FoodPro Preloader

Vezenje bargello: sheme, okraski. Niti in tkanine za vezenje


Danes nihče ne more natančno povedati, kdaj in kje je bila izumljena umetnost okrasitve oblačil in notranjosti ter ritualnih tekstilij z vzorci, ustvarjenimi s pomočjo igel in barvnih nitk. V vsakem primeru, umetnost vezenja za vsaj 3-4 tisoč let, in morda več. Kakorkoli že, na različnih celinah je bilo izumljenih veliko tehnik, ki se med seboj razlikujejo po načinu šivanja, teksturi površine nastalih izdelkov in temah vzorcev. Med njimi

Danes nihče ne more natančno povedati, kdaj in kje je bila izumljena umetnost okrasitve oblačil in notranjosti ter ritualnih tekstilij z vzorci, ustvarjenimi s pomočjo igel in barvnih nitk. V vsakem primeru, umetnost vezenja za vsaj 3-4 tisoč let, in morda več. Kakorkoli že, na različnih celinah je bilo izumljenih veliko tehnik, ki se med seboj razlikujejo po načinu šivanja, teksturi površine nastalih izdelkov in temah vzorcev. Med njimi je vezenina Bargello, katere sheme omogočajo ustvarjanje veličastnih prevlek za blazine, lambrequins in oblazinjenje za fotelje in zofe.

Malo zgodovine

V srednjem veku je bil izumljen florentinski vez, znan kot tehnika Bargello. Čeprav Italijani trdijo, da so jo izumili ženske v severnih regijah svoje države, je legenda, ki kaže na njen madžarski izvor. Pravijo, da je bila pred mnogimi stoletji princesa Jadwig poročena s poljskim kraljem. S sabo je prinesla veliko lepih stvari, ki so jih krasile nenavadne niti vezenja. Da bi presenetila nove subjekte, se je kraljica zavezala, da bo izdelala obleke za nadškofa iz Esztergoma-Budimpešte. Jadwiga je na njej izvezala grbe obeh držav. Poljubi je bila oprema tako všeč, da so jo lokalna dekleta in ženske začele uporabljati za dekoriranje svojih stranišč in bivališč. Pozneje so Italijani spoznali skrivnosti takšnega vezenja in ga poimenovali Bargello. Druga različica izvora bargello tehnike je, da je postala znana v mestu Perugia na stičišču 10. - 11. stoletja zahvaljujoč kraljici Griselle (969-1038) - ženi madžarskega kralja Stephena Prvega.

Bargello Vezenje Revival

Po drugi svetovni vojni se je Evropa osvobodila "starega". Vse, kar je spominjalo na življenje, preden so bombe padle z neba na mesta v starem svetu, in marširanje ljudi v nacističnih uniformah po ulicah, je bilo razglašeno za neokusno in vulgarno. Ta usoda je šla na vezene stvari. Kmalu so celo stare ženske prenehale porabljati časa za izdelavo ročno izdelanih predmetov za dekoracijo, da bi okrasile svoja stanovanja, zadovoljne s trgovinskimi izdelki in nemogoče je bilo, da bi mladim dekletom za okvir za vezenje dala. Najverjetneje bi bil Vegel Bargello (diagrami predstavljen spodaj), ki zaradi kompleksnosti izvajanja in zahtevnosti ni bil še posebej priljubljen, pozabljen za vedno. Vse se je spremenilo v sedemdesetih letih, ko so ga iskali novi mladi oblikovalci in iskali nove vire navdiha. Začeli so uporabljati izdelke s florentinskimi vezeninami kot svetel naglas v enobarvni notranjosti.

Kaj je potrebno?

Najprej potrebujete primerno tkanino za vezenje. Izkušeni obrtniki priporočajo uporabo bombažne pločevine z redko vezavo, na primer eno samo redko platno. Poleg tega bo delo zahtevalo:

 • igle s širokim očescem in rahlo zataknjenim koncem (tapiserije №№ 18, 20, 22 in 24 so zelo primerne);
 • svetle preje (za začetnike je bolje izbrati nit za nitke);
 • majhne ostre škarje;
 • obroči (za manjša opravila lahko uporabite okrogle tiste zahtevanega premera, za velike mreže pa uporabite okvir).

