FoodPro Preloader

Snemanje DFT je ... Kaj je TFP foto sesija in kako dobiti fotografijo v studiu brezplačno


Snemanje TFP je obojestransko koristen dogovor med modelom in fotografom, običajno v zgodnjih fazah njihove kariere. Kaj pomeni, kako je pogodba ustvarjena in kaj naj vsebuje, kakšne so pasti tega koncepta? Beri naprej. Splošni pojmi Kaj pomeni ta kratica? TFP je kratica za čas za tisk - dobesedno prevedena, čas za izpis. Ker

Snemanje TFP je obojestransko koristen dogovor med modelom in fotografom, običajno v zgodnjih fazah njihove kariere. Kaj pomeni, kako je pogodba ustvarjena in kaj naj vsebuje, kakšne so pasti tega koncepta? Beri naprej.

Splošni pojmi

Kaj pomeni ta kratica? TFP je kratica za čas za tisk - dobesedno prevedena, čas za izpis. Ker danes fotografije na papirju postajajo manj priljubljene, so pogosto posledica takšnega snemanja digitalne slike na disku. To je pripeljalo do kratice TFCD - Time for CD.

Snemanje DFT je pogodba med fotografom in modelom, pri katerem se slednji strinja, da se bo postavil za prvo brez finančnih nagrad, razen za slike, ki bodo uporabljene za njen portfelj. To pomeni, da nihče ne plača nikomur. Da bi se izognili konfliktnim situacijam, je bolje, da se ne omejujemo na ustni dogovor, temveč jasno opredelimo pravice in obveznosti vsakega udeleženca v ustvarjalnem procesu s pomočjo dokumentacije v obliki pogodbe.

Zakaj ga potrebujete?

Vsakdo si želi plačati za svoje delo, vendar se nihče ne bo obrnil na ljudi, ki ne morejo dokazati svoje profesionalnosti za storitve. Kupci pričakujejo, da bodo videli fotografsko znanje in model v poslu, preden bodo z njimi podpisali pogodbo. Zato je potreben portfelj za oba.

Za ljubiteljskega fotografa je fotografiranje DFT dobra alternativa za najemanje in plačevanje profesionalnih modelov, da bi dobili kakovostne slike. Navsezadnje je njihova pristojbina lahko previsoka za to. Hkrati pa je sodelovanje z modeli začetniki veliko cenejše.

Enako velja za drugo stran. Modeli z malo ali nič izkušnjami snemanja morajo imeti kakovosten portfelj. Poleg tega, bolj ko preživi čas pred kamero, boljša in bolj samozavestna bo pogledala v okvir. Toda pristojbina za storitve slavnega fotografa je lahko previsoka. Vzajemno koristen sporazum z fotografom bo koristil obema stranema.

Kako dobiti fotografijo v studiu brezplačno

Čeprav snemanje DFT ne prinaša takojšnje finančne koristi, to ne pomeni, da se katera od strank namerava ukvarjati z dobrodelnostjo.

Ko želite takšno sodelovanje ponuditi fotografu ali modelu, razmislite, ali bo to koristno za njih. Navsezadnje nameravajo tudi nekako uporabiti nastalo gradivo: za samopromocijo, prodajo, itd. Če jim ne morete ponuditi nekaj donosnega, potem ne smete biti užaljeni, ko ste zavrnjeni. To še posebej velja za delo s strokovnjaki, katerih strokovna raven je veliko višja od vaše. Začetni modeli bodo težko delali pod enakimi pogoji z izkušenim fotografom in obratno. Možnosti prostega streljanja bodo enake nič.

Seveda se včasih zgodi, da se fotograf, ki že ima izkušnje in ugled, strinja z delom na DFT-ju, ker želi eksperimentirati z novo idejo ali prodati serijo slik na zaloge fotografij.

Vendar je najbolje izbrati partnerja, katerega raven spretnosti je enaka ali nekoliko višja od vaše. Nato lahko delate skoraj brez naložb in ohranite normalne spoštljive odnose. Tako boste zrasli skupaj, ali se izboljšali in prešli na delo s strokovnjaki višje ravni.

Finančna stran vprašanja

Na prvi pogled se zdi, da je fotografiranje DFT popolnoma brezplačno. Dejansko obstajajo določeni stroški, ki jih začetniki pozabijo ali se ne zavedajo.

