FoodPro Preloader

Velikost in vrste kroglic


Umetnost beadworka obstaja že več tisočletij na različnih celinah. V zadnjem času je spet začel pridobivati ​​priljubljenost med mladimi in odraslimi mojstri. In to ni presenetljivo, saj je ta starodavna obrt zelo lepa in fascinantna. Nove tehnologije obdelave materialov so vodile do pojava vseh vrst kroglic. Majhne k

Umetnost beadworka obstaja že več tisočletij na različnih celinah. V zadnjem času je spet začel pridobivati ​​priljubljenost med mladimi in odraslimi mojstri. In to ni presenetljivo, saj je ta starodavna obrt zelo lepa in fascinantna.

Nove tehnologije obdelave materialov so vodile do pojava vseh vrst kroglic. Majhne kroglice se razlikujejo po velikosti, barvi, obliki, materialu in državi izvora. Takšna raznolikost svetlih zrn vam omogoča, da ustvarite edinstvene in resnično impresivne izdelke, ki niso niti nerodni za darovanje.

Velikosti kroglic

Velikost kroglic ima svojo posebno oznako, ki je bila položena že v antičnih časih. Najmanjše kroglice so dobile številko 0. Kasneje so se pojavile še manjše kroglice. Začel je označevati dve ničli. In tako je šlo postopoma. Ko so ničle postale težko štetne, so jih nadomestile številke. Potem je sistem označevanja velikosti prevzel naslednjo obliko: 6/0, 7/0 in tako naprej. To pomeni, da je prva številka število ničel. In bolj ko je ta številka, manjše kroglice. Običajno je velikost od 1, 4 do 4, 2 milimetra. Tudi prva številka pred ničlo označuje število kroglic, ki se prilegajo v en centimeter.

Vendar pa niso vsi proizvajalci enakovredni splošno sprejetemu sistemu tipov kroglic v velikosti. Označevanje enega podjetja se lahko zelo razlikuje od označevanja drugega podjetja. Na tej točki je vredno posvetiti posebno pozornost pred nakupom materiala. Predvsem gre za primere, ko mora biti površina idealno gladka. Zaradi različnih velikosti kroglic se lahko izkaže, da je izdelek pokvarjen in neenakomeren.

Barvne kroglice

Sodobna metoda izdelave kroglic vam omogoča barvanje v različnih barvah in odtenkih. Toda poleg tega se razlikuje od drugih lastnosti.

Tako lahko glede na optične parametre ločimo prosojne, prosojne in neprozorne kroglice. Narejena je iz različnih vrst stekla, ki neenakomerno prenašajo svetlobo.

Vrste kroglic in kroglic so razvidne iz učinkov, ki se uporabljajo za ustvarjanje edinstvenega sijaja. Barva je lahko mat, sijoča, biserna, kovinska in bencinska.

Uporabite tudi različne metode obarvanja. Kroglice pokrivajo s polno barvo, samo z zunanje ali notranje površine. Kroglice dodatno obarvajo luknjo v zlatih, srebrnih, bronastih ali bakrenih tonih. S tem učinkom je izdelek zrcalni, peneči premaz. Kroglice so lahko prekrite z majhnimi utori. Iz tega postane kot svilena krpa ali tigrov kamen. Obstajajo tudi kroglice z različnimi vključki iz različnih točk in prog.

Od česa je narejena?

Glede na material je veliko vrst kroglic. Fotografija v članku to jasno kaže. Danes so najpogosteje majhne kroglice narejene iz stekla ali polimerov. Na liniji proizvodnje se plastika odlaga na nit, v domači ročni izdelavi pa se uporablja svetlobna tehnika.

Načeloma se lahko karkoli uporablja kot material za kroglice. Kamen, kovina, les, kosti, okli, jantar, školjke, biseri, korale, dragi kamni, keramika, zrna rastlin. Nekateri kvalificirani delavci uspejo izdelati kroglice, tudi iz papirja ali vlaken.

Vrste in imena kroglic v obliki

Proizvajalci proizvajajo kroglice v treh osnovnih oblikah.

  1. Okrogle kroglice. To so imenovali kroglice.
  2. Obiranje. To so kratke palice.
  3. Bugle. To je že dolga cev.

Seveda obstajajo tudi druge sorte in oblike. Upoštevali pa bomo samo tri glavne, saj so najbolj priljubljeni.

Okrogle kroglice

Okrogla oblika je najbolj znana vsem ženskam in je prisotna v vseh tradicionalnih nakitih. To so majhne kroglice v velikosti od 6/0 do 15/0. Luknja je lahko okrogla ali kvadratna s stopljenimi robovi. Ta vrsta kroglic je danes izdelana iz stekla, ki se segreje v tekoče stanje. Po tem se barve, kemikalije in kovine, stopijo v notranjost. Iz kroglic iz še vročega stekla. Po ohladitvi se razvrstijo po velikosti. Vsako podjetje na svoj način pakira kroglice, neodvisno določa velikost in število kroglic v vrečki.