Najboljše je florentinsko vezenje z nitmi debeline enako premeru lukenj tkanine. V nasprotnem primeru bo izdelek zelo trden ali pa se bo tkanina pojavila pod vzorcem, kar bo poslabšalo njegov videz.

Če uporabljate nitko, je priporočljivo, da jih razstavite v navoje in ponovno priključite. V tem primeru dobite bolj bujno in lepo vezenje.

Značilnosti tehnologije

Bargello vezenine (sheme je mogoče ustvariti neodvisno na podlagi obstoječih) je svetel in ima čudovit pogled z obeh strani.

Šivi v bargello so vezeni z leve proti desni in obratno, če je vzorec istega tipa. Pred začetkom dela, v skladu z izbrano vzorec na platno dal markup.

Če je to vaš prvi Bargellojev vez, je bolje izbrati najenostavnejše sheme.

Vrste šivov

Najpomembnejša stvar v bargelloju je značaj šiva. Glavni šivi v tej tehniki naredijo klasično vertikalno vezenje v 4 niti. Nato se naredi naslednji šiv, ki ga je treba nekoliko navpično premakniti vstran z navpičnim navojem. Zaradi te tehnike se izkaže, da je vzorec iz dveh strani vezenja enak.

Opisani šiv je glavni, vendar obstajajo vzorci, ki se izvajajo na drug način. Zlasti se lahko glede na vzorec spremeni velikost ali odmik. Poleg tega morajo biti v primeru kvadratnega vezenja šivi vodoravni.

Edina stvar, ki ostaja enaka, je uporaba samo ene niti med dvojnimi šivi.

Jeklena kost

Tehnika vezenje Bargello precej raznolika. Na primer, z uporabo poševnih šivov lahko dobite vzorec ribje kosti. Takšna slika se oblikuje, če prečkamo nit v bazi. V tem primeru ležijo pod kotom, šivi pa se prikazujejo, kot v ogledalu. To daje sliki posebno teksturo. Ta šiv je pogosto vezene vrečke in denarnice ter oblazinjenje za oblazinjeno pohištvo.

Osnovni okraski

Obstaja več načinov za vezenje osnovnih vzorcev v barcelonski firenški tehniki. Najpogosteje uporabljen vzorec s koničastimi konci. Posledica tega je, da si šive razširijo in dobijo podobo cik-cak oblike ali, kot se imenuje v Italiji, nageljnov.

Tehnika vezenja Bargello pripisuje velik pomen kombinaciji niti različnih barv. Še posebej, lahko uporabite ustvarjanje vzorec prvi šivi eni odtenki, nato pa še eno, ki se nahajajo v eni smeri. Pri tej varianti vezenja je vsak naslednji šiv postavljen nad ali pod prejšnji šiv.

Arches

Okraski za vezenje v bargello niso vedno poudarjeni. Pogosto se uporablja za vzorec okroglih oblik. Takšni loki v bargello tehniki so nastali zaradi posebnega položaja šiva. Težava je v natančni izbiri razdalje, da dobimo obliko določene velikosti. Tudi najbolj izkušeni obrtniki s tem namenom uporabljajo sheme na platnu. Pri vezenju se šivi dvignejo za 3 niti navzgor, če želijo dobiti tanek in visok lok, za široke pa morate narediti šive na vaši ravni, nato pa jih dvigniti za 2 niti.

Plamen

V zadnjem času, v notranjosti najbolj luksuznih apartmajev v Evropi in ZDA, lahko vidite vezene blazine z vzorcem, ki spominja na ogenj. To je precej zapletena možnost, ki je ni tako lahko izvajati, kot se zdi. Vzorec je odprt lok. Vendar pa ima pomembno značilnost: pod njim je enak element, vendar v zrcalu nasproti. Istočasno so šivi vezeni z odtenkom, ki se ne razlikuje veliko od osnovnega ozadja, naslednji val pa se izvaja z nitmi, ki so temnejše ali svetlejše za en ton. Ta preliv daje izdelku poseben okus.

Tehtnice

Tak izvirni in zapleten vzorec velja za enega najbolj zapletenih, vendar je z njim vezene blazine videti najlepše. Lestvice so ustvarjene na podlagi "plamena", vendar bolj bizarno.