Torej, fotograf DFT plača za:

 1. Najem in / ali nakup studia in opreme.
 2. Najem in / ali nakup rekvizitov.
 3. Obdelava in tiskanje fotografij.

Model DFT pa bo moral plačati:

 1. Storitve frizerka, ličila.
 2. Nakup / najem oblačil in dodatkov.
 3. Storitve stilistov.

V redkih primerih lahko fotografi zagotovijo modele s celotno skupino strokovnjakov. To je seveda zelo dobra ponudba. Toda v večini primerov lahko kontaktira ali popolnoma premakne te skrbi na ramena. Običajen vzorec je, kadar obe strani povzemata stroške in ju enakomerno razdelita. Takšne trenutke je treba določiti na začetnih stopnjah sodelovanja.

Rezultat dela

Pogoji TFP morajo jasno navajati koristi, ki jih bo prejela vsaka stranka ob koncu raziskave. Navsezadnje nihče ne želi delati za nič. Na primer, morajo se dogovoriti o tem, koliko fotografij bo na voljo modelu in kako dolgo bo trajala fotografska seja DFT. Povprečna številka je od dve do šest fotografij na uro dela. Vendar se razlikuje glede na sporazum.

Če bo fotograf uporabil slike v komercialne namene, se morajo stranke odločiti, kakšno nagrado bo model dobil. To je lahko fiksni znesek ali določen odstotek prihodkov. V vsakem primeru morate za uporabo fotografije pridobiti dovoljenje modela.

Pravni vidiki

Da bo pogodba sklenjena za streljanje, se prepričajte, da vsebuje:

 • popolni podatki o potnem listu fotografa in modela;
 • datum in kraj streljanja;
 • odgovornosti vsake strani;
 • razporeditev stroškov;
 • model plačila (število, vrsta, čas izdelave slik);
 • podpis vsake stranke.

Nasveti za fotografe

Ključ do uspešnega modela fotografiranja je skrbno načrtovanje. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

 1. Označite svojo idejo. Fotograf bi moral vnaprej vedeti, katere fotografije namerava prejeti zaradi fotografiranja. Model ne izbere teme, ozadja ali rekviziti, ki jih je treba uporabiti. Seveda je izmenjava idej dobrodošla, vendar je odgovornost za ta del dela na vas. Brez posebnega cilja lahko končate z nesmiselnimi slikami, ki jih ne boste potrebovali niti vi niti njena.
 2. Pojasnite idejo modela. Morala bi biti jasna glede tega, kaj od nje želite - od ličila, las, garderobe in do konca z razpoloženjem. Ločeno se pogovorite o želeni stopnji golote in odkritosti.
 3. Izbira okvirja. Nekateri fotografi dajejo slike po lastni presoji, nekateri dajejo model možnost izbire. Vse to je treba dogovoriti vnaprej.
 4. Zaščita avtorskih pravic. Morda je to najbolj vznemirljiv trenutek. Model lahko fotografira za portfelj, vendar pravice do komercialne uporabe pripadajo fotografu. V zvezi s tem so lahko slike vodni žigi. Vendar pa se takšne fotografije v portfelju štejejo za slabo obliko. Zato razpravljajte o tem, kako boste branili svoje avtorstvo ne na škodo modela.
 5. Skrbno razvije pogodbo in pogoje TFP. Ne pozabite na točko, v kateri se model strinja s komercialno uporabo slik. Priporočljivo je, da se pogodbi priloži kopija potnega lista ali drugega osebnega dokumenta, kjer je fotografija. Torej z vsemi vprašanji lahko zlahka dokažete, da se je oseba na slikah resnično strinjala z njimi.

