FoodPro Preloader

Kozaka sablja: opis in fotografija. Starinsko orožje


Sablja je skupno orožje v Rusiji v 16. in 19. stoletju. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti. Kozaki sabla so nadomestili druge vrste podobnega orožja. V 19. stoletju je bila to najpogostejša možnost v Rusiji in na Kavkazu. Takšna sablja se je imenovala tudi kozački meč. Z razvojem strelnega orožja in ukinjanjem kovinskih oklepov so praktično vsi vojaki cesarske ruske vojske uporabljali bojno sabljo. V boju,

Sablja je skupno orožje v Rusiji v 16. in 19. stoletju. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti. Kozaki sabla so nadomestili druge vrste podobnega orožja. V 19. stoletju je bila to najpogostejša možnost v Rusiji in na Kavkazu. Takšna sablja se je imenovala tudi kozački meč. Z razvojem strelnega orožja in ukinjanjem kovinskih oklepov so praktično vsi vojaki cesarske ruske vojske uporabljali bojno sabljo. V boju, v katerem so lahko metki prodrli v železov oklep bojevnika, je napad z uporabo kozaške sablje postal več kot nujen. To je bilo mogoče zaradi številnih značilnosti in značilnosti take vrste orožja.

Splošne značilnosti

Kozaška sablja je orožje za rezanje, ki ima precej dolgo rezilo. Uporabljen je bil v boju in je služil kot atribut vojaške obleke. Danes je taka sablja dragoceno antično orožje. To vam daje priložnost, da razumete taktike boja teh časov.

Prvotna kozačka sablja je sestavljena iz rezila in ročaja. Standardna dolžina rezila je 1 m. Ampak za bitko uporabili 2-orožje orožje. Rezilo je bilo rahlo ukrivljeno.

Efez nima križev. Na njenem koncu ročaj vilice. Lahko ima okroglo konico.

Ta kozački sablja je imenovala meč. V tem primeru je isto. Toda običajna sablja ni enakovredna meču. V prvem primeru so rane naletele samo na vrsto sekljanja, v drugem pa je bila dodana možnost britja in rezanja. To je značilnost kozačkega orožja.

Obstajata dve glavni vrsti tega časa: bela in azijska. Imajo nekaj razlik. Kozaki sabli se razlikujejo glede na leto izdelave.

Nošenje in uporaba dama

Kozaka sablja ni imela straže, izgovarjanega konice. Ukrivljenost rezila je bila minimalna. Vsi ti dejavniki so privedli do drugačnega uravnoteženja v primerjavi z običajno sabljo.

Meč je bil obdan z lesom. Zaradi načina, na katerega je bila uporabljena v boju, je bila sablja nameščena naprej z ritom. Obloge so ponavadi prekrite z usnjem.

Sablja je bila pritrjena na pas ali ramenski pas. V ta namen smo uporabili enega ali dva obroča, pritrjena na ukrivljeni strani.

V razburljivih kozačkih zabavah, na bojišču, je bilo treba ne samo sodelovati v bitki, temveč tudi včasih, da bi odvrnili nenadne napade. Zato je v ovitku položila rezilo navzgor.

Kozački sablja, medtem ko se enostavno ugrablja in ne zahteva spremembe roke. To je priročno orožje. Glede na značilnosti meča lahko primerjamo s samurajsko katano. Imajo podobno obliko rezila kot tudi uporabo in obrabo.

Kontrolniki porekla

Beseda "checker" je izposojena iz Circassian ali Adyghe jezika, kjer je bilo takšno orožje imenovano "sakho" ali "seshkhue". V prevodu to pomeni "dolg nož".

Čerkezi so se razlikovali od Rusov. Bili so krajši in lažji. Izvirnik kozačkih mečev vzorca 1881, 1904, 1909 je orožje 12.-13. Stoletja. Raziskovalci so ga našli v čerkeznih deželah.

To vrsto sablje so najprej sprejeli Terek in Kubani. Imajo preglednik, ki velja za tradicionalni del vojaške obleke. Že od kozakov se je takšno orožje začelo uporabljati med nižjimi in višjimi vojaškimi vrstami.

Kot charter checker so jo uporabljali konjeništvo, žandarmerija, policija, pa tudi med častniki. In do sedaj, ko je vesela zabava Kozaka, se podvigi orožja pojavljajo vedno v povezavi z mečem. Lahko rečete, da je to atribut kozakov.

Azijski pregledovalnik

Kozaki so dolgo uporabljali turške, perzijske vrste za svoje oboroževanje.

