FoodPro Preloader

Kovanci Romunije: moderni in stari. Najbolj zanimivi romunski kovanci


Romunija - država v jugovzhodnem delu Evrope, ki je nastala sredi XIX. Stoletja. Do leta 1947 je bila znana kot Kraljevina Romunija, od leta 1947 do 1989 pa Socialistična republika Romunija. Interes za zbiratelje so tako povojni (socialistični) kot sodobni romunski kovanci. Fotografije in opisi najbolj zanimivih primerkov najdete v tem članku. Ro

Romunija - država v jugovzhodnem delu Evrope, ki je nastala sredi XIX. Stoletja. Do leta 1947 je bila znana kot Kraljevina Romunija, od leta 1947 do 1989 pa Socialistična republika Romunija. Interes za zbiratelje so tako povojni (socialistični) kot sodobni romunski kovanci. Fotografije in opisi najbolj zanimivih primerkov najdete v tem članku.

Romunska valuta: splošne informacije

Valuta države je romunski lej (od romunskega leva - "lev"). Mednarodna koda: RON (od 2005). 22. april 1867 se šteje za datum rojstva romunske valute. Takrat je poseben zakon uvedel lei v obtok. Do konca XIX. Stoletja so se vzporedno z njimi uporabljali tudi francoski franki. Od leta 1890 je romunski leu postal edina valuta kraljestva.

V nacionalni valuti Romunije so bile izvedene tri monetarne reforme (leta 1947, 1952 in 2005). Julija 2005 je bil izdan nov lev, ki je bil enak 10 tisoč starim.

Ohlapna sprememba v Romuniji se imenuje kopel ali kopel (od romunskega banskega denarja). V eni lei - 100 kopel. Romunsko valuto predstavljajo tako kovanci kot bankovci. Slednje so zanimive, ker so narejene iz posebne plastike, zato se ne trgajo in služijo veliko dlje kot papirni bankovci. Toda ta članek se ne nanaša na račune, ampak na romunske kovance.

Kovanci monarhistične dobe

Malo ljudi ve, da je bila ta država do konca druge svetovne vojne monarhija. Najstarejši romunski kovanec je 10. kopalnica iz leta 1867 (glej sliko spodaj). To ni neobičajno zaradi precej velikega kroženja. Stroški takega kovanca danes giblje od 500-1000 rubljev - odvisno od države.

Predvojni 2-lejski kovanec s podobo žetona je bolj dragocen. Leta 1914 je bila skovana iz srebra. Strošek enega takega kovanca lahko doseže 5 tisoč rubljev.

Romunski kovanci s dostojanstvom 100 lejevcev iz štiridesetih let opisujejo profil kralja Mihaja I. postal je monarh v zelo mladih letih (pri 19 letih) in je bil lutka Hitlerjevega zaveznika Iona Antonescuja. Avgusta 1944 pa je Mihai I odredil aretacijo Antonescuja in njegovih generalov ter napovedal vojno nacistični Nemčiji. Stroški teh kovancev so majhni, saj je kroženje kovancev preseglo 20 milijonov kosov.

Posebno zanimanje za zbiratelje kovancev je kovanec iz leta 1938 v vrednosti 1 lev. Na hrbtni strani je krona s kraljevim grbom, na obrazu pa je koruzni storž.

Kovanci socialističnega obdobja

Po drugi svetovni vojni se je Romunija znašla v območju vpliva ZSSR in se lotila socialističnega razvoja. Potem se je zasnova kovancev drastično spremenila. Na mnogih izmed njih lahko vidite prizore, ki odražajo hiter razvoj industrije in industrije, kar je bilo značilno za povojno Romunijo.

Tako je na primer obrnjen kovanec z 1 levjem iz leta 1951 okrašen z naftno ploščadjo. Na rafineriji je upodobljen kovanec v trajanju 3 let 60 let. Tudi kmetijska tema ni prikrajšana za pozornost - na kovancih od 1 leva sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja je na terenu viden voznik traktorja.

Neverjetno zanimiv kovanec tega obdobja je neuradno ime "kovač". Kovan je bil iz bakreno-nikljeve zlitine sredi 50. let prejšnjega stoletja. Na sprednji strani kovanca je upodobljen kovač, ki dela na ozadju industrijske tovarne.

Sodobni kovanci Romunije

Zdaj o sodobnih kovancih. Trenutno so romunski kovanci predstavljeni z naslednjimi apoeni:

  • 1 kopel;
  • 5 kopeli;
  • 10 kopeli;
  • 50 kopeli

Oblikovanje vseh teh kovancev je enako. Oblika je najbolj jedrnata - tukaj je samo nominalna. Na hrbtni strani kovancev je prikazan državni grb Romunije, napis Romunija in leto izdaje. Slike na sprednji in zadnji strani nista obrnjeni glede na druge (kot je bilo na prejšnjih romunskih kovancih).

V zadnjih letih se je v trgovini na drobno po vsej državi vse cene zaokrožilo na deset kopeli. Zato so kovanci v apoenih ene prepovedi danes izjemno težki.

Kako kravato preprosto kvačkati šal?  Sheme bodo novicam pomagale, da bodo delo lažje in preprostejše.Brioche (pletenje): opis tehnike, značilnosti in pregledovOsredotočite se s karticami.  Najpreprostejši način za presenečenjeCrafts iz časopisnih cevi storite samiKako narediti nož z lastnimi rokami doma?Smešne lutke iz nogavicKako vtkati tatoo choker desno?Crafts iz cevi soka z lastnimi rokami.  Obrti za novo leto