FoodPro Preloader

Lyalka motanka naredite sami. Lyalka-motanka: mojstrski tečaj


Lyalka-motanka je ena izmed sort slovanskih lutk-amulet. V nasprotju z ruskimi in beloruskimi kolegi je križ ranjen na obrazu. Med pogani je označil ogenj in je bil simbol sonca. Ne bo potrebno veliko materiala, da bi naredili takšno punčko, in kdorkoli jo bo naredil. Načela proizvodnje čar Postopek ustvarjanja te lutke se imenuje dušenje. Resni

Lyalka-motanka je ena izmed sort slovanskih lutk-amulet. V nasprotju z ruskimi in beloruskimi kolegi je križ ranjen na obrazu. Med pogani je označil ogenj in je bil simbol sonca.

Ne bo potrebno veliko materiala, da bi naredili takšno punčko, in kdorkoli jo bo naredil.

Načela proizvodnje čar

Postopek ustvarjanja te lutke se imenuje dušenje. Resnično izgleda kot ovijanje otroka v plenicah, oblekah. Tradicionalna motanka poteka brez igel, škarij. Tkanine in nit raztrgane roke.

V antiki je bilo platno za izdelavo lutk pobarvano s sokom bazge, pesa, noči. Ko so naredili ta talisman, je rokodelka pomislila, komu jo bo predala. Pogosto so lutke pustili v svoji družini in jim jih izročili z dedovanjem.

Zdaj so motanki lepi spominki, v Ukrajini pa so pogosto vezani na nape poročnih avtomobilov kot simbol sreče mladoporočencev.

Zvokanje

Povedal vam bo, kako je narejena Lanka-motanka, mojstrski tečaj.

Najprej kuhajte vse, kar potrebujete:

  • kosi tkanin;
  • niti želene barve;
  • Škarje;
  • trakovi, razni dodatki za dekoracijo.

Vzemite rez iz enobarvne bele pravokotne mreže, v notranjost pa morate vstaviti bodisi zvito bombažno palico ali valjano krpo. V slednjem primeru je treba loputo večkrat preklopiti, da dobite razpon širine 3-5 cm, zdaj pa ga zavrtite tesno na eni strani v obliki zvitka. Prazen prostor postavite v belo pravokotno mrežo.

Poravnajte njegove robove. Krpo navijte z navojem, tako da se vata ali navitega dela tkanine spremeni v glavo amuleta, njegov vrat pa je jasno označen.

Naredi obraz

Povedal vam bo, kako je nastala Lanka-motanka, shema. Opazite, kako so navoji rane. Postaviti jih je treba navzkrižno. To je značilnost ukrajinskega amuleta, po katerem se razlikuje od podobnih, ki jih proizvajajo drugi narodi. Funkcije obraza tukaj niso narejene, zamenjujejo jih niti.

Prvo postavimo navpično, pod vratom in še naprej na enak način. Recimo, da je vaša prva nit rumena. Iz nje boste naredili trak v središču obraza lutke.

Nadalje, desno in levo od tega traku, prevesite drugo modro barvo. Istočasno prevrnite niti preveč navpično. Za desno stezo jih peljite skozi levo stran vratu, za levo - skozi desno.

Border blue lahko navpične črte modre barve. Zdaj morate naviti nit v enaki barvi, le vodoravno. Da bi jih ohranili močnejše, jih prenesite skozi navpične vrste. Torej ste izvedli sveti križ.

Zdaj obrnite več vrst belih niti okoli vratu lutke, da bi skrili tke, ki so nastali prej, in bolj jasno označite ta del telesa.

Zelo kmalu boste dobili Lanka-motanka. Kako narediti, po starodavnih tradicijah? Odtrgajte tkanino z rokami, opravite liho število navitij.

Naredimo roke in trup

Osnova za te dele telesa bodo dve beli rezi, ena mora biti večja od druge. Vzemite majhen pravokoten trak iz platna, iztisnite cev iz njega z gibanjem stran od vas. Na enak način okrasite večji kos tkanine. Zelo kmalu bo postal osnova amuleta.

Postavite ga navpično in postavite majhno cev na vrh, pravokotno na velik obdelovanec. Vzemite žogo iz bele preje. Z njimi zavrtite cevi tako, da tvorijo križ. Preja se rani ne le na stičišču teh dveh delov, ampak tudi na celotni veliki cevi, ki je osnova telesa lutke.

Na desno in levo zapestje zapestite malo belo nit. Na zgornji del trupa položite prazno glavo, znova navijte spoj teh delov na vratu in pod prsnim košem lutke z navojem, pri čemer je nit navite prečno in vodoravno.