Do sredine 19. stoletja je bilo veliko sabljev kavkaškega tipa. Toda najbolj priljubljen, urejen meč kozakov v letih 1834-1838 je bil meč azijskega vzorca.

Imela je jekleno rezilo z enim rezilom z ukrivljeno obliko. Orožje je imelo eno široko dolino. Bojni konec je bil obrobljen.

Njegova skupna dolžina je dosegla 1 m, rezilo pa 88 cm, širina pa 3, 4 cm, azijski pregledovalnik 1834-1838 je imel ukrivljenost 70/395 mm. Takšno orožje je tehtalo približno 1, 4 kg.

Azijska častniška sablja je imela okraske na ročaju in plašču. Podobno orožje je bilo uvrščeno v nižje in višje vojaške činove spodnje-novgorodskega in severskega dragoonskega polka, pa tudi za terenske oficirje bataljonov Plastun in lokalnih skupin kubanskih vojakov.

Kasneje so bili odobreni z vojaško orožje v Tverskoy, Pereyaslavsky, Novorossiysk Dragoon polka.

Kozački osnutki iz leta 1881

Po porazu ruskega imperija v krimski vojni (ki je trajal od leta 1853-1856) je bila nujno potrebna izvedba reform v vojski, začenši z najvišjimi vladnimi ravnmi. Ta proces je vodil vodja ministrstva za vojno D. A. Milyutin. Po odstopu leta 1881 je vojska prenehala.

V istem letu je bil izdelan en sam vzorec orožja. Vse druge vrste hladnega orožja so bile ukinjene in uvedena je bila enotna vrsta sablje za konje, dragoon in pehotne čete.

Zelo hitro je kozačka sablja iz leta 1881 postala najpogostejše orožje za rezanje v ruski vojski. Imeli sta dve vrsti: za nižje in za častnike.

Geometrija orožja je lahko povzročila globoke, hude poškodbe. Ta značilnost je bila razlog za izbiro te sablje kot enotnega modela v ruski vojski.

Kozaška sablja nižjih činov (1881)

Vojaški meč je imel skupno dolžino 102 cm, rezilo pa se je standardno spremenilo v 87 cm, širina pa je bila 3, 3 cm, teža orožja pa 800 g. Narejen je bil iz lesa in je imel globoke nagnjene utore. Iz tehnoloških razlogov je bila izvrtina premaknjena do konca.

Nosilec ni imel pritrditve za bajonet. Ni bil namenjen kozačkim karabinam. Vendar pa je bilo nekaterim polkom v tistem času podeljen ovoj z zaprtim bajonetnim blokom. Do leta 1889 so bili azijski slogi izdani v vseh nižjih razredih. To zgledno orožje imenujemo kozački sablja, izvirnik iz leta 1881.

Častnikov kontrolor leta 1881

Leta 1881 je generalni štab vojaškega oddelka izdal okrožnico 217. Vseboval je podroben opis častnika. Po tem dokumentu sta bila podrobno opisana rezilo in ročaj orožja. Do najmanjše podrobnosti so bili določeni njihovi sestavni deli.

Rezilo je sestavljalo bojni konec, srednji del, peto in spodnja odebeljena rebra (zadnjica) in zgornje rezilo. Tisti del rezila, ki je namenjen za rezanje, se imenuje febel in za odbijanje udarcev - forte.

Središče rezila se nahaja na razdalji 0, 25 aršine, če se meri od konice. Na istem mestu so doline na koncu rezila.

Držalo je sestavljeno iz matice, glave, ročaja, hrbtnega in sprednjega obroča, loka in usnjenega obroča.

Ročaj je izdelan iz lesa, imenovane bakuta. Včasih so bile za te namene uporabljene tudi druge pasme.

Antično robno orožje vzorca leta 1881 ima v srednjem delu prečni prerez v obliki tetraedra, v katerem so vogali zaobljeni. Na koncih je ovalne oblike. Zadnji del ročaja je nekoliko debelejši od sprednjega dela.

Materiali

Rezilo predstavljene sorte orožja je bila "lutka" iz jekla. Za izdelavo dlake uporablja različne materiale. Zadnji obroč je bil izdelan iz bakra z zlatom. Ta element je imel ovalno obliko. Na vrhu je bila luknja za lok. Sprednji obroč je tudi bakren, pozlačen.

Matica, ki se nahaja znotraj ročaja, je lahko jeklo, baker ali železo. Zelo čvrsto ga privijemo na rep noža.

Glava ročaja je iz bakra z zlatom. Ima videz cvetice. Iz istega materiala je izdelan lok.

