FoodPro Preloader

Medalje "Za Valiantno delo": opis in cena


V ZSSR so bile nagrade, ki so bile podeljene ljudem za izkoriščanje dela, neke vrste državna hvaležnost. Častili so jih tako preprosti delavci in kolektivni kmetje kot tudi inženirji, delavci v znanosti in umetnosti ter javni, strankarski in sindikalni voditelji, ki so, kolikor je bilo mogoče, zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo kar najbolj približali. Obstajat

V ZSSR so bile nagrade, ki so bile podeljene ljudem za izkoriščanje dela, neke vrste državna hvaležnost. Častili so jih tako preprosti delavci in kolektivni kmetje kot tudi inženirji, delavci v znanosti in umetnosti ter javni, strankarski in sindikalni voditelji, ki so, kolikor je bilo mogoče, zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo kar najbolj približali. Obstajata dve vrsti medalj "Za Valiantno delo", o katerih bomo razpravljali v tem članku.

Zgodovina povojne nagrade

Vlada ZSSR je sprejela odločitev o izdelavi skice medalje, ki bi jo predali delavskim delavcem. Opravljanje te naloge je bilo zaupano generalu vojske A. V. Khrulevu, ki je sodeloval pri zadevah zadnje strani Rdeče armade. Avtorji slike prihodnje nagrade so bili umetniki IK Andrianov in E. M. Romanov.

V skladu z določbo, medalje "Za Valiant Labor" bi lahko pridobili preprostih delavcev in zaposlenih, inženiringa in tehničnega osebja in delavcev sindikatov, sovjetskih, strank in drugih javnih organizacij, kolektivnih kmetov in drugih strokovnjakov, ki sodelujejo na področju kmetijstva, kot tudi znanstveniki, umetniki in pisatelji. .

Zanimivo in nenavadno je dejstvo, da je kljub dvoumnemu odnosu vlade ZSSR do cerkve leta 1946 s temi nagradami počaščena celotna skupina predstavnikov duhovščine. Dejstvo je, da so med vojno lahko zbrali in prenesli dokaj velike vsote denarja za pomoč državi in ​​družinam umrlih vojakov, s čimer so pomembno prispevali k zmagi našega ljudstva nad nacistično Nemčijo. Tako so sredi oktobra 1946 medalje »Za hrabro delo« podelili osmim svećenskim predstavnikom iz červenske škofije.

Po uradnih podatkih je ta znak podelil nekaj več kot 16 milijonov ljudi. Od leta 1951 je bil izdan odlok, ki je družini omogočil, da je po smrti prejemnika dobil medaljo, pred tem pa jo je bilo treba vrniti državi.

Kratek opis

Medalje "Za hrabro delo v Veliki domovinski vojni leta 1941-1945" so se pojavile mesec dni po vzpostavitvi znaka "Za zmago nad Nemčijo". Omeniti je treba, da je bila slika na sprednji strani teh nagrad enaka, obrnjena in barvna lestvica traku pa sta se razlikovala. Poleg tega je bila bojna medalja izločena iz medenine, za delovne dosežke pa iz bakra.

Nagrada je narejena v obliki kroga s premerom 32 mm. Sprednji del medalje je okrašen s svetopisemsko profilno podobo tedanjega predsednika države I. V. Stalina. V zgornjem in spodnjem delu so napisi: »Naš vzrok je pravičen« in »Zmagali smo«. Na hrbtni strani je besedilo, ki popolnoma sovpada z imenom te častne značke, na vrhu pa se nahaja majhna slika srpa in kladiva, na dnu pa petokraka zvezda. Lahko rečemo, da ta nagrada obstaja v štirih različicah, ki se med seboj razlikujejo po nekaterih značilnostih ušesa.

Zgodovina obletnice

Medalje "Za hrabro delo" in podobne medalje ("Za vojaško slavo" ali za 100. obletnico rojstva Lenjina) so bile ustanovljene s posebnim odlokom v začetku novembra 1969. Umetniki A.V. Kozlov, ki je naredil obraten vzorec, in N. A. Sokolov, ki je delal na obrazu.

Jubilejne nagrade »Za vredni delo« so bile predstavljene naprednim delavcem in kolektivnim kmetom, delavcem v javnih in državnih ustanovah ter uglednih kulturnih in znanstvenih osebnostih, ki so dosegli visoke ravni pri pripravi na obletnico V. I. Lenina. Tudi ta medalja je bila podeljena osebam, ki so aktivno sodelovale pri izgradnji socializma v Sovjetski zvezi in na podlagi osebnega primera pomagale komunistični partiji pri izobraževanju nove mlajše generacije.

Opis nagrade

Medalje "Za dragoceno delo. V spomin na 100. obletnico rojstva V. I. Lenina so izdelani iz medenine in imajo obliko kroga. Njihov premer je 32 mm. Sprednja stran naprsnika ima matirano ozadje in reliefno sliko profila V. I. Lenina, na dnu pa je »1870-1970«. Na hrbtni strani je besedilo, ki je enako imenu medalje, na vrhu pa sta kladivo in srp ter petokraka zvezda na dnu. Na robovih je nagrada obrobljena s stranico.

Medalja ima nekaj posebnosti glede ušesa. Dejstvo je, da je v nekaterih primerih na tem mestu lahko stigma, ki spada v Leningradsko kovnico. Sestavljen je iz treh zelo majhnih žigosanih črk - LMD. Včasih je bil žig nameščen na eni ali dveh straneh, vendar so taki vzorci, kjer je popolnoma odsoten.

Razlikujte lahko tudi tri vrste podatkovnih nagrad, ki se med seboj razlikujejo pri opravljanju obratnih nalog. Najpogostejši je znak z besedilom "Valiant Labor", ki se nahaja v zgornjem delu. V tej različici je bilo narejenih okoli 11 milijonov izvodov. Naslednja različica medalje - "Za vojaško hrabrost." Ta znak je približno petkrat manjši, saj je bil njegov promet le 2 milijona, v tretji verziji pa sta prejšnji dve besedili popolnoma odsotni. Takšne medalje so bile namenjene samo za nagrajevanje tujih državljanov držav, ki so prijazne ZSSR. Njihovo skupno število ne presega 5 tisoč izvodov.

Cena

Koliko je medalja "Za Valiantno delo"? Njegova cena se lahko zelo razlikuje, odvisno od več kazalnikov. Na primer, spominska nagrada, ki je bila podeljena naprednim delavcem (z besedilom »Za hvalevredne delavce«), lahko stane približno 4-6 dolarjev, z napisom »Za vojaško slavo« - 10-15 dolarjev in brez njega - od 650 do 750 evrov.

Cene medalj, ki so bile med drugo svetovno vojno podeljene ljudem za delovne sile, so odvisne od posamezne značke in se lahko razlikujejo od 3 do 30 dolarjev na izvod.

Levovo obleko za otroka ni težko narediti z lastnimi rokami!Do-it-yourself voščilnice: mojstrski razred, zanimive ideje in priporočilaŠivamo sramotni kostum: materiale in shemoTulipani iz bonbonov in valovitega papirja.  Candy Tulipani: Master ClassObrti iz vlažnih diskov to naredite samiKako narediti luči buče v različnih variacijahKuhinjski enobarvni križni šivSunflower-kanzashi do-it-yourself: mojstrski tečaj