Za izvedbo takšnega vzorca, morate vzeti nit vaše najljubše sence in narediti prvo vrsto. Nato je treba nadaljevati v skladu s shemo vezenja vzorca "plamen", vendar poskuša dobiti kvadratov z zaobljenimi robovi. V končni obliki bo risba sestavljena iz niza majhnih grb in vdolbin.

Kaleidoskop

Tak nestandardni ornament je narejen v obliki kvadrata s ponovitvijo figure v udaru. Da bi ga vezali, je potrebno narediti 2 poševne črte s ponovnim risanjem. Delo se začne z ustvarjanjem trikotnika, ki je na vrhu vezen. Nato ga obrnejo in izvedejo drugo isto sliko. V tem nadomestite barvo niti. Rezultat mora biti kvadratna oblika, sestavljena iz 4 ponovitev iste vrste ornamenta.

Vezenje delavnica za začetnike

Tisti, ki so pred kratkim začeli preučevati Bargellovo tehniko, lahko poskušajo ustvariti čudovit vzorec v obliki srca. Potrebno bo:

 • plastična oblika srca;
 • Škarje;
 • barvna preja, kot so svetle barve;
 • igla za tapiserije za vezenje;
 • Tkanina za vezenje.

Postopek:

 • odvijte nit 50 cm;
 • vstavite ga v iglo za tapiserijo;
 • na levi strani obrazca naredite navpični šiv v smeri od spodaj navzgor;
 • prenašajte 2 celici na tkanino, tako da dobite šiv, enak 4 celicam;
 • umaknite se na desno stran;
 • dvig za 1 kvadratni višji;
 • šivanje vzporednih šivov, ki se umikajo v desno, kot da si prizadevajo za stopnice;
 • naslednjih 5 šivov povežemo navpično na enak način;
 • pritrdite nit z bočne strani in jo skrijte pod šivi vezenin.

Naprej:

 • naredite 4 palice na dnu, da se skupna količina poveča na 9;
 • umaknite se na desno stran;
 • ponovite prejšnje ukrepe;
 • padec nazaj na en segment v desno in nekoliko višje;
 • naredite šiv;
 • ponovite vse iste korake, kot je opisano zgoraj;
 • pritrdite nit iz notranjosti vezenine in skrite konce pod šivom.

Rezultat je prvi "val". Nato spremenite barvo niti do drugačnega odtenka, s čimer dosežete mavrični učinek. Popravite nit in nadaljujte z vezenjem.

Drugi sloj se začne izvajati na levi strani plastične oblike v obliki srca in ponavlja isti vzorec kot prej.

Na koncu dela so robovi nastale oblike oblečeni v zanko.

Večbarvno vezeno srce lahko obesimo na steno ali našijemo na vrečo kot element dekoracije.

Florentinska vezenina: kompleti za vezenje

Najtežji trenutek za delo v tehniki bargello je razvoj shem. Za njegovo izvedbo je potrebno narediti zelo natančen izračun blokov vzorcev, da se ustvarijo njegove jasne geometrijske obrisi.

Zaradi tega kompleti za vezenje s tehniko bargello večinoma vključujejo takšne sheme. Poleg tega lahko vsebujejo niti različnih vrst, perilo in igle z razmeroma širokim očesom.

Zdaj poznate nekaj skrivnosti stare florentinske tehnike vezenja na enem platnu. Kot kaže praksa, poučevanje ustvarjanja izdelkov v slogu Bargella ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Narediti to vrsto ročnega dela bo vaš prosti čas bolj zanimiv in vam bo omogočil, da okrasite notranjost s predmeti, ki ohranjajo toplino človeških rok. Na primer, blazine, stenske plošče ali svetli lambrekini, ki se odlično prilegajo dizajnu art deco, so odlični. Poleg tega jih bo dekoracija v obliki florentinskega vezenja na garderobi spremenila iz banalnega v ekskluzivno in pritegnila pozornost vseh in zavidljivih pogledov.

Kako kravato preprosto kvačkati šal? Sheme bodo novicam pomagale, da bodo delo lažje in preprostejše.Brioche (pletenje): opis tehnike, značilnosti in pregledovOsredotočite se s karticami. Najpreprostejši način za presenečenjeCrafts iz časopisnih cevi storite samiKako narediti nož z lastnimi rokami doma?Smešne lutke iz nogavicKako vtkati tatoo choker desno?Crafts iz cevi soka z lastnimi rokami. Obrti za novo leto