Prstan, stisnjen med ročajem in zadnjim delom pete, je izdelan iz usnja. Cossack orožje iz tistih časov je bilo izvedeno iz navedenih materialov za vojake in častnike.

Razlika med vzorcem vojakov in častnikov 1881

Tako za nižje, kot za višje, skoraj isto vrsto hladnega orožja. Rezilo ni bilo nič drugače. Razlika je bila v tehnologiji pritrditve ročaja.

Rok, ki se nahaja na vrhu, in ročaj sta bila pritrjena na steblo rezila s tremi zakovicami. Zato sta bila v leseno podlago od vrha do sredine vgrajena dva prozhiliny. Pretepali so skupaj s konico. Skozi njih je bila izvedena povprečna zakovica.

V primeru častnika častnika, zaradi spremembe v zasnovi, je bila luknja za vrvico višja od luknje vojaške sablje. Bila je na srednji liniji ročaja.

Vendar pa je Cossack saber od nižjih vrstah razlikujejo enostavnost zadrge. Sčasoma se je častnikovo hladno orožje začelo proizvajati po isti tehnologiji.

Shashka nižje uvrstitve vzorca leta 1904

Kozaška sablja nižjih činov je bila podobna prejšnjemu modelu. Vendar pa je bilo nekaj razlik. Za takšno orožje je značilna uporaba okrajšav z jedkanjem. Nahajali so se na notranji strani rezila in izgledali takole: "KKV" (Kubanska kozačka vojska), "TKV" (koroška vojska Terek). Na drugi strani rezila so se nahajale tudi črke "ZOF", ki so jih lahko dešifrirali kot zlatoustno tovarno orožja. Tudi tukaj je bilo leto izdaje dama. To je postalo značilnost kozaške sablje tipa 1904.

Ovnec je bil lesen, prekrit z usnjem. Sovražni meč je bil vtaknjen v njih do glave ročaja, zahvaljujoč zvonu na vrhu lesene škatle.

Orožje v nižjih vrstah vzorca leta 1904 je tehtalo 1 kg. Njegova skupna dolžina je 92 cm, rezilo 74 cm, širina rezila pa 3, 5 cm.

Ta sablja je bila dana v uporabo v kavkaških kozačkih vojakih za vojake. Kasneje se je nekoliko izboljšala. Toda splošni pogled je ostal praktično nespremenjen.

Časnik za preverjanje tipa 1909

Okrožnica Generalštaba je dne 03.22.1909 uvedla spremembe predpisov za opis policijskih osnutkov. Kot doslej, zlato orožje najvišjega ranga in sablje z redom sv. Anna 4 stopinj. Dodali so le dekoracijo na kabini in zadnjem obroču.

Častnikovi sabli iz leta 1909 se niso razlikovali od prejšnjega tipa orožja v območju rezil, razen za lokacijo na zunanji strani rezila, imenovanega po cesarju. Po drugi strani pa je bil grb.

Zadnji obroč je imel dekoracijo lovorjevih vej in konveksno ime cesarja. Obstajajo tudi okrasne meje. Glava ročaja je imela dekoracijo v obliki vinjete.

Kasneje so bili razviti drugi modeli, vendar so se v povojnih letih (po drugi svetovni vojni) takšno orožje odpravilo. Sablja je postala parada atribut vojakov, kot tudi nepogrešljivo orožje kozakov.

Danes je to vrhunska sablja. Vzemite ga za zelo častnega za vojaške položaje. Kos lahko nosite samo z dovoljenjem, kakor tudi s podobnimi izdelki. Navsezadnje je to mogočno vojaško orožje.

Glede na takšno orožje kot kozaško sablje lahko človek prodre globoko v vojaško organizacijo preteklih časov. Na nek način je to bilo pomembno orodje na bojišču. Z ureditvijo tega orožja so se začele reforme in preobrazbe v ruski imperialni vojski. Povsod je bila razširjena in je bila na voljo navadnim vojakom in častnikom. Danes je to bistveni atribut kozakov, ki služi kot premijsko orožje, kot simbol vojaške časti in hrabrosti.

Levovo obleko za otroka ni težko narediti z lastnimi rokami!Do-it-yourself voščilnice: mojstrski razred, zanimive ideje in priporočilaŠivamo sramotni kostum: materiale in shemoTulipani iz bonbonov in valovitega papirja.  Candy Tulipani: Master ClassObrti iz vlažnih diskov to naredite samiKako narediti luči buče v različnih variacijahKuhinjski enobarvni križni šivSunflower-kanzashi do-it-yourself: mojstrski tečaj