Nasveti za modele

 1. Previdno se približajte izbiri fotografa. Ne preživljajte časa in denarja na usposabljanju samo zato, ker ste se dogovorili za delo brezplačno.
 2. Upoštevajte želje fotografa, da bo fotografiranje TFP čim bolj produktivno.
 3. Jasno se pogajati s frizerjem, vizažistom in drugimi strokovnjaki, da ne bi motili dela zaradi njihove odsotnosti.
 4. Če niste prepričani, katera oblačila vzeti, dajte prednost osnovnim stvarem, vendar prinesite zanimivo opremo. Tudi preprost šal se lahko igra na desetine načinov.
 5. Previdno preberite pogoje pogodbe za streljanje, vztrajati pri njegovi sklenitvi.
 6. Ne izberite fotografa, ki vam obljublja, da vam bo dal vse slike. Včasih to kaže na njegovo pomanjkanje profesionalnosti - samo upa, da bo iz mase materiala vsaj nekaj dobro izšlo. Vsaka raziskava TFP bi morala pomembno prispevati k vašemu portfelju, kjer je kakovost pomembna in ne količina.
 7. Enako velja za obdelavo fotografij. Če rezultat obljubljate takoj po streljanju - to je razlog za previdnost. Fotograf očitno nima časa za obdelavo slik. In celo uspešne posnetke je treba včasih izrezati, prilagoditi barve in kontrast, odstraniti majhne delce prahu in druge pomanjkljivosti. Če je fotografija v fokusu, to ne pomeni, da je fotografija uspešna. Strokovnjak bo v vsakem primeru zavrnil del fotografije, ker bodo imeli tehnične, kompozicijske in druge pomanjkljivosti. Ne pozabite na kakovost.
 8. Lahko pa pride do še ene težave pri obdelavi. Nekateri strokovnjaki neusmiljeno odlašajo z roki. Zato poskrbite, da bo v pogodbi obstajala določba: »Obdelava fotografij ne bo trajala več kot ___ dni, če fotograf ne zagotovi fotografij do datuma. Zato zaščitite svoje interese in vam ni treba delovati kot pobudnik.
 9. S fotografom se pogovorite, kakšna bo oblika slik. Če so v obliki izpisov, se pogovorite o velikosti in kakovosti papirja. Prosimo, upoštevajte, da jih boste morali sami skenirati za uporabo v elektronski obliki. Ali pa vam bo fotograf dal CD z materiali ali povezavo za prenos.

DFT za oglaševanje

Tak koncept je redek, vendar še vedno obstaja prostor. Če vam fotograf ponudi tako fotografiranje, je to resen razlog za razmislek. Ena stvar je, da se posnetki uporabljajo za prodajo na fotostokih, druga stvar pa je, da so vaši posnetki namenjeni oglaševanju določenega izdelka, ekipa strokovnjakov je vključena v delo in nekdo veliko zasluži od tega. Seveda, vaše priznanje, kako se bo model povečal, še posebej, če slike padejo v sijajne revije. Ampak, če ste tako dobri, da natisnete, zakaj ne bi dobili dostojnega plačila za svoje delo. Poleg tega s takšnimi slikami lahko obstajajo resne omejitve na področju avtorskih pravic, in jih ne morete uporabiti za samo-oglaševanje. Nedvoumno je težko odgovoriti na to vprašanje, zato skrbno pretehtajte prednosti in slabosti za določeno situacijo.

Poklicna etika

Redko pogoji za raziskavo DFT zagotavljajo predplačilo za prihodnje stroške med strankama. Vendar to ni razlog za neodgovorno obravnavo dela. Če fotograf prekine snemanje, lahko model izgubi denar, porabljen za pripravo, ali uniči odnos s sodelujočimi strokovnjaki. Konec koncev, vsakdo mora načrtovati svoj urnik. Fotograf lahko povzroči tudi izgube, ker se najemnina studia in opreme plača vnaprej, da ne omenjamo izgubljenega časa.

Ne pozabite, da je to profesionalno okolje precej ozko in se vsi poznajo. Zato morate varovati svoj ugled in izpolnjevati obveznosti med seboj. Sicer ne bodo hoteli kmalu sodelovati z vami.

Pravi odnos

Streljanje DFT je timsko delo. Da bi bila čim bolj produktivna, bi si morali vsi njeni udeleženci prizadevati. To je enako resno delo kot plačani fotografski posnetki modelov, zato ga ne smete vzeti, če niste odločeni, da boste partnerju dali največ truda, navdiha, ustvarjalnosti in izkušenj.

Levovo obleko za otroka ni težko narediti z lastnimi rokami!Do-it-yourself voščilnice: mojstrski razred, zanimive ideje in priporočilaŠivamo sramotni kostum: materiale in shemoTulipani iz bonbonov in valovitega papirja. Candy Tulipani: Master ClassObrti iz vlažnih diskov to naredite samiKako narediti luči buče v različnih variacijahKuhinjski enobarvni križni šivSunflower-kanzashi do-it-yourself: mojstrski tečaj