo tanke ali debele. Izbira je odvisna od vrste izdelka in orodja. Če nameravate plesti z iglami, jih morate pritrditi na nit. Če je preja normalna, mora biti orodje 1 ali celo 1, 5 mm debelejše. Pri razsutem, nitastem navoju je ta številka 2-3 mm.

Če nameravate kvačkati, morate na to metati zanko. Moral bi biti na ravni konice orodja. Pogosto je velikost niti, ki ustreza eni ali drugi vrsti igel za pletenje, navedena na embalaži materiala. Vendar pa lahko nekateri proizvajalci to zahtevo zanemarijo.

Vrste pletilnih niti

Pletilni niti so izdelani iz bombažne, svilene, sintetične in volnene preje. Obravnava se na poseben način. Rezultat so različne vrste preje za kvačkanje in pletenje.

Iz bombažne preje naredite iris, krosh, garus in druge priljubljene vrste materialov. Prva od teh možnosti je najbolj znan material za pletenje. Iris se naredi z vrtenjem niti v 2 dodatkih. Preja za to je podvržena mercerizaciji. Je precej gosta, vendar se rahlo zvija.

Kvačkanje je izdelano iz mercerizirane in preproste preje. Izdelani so 4 dodatki in uporabljeno je dvojno zvijanje. Nit ima preplet, ki izgleda kot kabel. Kvačkanje proizvedeno v kroglicah. Merijo se v gramih (10 in 20 g).

Volna se uporablja tudi za ustvarjanje pletilnih niti. Lahko je debel ali tanek. Iz naravnih vlaken uporabljajo angora, merino, križana volna in druge sorte. Da bi dodali dodatno dekoracijo, dodamo kovinske niti. Dolžina tuljave je določena z debelino izdelka. V prejo se lahko dodajo sintetična vlakna. Ti vključujejo najlon, Dacron, Akon, Comelan.

Naravna vlakna

Obstajajo različne vrste volnenih niti. Ena izmed priljubljenih izbir je volna alpaka (lama). Razlikuje se po enostavnosti, trajnosti. Pogosto se ta volna pomeša z drugimi vlakni. Čista alpaka je precej draga. Dlaka je precej dolga. Ne valja, ima visoke termostatske lastnosti. Pri skladiščenju izdelkov iz volne iz alpake se naftalen ne sme uporabljati. Za to so primerni le naravni repelenti za molje (sivka, cedra).

Angora volna je zelo prijetna na otip. Proizvaja se iz kunčjega dlake. Volna je zelo mehka in topla. Je vzdržljiv in zelo puhast. Pomanjkljivost materiala pa je v tem, da spodnji del ni trdno pritrjen na prejo. Angora v kombinaciji z drugimi vlakni.

Cashmere dobi veliko pozitivnih povratnih informacij. Ta preja je izdelana iz gorskih koz. Če se uporablja v čisti obliki, se volna lahko zvija. Zato se uporablja v kombinaciji z drugimi vlakni. Kašmir izdelki so zelo prijetni na otip. So mehki (boljši od svile v tem indikatorju), topli in zelo lahki.

Merino volna se zbira iz posebne pasme ovac. Ima visoke stroške. Dlaka je dolga in bele barve. Je elastičen in topel. Pogosto se uporablja za ustvarjanje otroških stvari.

Umetna preja

Ena najpogostejših vrst umetnih niti je viskoza. Narejena je iz celuloznih vlaken. Je mehak, higroskopski material. Pri pranju stvari z dodatkom teh vlaken ni mogoče zaviti. Potrebujejo skrbno zdravljenje.

Druga priljubljena možnost je sintetična akrilna vlakna. Ima veliko imen. To je na primer poliamin, PAN vlakno. Pridobiva se iz zemeljskega plina. Vlakno se doda drugim vrstam preje. V tem primeru se lahko uporabljajo za pletilne stroje.

Za večjo elastičnost preje se lahko doda kapron ali lycra. Sintetični materiali so cenejši kot naravni. Zato se pogosto kombinirajo za izboljšanje kakovosti preje in znižanje njenih stroškov.

Ob upoštevanju glavnih vrst niti in njihovih značilnosti lahko za to ali to vrsto dela izberete pravo izbiro. Velik izbor izdelkov, ki se uporabljajo v tekstilni industriji in zasebnih potrošnikih.

Crafts iz kroglic iz niti - lepa in cenovno dostopnaZaključni element - šiv "zadnja igla"Kako narediti ameriški lok?Potonika iz kroglic: fotografija, shema tkanja, mojstrski tečaj za začetnikeRokavice z vojaškimi čepiKompleti za križno šivanje "Ryolis": značilnosti, prednosti, noviceKako šivati ​​povodnega konja: vzorci, navodila po korakih, videoKako plesti nogavice: korak za korakom navodila za začetnike