Oblačila

Zdaj lahko daš veliko domišljije. Motanka lyalka bo zelo lepa, če jo nosite v barvni obleki.

Da bi naredili njegov zgornji del, vzemite tkanino s vzorci. Izrežite ali trgajte pravokotnik iz njega. Hkrati morajo biti vodoravne strani slike nekoliko večje od navpičnih. Označite sredino pravokotnika, na tem mestu izrežite majhen krog za glavo. Nadalje od njega k sebi naredite neprekinjen zarez. Potrebno je, da se jopič prosto obleče na lutko.

Amulet oblecite v novo obleko, na vratu pa postavite vratni izrez. Dolgi deli pravokotnika bodo rokavi tuljave. Da bi postali jasnejši, si zavežite zapestje s trakovi.

Iz iste tkanine, iz katere je izdelana srajca, prerežite spodnje krilo. Ožja in daljša bo od vrha. Najprej šivajte zgornji del krila okoli pasu lutke, nato pa razrežite platno za zgornjo krilo, naj bo svetlo. Po tem, ko je motanka lutka oblečena v dve krili - dolgo spodnjo in krajšo zgornjo, odrežemo predpasnik iz lahke tkanine in ga s satenastim trakom pritrdimo na mesto.

Na vratu čara moraš nositi šal. Tukaj lahko prikažete domišljijo: najprej pletite lahek šal, nato svetel šal. Naredite ogrlico iz kroglic ali kroglic, obesite na čar. Delo je končano. Tako je Lalka motanka končana, mojstrski razred je pomagal pri reševanju te naloge.

Raznovrstnost amuletov

V starih časih so izdelovali predvsem ženske motane, zdaj pa tudi moške oddelke. Načelo, da je osnova enaka, razlika je le v oblačilih. V obleki, sončniku ali obleki je lahko motanka, katere vrste so drugačne.

Da bi lutko naredili kot mladeniča, pritrdimo še eno krpo, ki jo zložimo v cev v spodnji del telesa s pomočjo nitke, ki oblikuje noge. Na njih položite hlače, srajco na telo, zavežite pas. Okrasite glavo s pokrovčkom ali visoko kapico.

Dekleta baba

V starih časih je bilo mogoče v eni družini zbrati veliko amuletov. Eden od njih je pomagal rodovitnosti, drugi je bil poln zdravilnih zelišč, tretji pa je skril filozofski pomen, pomagal videti življenje žensk. Baba lutka je bila ime za takšno motanko. Vrste teh čar je enostavno izdelati. Da bi naredili tako filozofsko obalo, je treba za lutko odrezati dolgo krilo. Ko ga položite na plažo, morate zaviti rob in ga s trakom privezati na pas.

Ta lutka je simbol dekleta. Ko se mlada ženska poroči, se spremeni v "žensko". Da bi to pokazali, odvežite trak na pasu - krilo pa bo dolgo. Že pred tem je treba na pas amuleta pritrditi predpasnik, tako da ga, ko spustite krilo lutke, vidimo. Te beregin so naredila dekleta, ki se želijo čim prej poročiti.

Čar za mame

Če bi ženska želela imeti otroke ali jih zaščititi pred težavami tistih, ki so se že rodili, bi naredila lutko veduc. Posebnost te beregini je, da je bila takrat, ko je bila izdelana ajda iz moljcev, njene roke dolge. Navsezadnje je to roka matere in hčere. Dekle stoji pred žensko. Telo hčerke je prav tako ustvarjeno iz lista, ki je navito v cevi in ​​pritrjeno z navojem. Potem je glava ranjena, lasje so narejene iz niti, pletenica je tkana. Še vedno je treba nositi ustrezna oblačila za mamo in hčerko - in dokončate mojstrski razred (MK).

Lyalka-motanka je narejena ne samo iz tkanine, ampak tudi iz preje. Če želite to narediti, prerežite niti enake dolžine, prepognite na pol, privezane na vrhu vratu, da označite glavo. Na enak način, vendar predhodno ločene niti, jih navijte z nitjo, da označite noge in roke. Ostaja, da nosite svoje ustvarjanje in ga lahko občudujete.

Lepe in lahke papirne hišeRavne in volumetrične obrti iz žit na temo "Jesen"Torej samo plesti pulover!Izdelava plenice za motorje z lastnimi rokamiKako narediti papirnate metulje z lastnimi rokami?  Tri lahke potiFoamirana krona naredite samiDomače obrti so improviziraneKako pravilno pico kvačkanje.  Možnosti