Rezanje

Na drug način se ta krog imenuje tudi sesekljan. To so kratki tubuli (dolgi približno dva milimetra), ki so odrezani z obeh koncev. Po velikosti ustrezajo kroglicam 11/0. Različica te vrste je fasetirano rezanje. Te palice niso zaobljene, ampak kotne. Običajno imajo obliko peterokotnika ali šesterokotnika.

Kabina je posebna, ker ima precej tanke stene in široko odprtino. Prav tako ima enako obliko in velikost, medtem ko imajo okrogle kroglice v tem pogledu majhne napake. Zato so sesekljane kroglice idealne za tkanje z uporabo opečnih in mozaičnih tehnik. Tudi zaradi širokega središča je ta vrsta kroglice odlična za tiste primere, ko je treba navoj preiti večkrat skozi eno luknjo.

Bugle

Pecivo je tudi sesekljane tubule, vendar že večje dolžine - od 2 milimetrov do 2, 5 centimetrov. V prodaji lahko najdete še bolj podolgovate palice, vendar so izjemno redke. Steklene kroglice so lahko okrogle, obrazne in zavite. Tovrstni proizvajalci se med seboj kombinirajo.

Pri izdelavi perli sta najbolj priljubljeni stekleni biseri dveh, šest in dvanajst milimetrov. Najpogosteje se uporablja za dekoracijo rese in vezenje. Tudi dolge cevi so dobro okrašene s predmeti, ki so tkani na statve ali ročno.

Razvrščeno po državi porekla

Kroglice se razlikujejo ne samo po barvi, velikosti in obliki, temveč tudi po kakovosti. Od njega bo odvisno, kako gladko, lepo in lepo bo izdelek izšel.

Najpogostejši proizvajalci kroglic so tri države:

  • Kitajska
  • Češka republika
  • Japonska

Odvisno od vrste oplemenitenja, mora biti izbira določene kakovosti. Seveda, najvišji je vedno boljši, vendar ne more vsakdo privoščiti drage kroglice. In zakaj plačati, ko je cenejša zamenjava primerna.

Kitajske kroglice

To so najbolj poceni in cenovno dostopne kroglice, ki jih začetniki obrtniki pogosto pridobijo v praksi. Kitajski proizvajalec ima precej omejen izbor oblik, velikosti in barv. V prodaji najpogosteje pride popolnoma obarvane kroglice (prozorne in neprozorne) in z notranjim srebrom. Toda tudi svetle barve sčasoma zbledijo.

Kroglice iz ene vrečke se vedno razlikujejo po velikosti, obliki in to je opazno. So neenakomerne in preveč krhke, zato se pri delu pogosto prelomijo na pol. V primeru žebljev in potaknjencev so robovi tako ostri, da lahko poškodujejo nit, na kateri bodo nanizani.

Zaradi vseh teh pomanjkljivosti in nizke cene. Toda to ne pomeni, da takšnih kroglic sploh ni vredno kupiti. Dober je pri ustvarjanju otrok, za usposabljanje in ustvarjanje prazničnih kostumov (tako lahko).

Češke kroglice

Med iglami so najbolj priljubljene za vse vrste tkanja češke kroglice. Katalog njegovih vrst je zelo raznolik po oblikah, velikostih in barvah. Kroglice se štejejo za zmerno drage, visoko kakovostne, vendar ne brez pomanjkljivosti. Isti odtenek se lahko razlikuje v različnih serijah, čeprav je to pomembno pri izdelavi izdelka. Velikost in oblika kroglic sta v bistvu enaka, včasih pa morate še opraviti kalibracijo. Nekateri kroglice počijo v delu ali se srečajo z preveč ozko luknjo, zaradi katere igla le ne plazi.

Te pomanjkljivosti najdemo, vendar ne tako pogosto kot kitajski kolegi, ki so veliko cenejši. Iz tega razloga se v igle pogosto odločajo češke kroglice.

Japonske kroglice

Ta proizvajalec ni tako pogost v trgovinah za ustvarjalnost. Najverjetneje je to dejstvo mogoče pojasniti s previsokimi stroški za potrošnike. Čeprav je tako, ko je cena upravičena s kakovostjo.

Skoraj sto odstotkov japonskih kroglic je gladko in enakomerno. Zato ni treba razvrstiti pred tkanjem. Če se ugotovijo kakršne koli nepravilnosti, niso vidne s prostim očesom in ne pokvarijo končnega izdelka. Barvna paleta je jasno določena in tudi najmanjša napaka v senci se ne pojavi. Robovi kroglic se dobro stopijo, tako da nit ne reže. Stene so zelo tanke, zaradi česar japonske kroglice tehtajo manj kot kitajski in češki kolegi.

Zdaj veste, kakšne so kroglice. V prodaji je toliko vrst, ki jih lahko katera koli rokašica izbere za ustrezno možnost tako po videzu kot po ceni.

Crafts iz kroglic iz niti - lepa in cenovno dostopnaZaključni element - šiv "zadnja igla"Kako narediti ameriški lok?Potonika iz kroglic: fotografija, shema tkanja, mojstrski tečaj za začetnikeRokavice z vojaškimi čepiKompleti za križno šivanje "Ryolis": značilnosti, prednosti, noviceKako šivati ​​povodnega konja: vzorci, navodila po korakih, videoKako plesti nogavice: korak za korakom navodila za začetnike