FoodPro Preloader

Katera država je rojstni kraj šaha?


Šah je bil izumljen pred mnogimi stoletji in še vedno ni znano, kdo jih je izumil. Zaradi predpisovanja dogodkov je videz te igre prerasel v mite in legende. Katera država je rojstni kraj šaha? Po legendah igra izvira iz Indije. Zgodovina šaha Indija je rojstni kraj šaha. Menijo, da so se pojavili v prvih stoletjih našega obdobja. Kasne

Šah je bil izumljen pred mnogimi stoletji in še vedno ni znano, kdo jih je izumil. Zaradi predpisovanja dogodkov je videz te igre prerasel v mite in legende.

Katera država je rojstni kraj šaha? Po legendah igra izvira iz Indije.

Zgodovina šaha

Indija je rojstni kraj šaha. Menijo, da so se pojavili v prvih stoletjih našega obdobja. Kasneje je bil šah prepeljan v različne dele sveta in vsak narod je dodal nekaj svojega: spremenil je ime igre, obliko številk, pravila pa so ostala enaka - šah-mat kralj.

Zgodovinarji šaha so prepričani, da igro niso izmislili samo določeni ljudje, ampak velika skupina različnih narodov, ki jo dopolnjuje in spreminja v različnih časih. Znanstveniki se strinjajo le z eno stvarjo: Indija je domovina šaha.

Vendar pa obstajajo kitajski zgodovinarji, ki ne verjamejo, da je indijski izvor šaha v celoti dokazan. Iščejo dokaze, ki potrjujejo, da je igra prišla iz Kitajske.

Kaj je rojstni kraj šaha? Potrditve, ki zavračajo indijski izvor igre, ne, in prva omemba tega v kitajski literaturi se nanašajo le na 8. stoletje. To samo potrjuje, da je domovina šaha Indija.

Legende o izvoru šaha so zelo zanimive in nenavadne.

Bratje Gav in Talhand

Opis te legende najdemo v perzijskem pesniku Firdousiju, ki je napisal zgodbo pred približno tisoč leti.

V enem indijskem kraljestvu je živela kraljica in njena dva sinova dvojčka, Gave in Talhand. Prišel je čas, da vladajo, toda mati ni mogla odločiti, koga naj postavi za kralja, ker je ljubila osamljene sinove. Nato so se knezi odločili, da uredijo bitko, zmagajo in postanejo vladar. Bojišče je bilo izbrano na morski obali in je bilo obdano z jarkom. Ustvaril take pogoje, da ni bilo nikjer umakniti.

Pogoj turnirja ni bil ubiti drug drugega, ampak poraz sovražne vojske. Bitka se je začela, kar je privedlo do smrti Talhanda.

Ko je kraljica izvedela za smrt svojega sina, je obupala. Gavi je očitala, da je ubila brata, ko je prišla. Vendar pa je odgovoril, da ni povzročil telesne poškodbe svojemu bratu, sam je umrl zaradi izčrpanosti.

Kraljica je prosila, da podrobno pove, kako je potekala bitka. Gav se je skupaj z ljudmi iz njegovega spremstva odločil, da bo ponovno ustvaril bojišče. Da bi to naredili, so vzeli ploščo, označili celice in postavili na njem številke, ki predstavljajo spopad. Nasprotne čete so se postavile na nasprotne strani in postavile v vrstice: pehota, konjenica in pehota. V srednji vrstici v središču je stal knez, poleg njega je bil njegov glavni pomočnik, nato dve figuri slonov, kamel, konjev in ptic Ruch. Premikanje različnih osebnosti je princ mami pokazal, kako poteka bitka.

Tako je jasno, da je imela starodavna šahovnica 100 celic in koščki na njej so stali v treh črtah.

Najbolj znana legenda o šahu in žitu

Ta legenda pripoveduje, kako je brahman, ki je izumil šahovsko igro, preglasil kralja.

Nekoč je Brahmin, ki je živel v Indiji, izumil šah in jasno pokazal, kako igrati vladajočega kralja, ki ji je bil zelo všeč. Za to se je kralj odločil izpolniti vsako svojo željo. Potem je Brahman prosil za žito za njega in rekel, da ne bo prosil veliko. Na prvo celico je potrebno postaviti le eno seme, na drugi dve, na tretjo štiri, na četrto osmo in na vsako naslednjo celico dvojno število zrn iz prejšnje celice.

Kralj pa se je strinjal, ko je začel izpolnjevati obljubo, da je bilo zrnje njegovega kraljestva končano in do konca plošče je bilo še vedno veliko celic. Tako obsojamo kralja.

Chaturanga igra

Ker je rojstni kraj šaha Indija, se šteje, da je prvak sodobne šahovske igre igra chaturanga. Ime nakazuje prisotnost štirih komponent: pehote, konjenice, slona, ​​kočije. Obstajati morajo štirje igralci. Plošča, sestavljena iz 64 kvadratov, je bila razdeljena na 4 dele in v vsako od njih sta bila postavljena: 4 pijace, en kos slona, ​​konja, topa in kralja. Cilj igre je premagati in uničiti sovražnika. Igra je uporabila kocke, na katere je bil narejen premik.

Chaturanga iz Indije je bil prenesen v druge vzhodne države in se sčasoma spremenil. Enote so se združile in sestavljale dve ekipi, od katerih sta se vsaka dva izkazala za dva kralja. Potem je enega kralja zamenjal svetovalec. Številke so začele hoditi same s seboj, brez uporabe kock, kralja ni mogoče ubiti, ampak samo, da blokira njegovo gibanje na krovu.

Preoblikovanje oblike

Obstoječa, po legendah, je bila ptica Ruh na koncu spremenjena v čoln. To je posledica dejstva, da je islam prepovedal podobo živih bitij. Torej, ko se je šah pojavil v arabskih državah, je bila ptica Ruh spremenjena, njena krila so bila odrezana: na vrhu štirikotnika so se pojavile le majhne izbokline. Tako je prišlo do preoblikovanja ptice v čoln.

Tako je izvor same igre pokrit z mnogimi legendami in bajkami, za kar se zagotovo ve, da je domovina šaha Indija.

Igra se je pojavila že v antičnih časih in postala priljubljena po vsem svetu. Od vojske se je spremenila v spoznavni, spodbudni in razvijajoči se spomin, logiko, pozornost, hkrati pa je zahtevala določeno vztrajnost.

Kaj lahko naredimo iz pivskih čepic?  Crafts iz piva kape z lastnimi rokamiNajvečje uganke: koliko delov, kako zbrati.  Težke ugankeModeli velikosti Plus: parametri, fotografije.  Ruski modeli Plus Size"Biser" ("Pekhorka"): univerzalna preja za poletne izdelkeNaredite velik lok s satenastim trakomRočno izdelan "Hare iz zelja" z lastnimi rokami.  Mojstrski razredBaletni tutu za mladega plesalcaKvačkanje brez rokavov.  Pletene kvačkane vzorce brez rokavov